Prieš dainuojamosios poezijos festivalį pagerbtas V. Kernagio atminimas

Šeštadienį vilniečius į tarptautinį dainuojamosios poezijos festivalį netradiciškai kvietė džiazo garsai. V. Kudirkos aikštėje griaudėjo vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestras „Jovaras“, o legendinio šalies bardo Vytauto Kernagio kūrinį atliko bene jauniausias bardas Lietuvoje.

Akcija pavadinimu „Džiazas sveikina bardus“ vėlyvą šeštadienio popietę prasidėjo Vilniaus V. Kudirkos aikštėje. Vilniečius ir festivalio mėgėjus nustebino netradicinis kvietimas į tarptautinį dainuojamosios poezijos festivalį „Tai-aš“. Akcijos metu džiazas susimaišė su dainuojamaja poezija, kad yra itin retas reiškinys.

Kūrinius V. Kudirkos aikštėje ir Gedimino pr., šalia legendiniam muzikantui ir bardui V. Kernagiui skirto suoliuko atliko jaunieji pučiamųjų orkestro „Jovaras“ muzikantai. Dar labiau netikėtas pasirodymas – jaunausio festivalio dalyvio Vytauto Glinevičiaus atliktas paties V. Kernagio kūrinys jo atminimui - „Baltas paukštis“.

11-metis lentvariškis Vytautas Glinevičius sakė, kad jam dainuojamoji poezija, kaip ir daugumai – reiškia daug. „Smagu, malonu dainuoti publikai, scenoje“, - sakė vaikinas. Jis taip pat pasakojo, jog dauguma žmonių dažnai pastebi ir akcentuoja sutapimą: jaunojo bardo vardas sutampa ir su legendinio Vytauto Kernagio, kurio kūrinį jaunuolis atliko. Pasak jo, gali būti, jog tai yra lemtingas ženklas, parodantis, kad jo vieta scenoje, atliekant būtent dainuojamąją poeziją.

Festivalio „Tai-aš organizatorius Juozas Žitkauskas džiaugėsi, kad kasmet festivalyje dalyvauja nemažai jaunų talentingų bardų, kurie ateityje be problemų pakeis ir senuosius, legendinius šalies bardus.

„Stengiamės, kad festivalis vis jaunėtų. Šiemet mes nesiekėme suorganizuoti labai jaunatviško festivalio, tačiau net nebūtina kažko norėti, viskas įvyksta natūraliai. Šių metų festivalis tai parodo. Bent 70 proc. užsieniečių – jauni atlikėjai“, - pasakojo organizatorius.

J. Žitkauskas paaiškino ir kaip šiemet dainuojamosios poezijos erdvėje atsirado džiazas: „Visą laiką dainuojamoji poezija džiazui yra priešpriešinama. Džiazmenai nelabai palankiai vertina bardus, esą čia yra mėgėjai, jokio profesionalumo. Keisčiausia yra tai, kad bardų kūryboje yra labai daug džiazo elementų, ypatingai, bliuzo. Šiemet mes sugalvojome, kad šį savotiškai artimą dalyką reikėtų dar labiau suartinti.“ Pasak jo, džiazo atlikėjų nebuvo lengva prisikviesti, tačiau pirmas žingnis kūrybiniame bendradarbiavime jau žengtas.
Šeštadienio vakarą akcija „Džaizas sveikina bardus“ vilniečius sukvietė ir į Mokytojų namų kiemelį, kur nemokamą koncertą dovanojo jaunieji dainuojamosios poezijos atstovai, taip pat Gabijos gimnazijos moksleiviai.

Šiemet tarptautinis bardų festivalis „Tai-aš“ aplankys net 14 skirtingų vietų Lietuvoje, tarp kurių ir 3 užsienio miestai. Neskaitant atlikėjų iš Lietuvos, festivalyje pasirodys ir bardai iš 9 užsienio valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
V.Kernagis buvo dainuojamosios poezijos pradininkas Lietuvoje

Mar

Mar portretas
Ar negaletu kas nors suprantamai - aiskiai ir trumpai - ivardinti V.Kernagio nuopelnus? Niekaip nesuprantu, del koku priezasciu jis taip iskeliamas auksiau kitu, tuo metu scenoje pasirodziusiu zmoniu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių