R. Šimašius ketina tęsti stadiono konkursą ir su vienu dalyviu

Vilniaus meras Remigijus Šimašius ketina tęsti beveik 90 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono koncesijos konkursą, net jame liktų vienas dalyvis - koncerno „Icor“ valdoma bendrovė „Axis Industries“.

Kitam dalyviui - Kauno „KDS grupės“ ir Lenkijos „Budimex“ konsorciumui - griūvant ir žadant trauktis iš konkurso, Vilniaus meras tikisi, kad konsorciumas vis dėlto pateiks pasiūlymą.

„KDS grupės“ vadovas ir akcininkas Petras Sabalys praėjusią savaitę pranešė savivaldybei, jog projektas yra rizikingas ir įmonė jame nedalyvaus. Netrukus savivaldybę pasiekė kitas - „KDS grupės“ valdybos pirmininko Rokvaldo Bartusevičiaus laiškas - jame rašoma, kad įmonės vadovas nesuderino pozicijos su valdyba, todėl jo raštas negalioja. Tikroji „KDS grupės“ pasitraukimo priežastis gali būti visai kita - prasta jos finansinė padėtis, nes ji neatsiskaito su verslo partneriais, jos kredito rizika - itin aukšta.

Be to, motyvuodama per didele rizika, apie pasitraukimą iš konkurso trečiadienį BNS pranešė ir „KDS grupės“ partnerė „Budimex“.

Meras derėsis ir su vienu dalyviu

Vilniaus meras R. Šimašius teigia, kad savivaldybė tęs konkursą net ir tuo atveju, jeigu jame dalyvaus tik koncernas „Icor“.

„Labai norėčiau, kad dalyvautų du dalyviai, jeigu bus vienas, tai derėsimės su vienu, bet mano tikslas, kad būtų du, kad išrinktume geriausią variantą, o ar dalyvaus, kuri dalyvaus, paaiškės spalio 23 dieną“, - BNS sakė R. Šimašius.

Labai norėčiau, kad dalyvautų du dalyviai, jeigu bus vienas, tai derėsimės su vienu, bet mano tikslas, kad būtų du, kad išrinktume geriausią variantą.

Jis tikino, kad savivaldybė nenutrauks konkurso, nors kai kurie koncesijos konkurso komisijos nariai, BNS žiniomis, siūlo tai padaryti.

„Tikrai nedrįstu sakyti, ką kas svarsto, man akivaizdu, kad pagal dizainą, kaip padarytas konkursas, geriau yra du dalyviai, stipresnės derybinės pozicijos. Su vienu lygiai taip pat galima derėtis ir šnekėti. Pagal konkurso sąlygas bent vienas yra reikalingas dalyvis ir svarbu galutinės sąlygos. Apie tai, kad nutraukti ar nenutraukti, dabar nebuvo svarstoma“, - teigė R. Šimašius.

Jis pripažįsta, kad konkurse likus tik prieštaringai vertinamo koncerno „Icor“ valdomai įmonei, savivaldybė sulauks spaudimo.

„Turbūt bus, šiuo atveju, šita grupė yra tokia, dėl kurios visada pasitaikys daugiau spekuliacijų nei dėl kitų grupių. Man asmeniškai svarbu, kad stovėtų stadionas ir būtų pastatytas efektyviai, valdomas efektyviai, už tinkamą, visuomenei priimtiną kainą. Tai vienintelis kriterijus, pagal kurį aš vertinsiu“, - BNS sakė R.Šimašius.

Jis pripažįsta, jog „KDS grupės“ ir „Budimex“ konsorciume yra įvairių svarstymų, tačiau tikisi, kad kompanijos pateiks pasiūlymą.

„Formaliai žiūrint, laikas yra iki spalio 23 dienos pateikti įpareigojančius pasiūlymus dviems konkurso dalyviams, kurie praėjo pirmąjį konkurso etapą, tai spalio 23 dieną ir paaiškės, ar tie pasiūlymai pateikti, ar nepateikti. Iki tol visi svarstymai - dalyvauja, nedalyvauja, kaip dalyvauja, yra tik versijos. (...) Aš tikiuosi, kad abi kompanijos pateiks savo pasiūlymus“, - sakė meras.

„Per anksti tai teigti, aš žinau, kad konsorciumo viduje yra svarstomos įvairios galimybės, bet teigti, kad tikrai traukiasi, yra per anksti“, - pridūrė jis.

Anot R. Šimašiaus, jeigu konkurse dalyvaus nors vienas dalyvis ir su juo pavyks susitarti, tada nebus grėsmės prarasti ES paramos, tačiau kitu atveju tokia grėsmė egzistuoja.

„Konkurso terminai nustatyti realistiniai ir taip, kad įsitenka į europinių lėšų panaudojimo terminus puikiai, yra rezervo šiek tiek, bet jo nėra daug, jei kokia procedūra užtruktų, bet jei norime, kad viskas įvyktų pagal šitą scenarijų, turi būti nors vienas dalyvis, su kuriuo mes susiderėtume“, - tikino meras.

88,5 mln. eurų vertės projektui iš ES fondų tikimasi gauti 33,6 mln. eurų - šie pinigai, BNS žiniomis, turi būti išmokėti ir panaudoti iki 2022 metų rugsėjo. Jei konkursas vyks, kaip numatyta, sutartis su jo laimėtoju įsigaliotų 2019 metų balandį, tuomet būtų pradėtos statybos.

KDS pasitraukimą galėjo lemti prasta finansinė padėtis

BNS žurnalistams nepasiekiamas „KDS grupės“ vadovas P. Sabalys rašte konkurso komisijai (jo kopiją matė BNS) oficialiai nurodė, kad grupė, atlikusi projekto finansinę ekspertizę ir įvertinusi specialistų išvadas, nutarė, kad projekto finansavimo sistema yra per daug rizikinga ir negarantuojanti grąžos.

Tačiau jos pasitraukimą gali lemti ir nepakankamas pačios „KDS grupės“ finansinis pajėgumas - ji neatsiskaito su verslo partneriais.

Maždaug 1 mln, eurų metinių pajamų gaunančios bendrovės „Dukotiekis“, kuri kartu su „KDS grupės“ įmone „Kauno dujotiekio statyba“ (KDS) bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ užsakymu stato ir rekonstruoja dujotiekius, vadovas Jonas Rezgys BNS teigia, kad KDS laiku neatsiskaito už darbus, nors ir gauna lėšų iš ESO, bendrovei nuolat trūksta apyvartos lėšų. „Dujotiekis“ maždaug 200 tūkst. eurų KDS skolą bando atgauti per skolų išieškojimo bendrovę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Linc

Linc portretas
Kai norisi solidaus brendzio dezutes, nesvarbus ir skambus koncernu pavadinimai..

as

as portretas
tegu stato ,tvarko,nes atsibodo Vilniuje griuvesiai!!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių