Prie Seimo protesto akciją surengė aktoriai: mes – ne tuščia vieta

  • Teksto dydis:

Prie Seimo rūmų, Nepriklausomybės aikštėje, pirmadienį Lietuvos aktorių profesinė sąjunga „Lietuvos aktorių gildija“ surengė meninę akciją „Tuščia vieta“.

Ja, pasak aktorių profsąjungos, siekiama atkreipti dėmesį į vis prastėjančią kultūros padėtį, o ypač į menkus aktorių atlyginimus ir neadekvatų sprendimų priėmėjų pasirinkimą mažinti kultūros sektoriaus biudžetą.

Akcija „Tuščia vieta“ - tai viešas veiksmas, siekiantis atkreipti Seimo parlamentarų, Vyriausybės ir ypač Kultūros ministerijos dėmesį į aktorius ir jų darbą, kuris daugumos politikų vis dar yra nepelnytai nuvertinamas. Lietuvos aktoriai kelia reikalavimą: „nustokite aktorius laikyti „Tuščia vieta”!”

„Tuščios kėdės, pastatytos Nepriklausomybės aikštėje priešais Seimą - tai apeliacija į Seimo narius dėl ilgai ignoruotos srities finansavimo: „tuščiai vietai“ dalinamus tuščius pažadus, tuščią kultūros, kaip valstybės prioriteto įvardinimą. Būrys tuščių kėdžių - tai chroniškas politikų neveiksnumas ir bejėgystė. Tuščios kėdės - kultūros įstaigų tuštėjimas dėl vykdomos neadekvačios ir neteisingos kultūros politikos. Tuščios kėdės - apgailėtinas politikų ir sprendimų priėmėjų požiūris į tai, kad kultūrai finansavimas turi būti dar labiau mažinamas. Tuščios kėdės - dalies kultūros sektoriaus grupių išstūmimas į skurdo ir/ar nedarbo ribą, emigraciją, bet kokio orumo praradimą“, - sakoma Lietuvos aktorių gildijos pranešime.

„Dabartiniame politiniame ir socialiniame kontekste matoma vis ryškesnė takoskyra tarp skirtingose sferose dirbančių asmenų. Kultūros darbuotojai, kartu su mokslininkais, medikais, mokytojais, socialiniais darbuotojais, yra vieni iš tų, kurie kuria socialinį kapitalą, kultivuoja intelektinį ir kultūrinį identitetą, tačiau valstybės valdymo aparato yra nuvertinami ir uždirba beveik mažiausiai Europoje”, - teigia idėjos sumanytojas, aktorius Denisas Kolomyckis.

Šių metų pradžioje įsikūrusi Lietuvos aktorių profesinė sąjunga „Lietuvos aktorių gildija”, kuri jau dabar yra didžiausia Lietuvos aktorius vienijanti organizacija, savo poziciją dėl darbo sąlygų jau yra išreiškusi skirtingais lygmenimis. Lietuvos aktorius burianti gildija siekia prisidėti prie aktorių gerovės didinimo ir palankesnių darbo užmokesčio bei darbo sąlygų sudarymo.

Lietuvos pristatymui užsienyje skiriama daug dėmesio norint pritraukti daugiau investicijų, o ryškiausiai Lietuvai užsienyje atstovauja būtent kultūros lauko profesionalai. Apsilankymai teatre dažnam vidutiniškai ir daugiau uždirbančiam yra prestižo reikalas - tuo tarpu aktoriaus ir atlikėjo darbas yra vertinamas kiek daugiau nei minimalus atlyginimas.

Akcija „Tuščia vieta“ savo pristatoma menine instaliacija siekia, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. 50 procentų būtų padidinti nacionalinių ir valstybinių teatrų aktorių atlyginimai, o nuo 2020 m. sausio 1 d. atlyginimai būtų padidinti dar 30 procentų - tai leistų aktorių atlyginimams priartėti prie šalies vidurkio; atšaukti nurodymą 2019 m. nacionaliniams ir valstybiniams teatrams susimažinti biudžetus 15 procentų; įpareigoti Kultūros ministeriją sugriežtinti teatrų vadovų kontrolę naudojant jiems patikėtas lėšas. Pasak aktorių, teatrų bendruomenė iš kultūros ministrės Lianos Ruokytės - Jonsson iki šiol nesulaukia reikiamo dėmesio sprendžiant susikaupusias problemas, tad jie siekia, kad ministrė nedelsiant užmegztų konstruktyvų dialogą su teatrų bendruomene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunskis

Zelemunskis portretas
Deja, bet tuščia vieta jūs, aktoriai ar tapytojai. Net manekenės kur kas vertesnės, jas užsienyje pripažįsta. O kas jus kur pagiria? Jei jaučiatės verti geresnio atlyginimo - užsidirbkite kaip didžioji tautos dalis. O ne reikalaukite iš valstybės, o reiškia iš mūsų visų.

prosas

prosas portretas
Man rodos,kad aktorių yra per daug , labai daug jų yra , o kas juos turi įdarbint?Ar ne patys turi stengtis , juk žino,kokią profesiją pasirinko .Būti scenoje ar šmėžuot ekrane yra kiekvieno svajonė , bet ne kiekvienam lemta , todėl reikia atsakingiau rinktis profesiją , kad netaptumėt tuščia vieta.

kauniete

kauniete portretas
i teatrus bilietai kosminiai ir dar jiems mazai. As is savo atlyginimo negaliu sau leisti pramogos i teatra
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių