Privalomas gyvenamosios vietos deklaravimas atidėtas metams

  • Teksto dydis:

Penktadienį įsigaliojo Seimo priimtos Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisos, kuriuo privalomas faktinės gyvenamosios vietos deklaravimas asmenims, priregistruotiems prie savivaldybių, atidėtas metams, tačiau savivaldybė ragina gyventojus nedelsti ir deklaruoti savo faktinę gyvenamąją vietą jau dabar.

Iki šiol buvo nustatyta, kad žmonės, kurie buvo įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą prie savivaldybių, iki 2017 metų sausio 1 dienos turėjo deklaruoti savo faktinę gyvenamąją vietą. Pagal priimtą pataisą šis terminas atidėtas iki 2018 metų sausio 1 d. Jeigu asmenys iki 2017 m. gruodžio 31 d. (imtinai) nesikreips į gyvenamosios vietos deklaravimo įstaigą dėl deklaruotos gyvenamosios vietos adreso pakeitimo (tikslinimo), jie nuo 2018 m. sausio 1 d. bus nei deklaruoti, nei įtraukti į apskaitą, dėl to nebegalės gauti paslaugų, kurių teikimas susietas su asmens deklaruota gyvenamąja vieta, pvz., neteks teisės į socialines išmokas, praras prioritetus registruojant vaiką į darželį,  negalės registruoti automobilio savo vardu, negalės laukti socialinio būsto eilėje ir kt.   

Nuo metų pradžios iki lapkričio mėnesio deklaruoti savo gyvenamąją vietą suskubo daugiau kaip 4 300 sostinės gyventojų, tačiau Vilniuje į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą prie savivaldybės vis dar patenka daugiau kaip 18 tūkst. asmenų. Į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą visoje Lietuvoje įtraukta daugiau kaip 84 tūkst. gyventojų.

Deklaruoti savo faktinę gyvenamąją vietą galima el. būdu www.epaslaugos.lt arba nuvykus į seniūniją ar savivaldybę. Jeigu būstą nuomojatės, jums pakaks pateikti asmens dokumentą ir būsto nuomos arba panaudos sutartį, ir būsite deklaruotas sutarties galiojimo laikotarpiui. Pasibaigus šiam terminui, deklaravimas automatiškai pasinaikins.

Prieš Seimui priimant naujas įstatymo pataisas, į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą galėjo būti įtraukiami visi gyventojai, neturintys savo būsto. Nuo šiol į šią apskaitą ribotam terminui galės būti įtraukiami tik benamiai, taip pat asmenys, palikę vaikų globos namus ar šeimyną, atliekantys bausmę pataisos įstaigose ar laikomi tardymo izoliatoriuose bei tie, kurie teismo sprendimu gydomi specializuotuose psichikos sveikatos įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių