R. Šimašius: bendra atmosfera Vilniaus mokyklose gera

  • Teksto dydis:

Po pastaruoju metu į viešumą iškilusių konfliktų keliose sostinės mokyklose Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad bendra atmosfera šiose įstaigose yra gera, nors nerimą ir kelia atskiri atvejai.

„Bendrą situaciją vertinčiau kaip ramią, nuoseklią ir dalykišką. Signalų gaudavome ir anksčiau. Mano tikslas, kad tie signalai būtų normaliai, solidžiai išklausyti, išgirsti, ištirti ir padarytos išvados - ne tada, kai moksleiviai išeina į karą, o kai yra laikas normaliai, dalykiškai kalbai“, – žurnalistams teigė meras po trečiadienį vykusio pasitarimo su Vilniaus mokyklų vadovų asociacijos ir mokytojų asociacijų atstovais.

Meras sako, kad „nesinorėtų, kad atskiri atvejai nuodytų visą atmosferą“.

Mano tikslas, kad tie signalai būtų normaliai, solidžiai išklausyti, išgirsti, ištirti ir padarytos išvados - ne tada, kai moksleiviai išeina į karą, o kai yra laikas normaliai, dalykiškai kalbai.

„Taip, turime kelis atvejus, kur išaiškėjusios blogos tendencijos – dėl dalies atveju tai jau išspręsta (...), prieš metus pradėjome daryti rimtas atestacijas. Yra šiandien dar dvi mokyklos, kuriose labai aiškiai matome, kad yra bėdų - mano supratimu, labai rimtų bėdų. Tai yra Antano Vienuolio ir Petro Vileišio progimnazijos“, – sakė jis.

Meras informavo, kad su A.Vienuolio direktore sutarta, kad ji šalių sutarimu paliks pareigas. Tuo metu P.Vileišio progimnazijos vadovė dėl kilusių konfliktų užsiima gynybinę poziciją ir pareigose lieka.

Jis sutinka, kad po Laisvės gimnazijos atvejo, kuomet moksleiviai stojo ginti savo lietuvių kalbos mokytojo, kurį direktorė oficialiai atleido dėl drausminių nuobaudų, buvo atverta „Pandoros skrynia“. Vis dėlto miesto vadovas sako, jog kol kas daugiau signalų apie neigiamą atmosferą mokyklose negaunama.

Jis taip pat teigia, kad atleistas Laisvės gimnazijos mokytojas yra kreipęsis į teismą dėl atleidimo, tačiau laikinasis gimnazijos vadovas gali jį vėl priimti į darbą ir baigti procesą taikiai. Mero nuomone, jo atleidimo priežastys buvo formalios, bet panašios į „kryptingą veikimą“, kurį greičiausiai įkvėpė gilesni konfliktai su buvusia direktore.

„Daugelis vadovų yra geri ir labai norisi, kad jie jaustųsi saugūs dirbdami savo darbą ir kad niekas neterštų jų munduro neaiškiais veiksmais“, – poziciją išsakė meras.

Po konflikto su mokyklos bendruomene Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos direktorė Vaidutė Šumkauskienė praėjusią savaitę pareiškė paliekanti pareigas. Direktorės konfliktas su mokyklos bendruomene kilo dėl, kaip teigta, už darbo ir drausmės nusižengimus atleisto dvyliktokų lietuvių kalbos mokytojo. Moksleiviai protestuodami prieš mėgstamo pedagogo atleidimą nusprendė neiti į pamokas. Ugdymo įstaiga viešo dėmesio sulaukė po pernai įvykio, kuomet savo namuose nusižudė 13-metis.

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos Vilniaus skyriaus pirmininkas, Žirmūnų gimnazijos direktorius Edmundas Grigaliūnas sako, kad nors prieš keletą dienų situacija buvo įtempta, šiuo metu įtampos mokyklose nejaučiama. Jis pabrėžia, jog konfliktuose kaltos ir kitos pusės – ne tik jų vadovai, bet ir pedagogai, tėvai. „Laisvės“ gimnazijos atveju jis pasigedo vadovų pusės pozicijos.

„Vienas dalykas yra formuotis nuomonę iš spaudos – matėme ir šiuo atveju, nuomonė buvo gal ir vienapusė, vadovų pozicijos šiuo klausimu nebuvo labai daug, nes jie tiesiog neturėjo informacijos. Mes dėl to tarėmės ir aš manau, kad ateityje tikrai čia baimių nėra, kad prasidės revoliucijos ir visą kita. Kad kalbėtis, bendrauti reikia, aš manau, reikia visiems – ir savivaldybei su vadovais, ir vadovams su mokytojais, ir patiems moksleiviams. Reikėtų kalbėti ir apie būdus – revoliucijos, nemanau, kad yra tas būdas“, – dėstė jis.

„Manau, taip – yra klausimai, kur mokytojas turi tartis su mokiniais. Yra tų dalykų, kaip ir kiekvienoje organizacijoje, kai gal nereikėtų velti vaikų į visas tas peripetijas“, – pridūrė jis, paklaustas, ar konfliktuose mato ir pedagogų kaltės.

E.Grigaliūnas neįžvelgė problemų, jog kai kurie direktoriai ugdymo įstaigoms vadovauja ir daugiau nei du dešimtmečius, anot jo, viskas priklauso nuo valdymo stiliaus, kiek vadovas užtikrina mokykloje demokratiją. Jis sako, kad geras būdas vadovų kaitai yra atestacija, kuri leidžia „su netinkamais vadovais atsisveikinti“.

Savivaldybė taip pat kreipėsi į prokurorus prašydama įvertinti informaciją dėl Užupio Petro Vileišio progimnazijos direktorės Danutės Kazakevičienės. Ją tėvų bendruomenė kaltina galbūt pasisavinus turtą.

„Dėl P.Vileišio mokyklos – situacija įtempta, direktorė mano, kad yra absoliučiai teisi ir prieš ją rezgamas sąmokslas. Jos tokia nuomonė, didžiosios dalies bendruomenės nuomonė yra kita. Manau, kad ten toli gražu ne viskas yra gerai“, – sakė R.Šimašius.

Savivaldybė vertina vertina ir Antano Vienuolio progimnazijos pedagogų informaciją dėl direktorės Donatos Klimkevičienės veiksmų. Pedagogai kaltina direktorę dėl nepalankios darbo atmosferos, taip pat reikalavus piniginių „padėkų“ už tai, kad būtų sudarytas pakankamas darbo krūvis. Direktorė šalių sutarimu paliko pareigas.

Darbą neseniai šalių sutarimu paliko ir Jono Basanavičiaus progimnazijai vadovavusi Gražina Šoblickienė, kurią pedagogai kaltino psichologiniu smurtu. R.Šimašius sako, kad savivaldybė buvo identifikavusi problemas – didžiausią visame Vilniuje vadovų kaitą, vidinius konfliktus, kurie trukdė ugdymo procesui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

melagis

melagis portretas
atmosfera kur?wc?siurpi atmosfera mokyklose...tokio pasityciojimo lygio dar nebuvo...jis gal politikas?:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių