Prie Seimo kanapių entuziastai rengia Kanapių kultūros dieną

Penktadienį Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo, į Kanapių kultūros dieną susirinko apie 300 kanapių šalininkų. Išreikšti nepritarimo marihuanos legalizavimui atėjo grupė buvusių narkomanų, persirengusių giltinėmis.

Tradicinį renginį prie Seimo surengusi Žaliojo žiedo draugija teigia norinti „šviesti visuomenę ir skatinti diskusiją apie kanapių padėtį Lietuvoje ir užsienyje, pažindinti žmones su plačiomis kanapės augalo panaudojimo galimybėmis“.

Renginyje dalyvauja sostinės miesto meras Remigijus Šimašius, Seimo nariai liberalai Aušrinė Armonaitė, Simonas Gentvilas, Gintaras Vaičekauskas, konservatorius Mindaugas Majauskas.

Į renginį atėjo ne tik šalininkai, bet ir priešininkai. Apie tris dešimtis buvusių narkomanų, vaizduodami giltines apsisiautę juodus apsiaustais su dalgiais rankose, teigė esantys prieš kanapių legalizavimą. Anot jų, legalizuoti marihuanos negalima, nes ir jie patys pradėjo būtent nuo lengvųjų narkotikų vartojimo. Jie rankose laiko plakatus „Narkotikai – tai giltinė“, „Žmogus nesutvertas vartoti narkotikų“, „Tai gali būti tavo vaikas“.

Kadangi dalis „giltinių“ buvo su kaukėmis, policijos pareigūnai vieną jų nusivedė į automobilį.

Pagal Susirinkimų įstatymą, draudžiama protestuoti dėvint kaukes.

Žaliojo žiedo draugija teigia norinti propaguoti Lietuvoje kanapes. Ji trečią kartą rengia mitingą prie Seimo.

Marihuana laikoma psichotropine medžiaga, ji turi veikliosios medžiagos – tetrahidrokanabinolio. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad kanapės yra labiausiai paplitusi nelegaliai parduodama narkotinė medžiaga pasaulyje.

Anot PSO, ilgalaikis kanapių vartojimas sukelia priklausomybę, kenkia kognityviniams gebėjimams, atminčiai ir informacijos įsisavinimui, sukelia plaučių ligas, gali pasunkinti šizofrenijos simptomus.

Abiejų pusių nuomonės – radikalios?

Nors už kanapių vartojimą šalyje vis dar gresia rimti nemalonumai, jų legalizavimo šalininkas Povilas Tamošauskas teigia manantis, kad Lietuvoje požiūris į kanapių legalizavimą pamažu gerėja, žiniasklaida į tai atkreipia vis daugiau dėmesio. Gydytojas toksikologas Jonas Šurkus savo ruožtu pažymi, kad bet koks svaiginimasis yra problema, tačiau esant tinkamai kontrolei, kaip yra tam tikrų vaistų atveju, jis neprieštarautų, jei kanabinoidai būtų prieinami.

Pasak Kauno klinikų gydytojo toksikologo Jono Šurkaus, kanapės labai retu atveju sukelia apsinuodijimą, tačiau yra kitų pasekmių.

„Kaip toksikologas galiu pasakyti, kad kanapės nesukelia apsinuodijimo, tai būtų labai retas atvejis. Tai labiau socialinė, psichologinė, psichiatrinė problema, tačiau bet kokiu atveju svaiginimasis yra blogai. <...> Jei šnekėtume apie blogąjį kanapių vartojimą, kuris šiuo metu yra kriminalizuotas, tai žmonės, kurie nuolat vartoja kanapes, pasižymi menkesniu socialiniu aktyvumu, yra labiau apatiški“, – sako medikas.

J. Šurkus pažymi, kad įvairūs opioidai (vaistų pavidalu, gydant ligas) yra vartojami legaliai, kontroliuojant jų įsigijimą, tad jis neprieštarautų, jei taip būtų elgiamasi ir su kanabinoidais.

„Morfijus, fentanilis, karfentanilis ir amfetaminai yra vartojami vaikų su dėmesio sutrikimais. Taigi nemaža dalis narkotinių medžiagų pagal indikacijas, paskyrus gydytojui, yra vartojami, tik tiek, kad niekas neaugina amfetamino ar opijaus patys, tai yra normali produkcija su geros praktikos sertifikatais, kur labai aiškūs kiekiai, ir bet kokiu atveju žinomos tikslios indikacijos. Aš ne prieš, jeigu kanabinoidai bus lygiai taip pat vartojami“, – sako gydytojas toksikologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nmb

Nmb portretas
Kokie tamsuoliai. Jei nesuprantate domekites, čia tas kad narkotikai ir svaiginasi kažkoks perdetas reikalas. Uzdraukit klijus benziną ir t..t.. Nes daug kuo svaigintis sugalvoja buki žmonės. Cannabis turi buti skirtas gydytis.

>DĖL SNORO AFEROS

&gt;DĖL SNORO AFEROS  portretas
Asile, dėl Snoro aferos kreipkis pas rusų mafijos bosą Striukį Putiną. Tai jis paslėpė Antonovą su Baranausku nuo Lietuvos teisėsaugos. Striukis Putinas saugo savo bendrus, apvogusius Lietuvos žmones.

-.-

-.- portretas
Vartoti, kaip vaistus su receptu, jeigu pagamintas Lietuvoje, tai butinai reikia leisti.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių