R. Šimašius: Seimas neturi teisės laisvės simbolį įbrukti per prievartą

  • Teksto dydis:

Gindamas savivaldos laisvę, Vilniaus meras Remigijus Šimašius trečiadienį kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, ministrą pirmininką Saulių Skvernelį ir Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, reaguodamas į Seimo narių ketinimą įstatymu nustatyti, kaip turi atrodyti Lukiškių aikštė ir jos memorialai, rašoma Vilniaus savivaldybės pranešime.

Mero įsitikinimu, Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektas yra nepagrįstas, galimai pažeidžiantis įstatymus bei Lietuvos Respublikos Konstituciją, todėl neturėtų būti svarstomas.

Sostinės meras savo rašte aukščiausiems Lietuvos vadovams išreiškė nuogąstavimą, kad Seimo nariai savo iniciatyva svarsto įstatymą, kuris galimai prieštarauja ne tik kitiems teisės aktams, bet ir Konstitucijai. Pagal Konstitucijos bei įstatymų apibrėžtą kompetenciją, savivaldybė veikia laisvai ir savarankiškai.  Konstitucijoje įtvirtina nuostata,  jog  įstatymų leidėjas negali varžyti savivaldybių teisėtos iniciatyvos, kliudyti teisėtai jų veiklai.

Ši diskusija yra ne apie Vyčio paminklą ar memorialą  laisvės  kovotojams – tai diskusija apie pažadų tesėjimą ir piliečių teisę spręsti patiems.

„Ši diskusija yra ne apie Vyčio paminklą ar memorialą  laisvės  kovotojams – tai diskusija apie pažadų tesėjimą ir piliečių teisę spręsti patiems.  Vilnius – atviras miestas, kuriame gyvena laimingi ir laisvi žmonės, kurie balsavo ir jau pasirinko menininko Andriaus Labašausko meninę idėją. Be to, kiekvieno Seimo nario noriu paprašyti įsivertinti, kokią žalą Vyčiui, kaip vienam svarbiausių Lietuvos simbolių, visuomenės akyse daro toks Seimo sprendimas laisvės simbolį įprasminti teisiniu įsakymu“, –  nutraukti įstatymo svarstymą ragina Vilniaus meras R. Šimašius.

Vilniaus meras pabrėžė, kad savivaldybė pasirengusi įgyvendinti Vyriausybės organizuoto konkurso 1 vietos nugalėtojo menininko Andriaus Labašausko meninės idėjos memorialo realizavimo projektą.  Konkursas yra įvykęs ir yra išrinktas laimėtojas, darbai jau prasidėjo  –  Vilniaus meras jau susitiko su A. Labašausku ir jo komanda, aptarė projekto rengimo, viešųjų pirkimų organizavimo aspektus, projekto įgyvendinimo terminą. Memorialas Lukiškių aikštėje turėtų iškilti iki 2018 m. gruodžio 1 dienos.

Vilniaus meras priminė, kad dar 2000 m. Seimas buvo priėmęs įstatymą dėl Lukiškių aikštės Vilniuje. Prezidentas Valdas Adamkus jį tuomet vetavo motyvuodamas tuo, kad įstatyme reglamentuoti klausimai neturėtų būti įstatymu reguliuojamas dalykas ir kad šiuos klausimus turėtų spręsti Vilniaus miesto savivaldybė, atsižvelgdama į Lietuvos Respublikos Seimo pareikštą nuomonę. Grąžinus įstatymą Seimui pakartotinai svarstyti, Seimas nutarė įstatymą laikyti nepriimtu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tautieciai

tautieciai portretas
Nereikia buti ir architektu , kad suprojektuot aikste. Atsivertei garbing Vakaru Europos miestu zymias aikstes ir iterpes smulkmenu savu suprojektavai. Nu sita aikste atrodo ,kad balkio truksta. Nei is baliono , nei is lektuvo , nei plika akim is sono nepasidziaugs nei tautietis nei uzsienietis. Ar to reikia zaliam grazejanciam Vilniui ?

tu

tu portretas
šimasgojau geriau patylėk ir nevrūk piliečiams savo pašvinkusios nuomonės, eik geriau prie chanukos, nes lietuviams tu svetimas.

Simašiau

Simašiau portretas
dar vieną vamzdį statyk
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių