Prie Norvegijos ambasados – piketas dėl vilkų

Šalies gamtos apsaugos aktyvistai palaiko norvegus, kovojančius prieš nepateisinamas vilkų medžiokles mastus Norvegijoje ir šeštadienio vidurdienį rengia piketą prie Norvegijos ambasados Vilniuje.

Šiemet Norvegijos institucijos priėmė sprendimą išnaikinti 75 procentus Norvegijoje gyvenančios vilkų populiacijos. Smerkiant šią politiką įvairiuose Europos miestuose sausio 19-20 dienomis organizuojamos demonstracijos.

Norvegija garsėja nepaprastai gražia laukine gamta, tačiau, paradoksalu, šioje šalyje gyvena itin mažai vilkų - manoma, kad Norvegijos teritorijoje pernai gyveno tik 68 vilkai, dar keliasdešimt vilkų stebima ant sienos su Švedija. Tačiau ir toks mažas skaičius vilkų kelia ūkininkų, miškų savininkų ir medžiotojų nepasitenkinimą, nes vilkai matomi kaip grėsmė gyvulininkystės ir komercinės medžioklės verslams. Natūralius gamtos procesus, kad vilkai medžioja briedžius ar elnius, verslininkai įvardija ekonomine žala.

Prieš artėjančius rinkimus įsiteikdamos verslininkams Norvegijos valdžios institucijos leido sumedžioti 75 procentus vilkų populiacijos, dalį netgi teritorijoje, kuri anksčiau buvo nustatyta kaip vilkų nemedžiojimo zona. Nebuvo atsižvelgta ir į tai, kad, kaip rodo Norvegijos visuomenės apklausos, didžioji dalis gyventojų nori, kad vilkai gyventų šalyje. Pasak Norvegijos gamtos aktyvistų, nustatytu limitu siekiama priešingo tikslo - juo patenkinamas privačių žemių savininkų noras visiškai išnaikinti vilkus iš savo valdų. Šių metų medžioklės mastas yra didžiausias nuo 1973 metų, kai vilkai tapo saugoma rūšimi Norvegijoje, tai pirmi metai, kai vilkai medžiojami net ir jų apsaugai skirtoje zonoje.

GAA „Baltijos vilkas“ jungiasi prie Norvegijos gamtosaugos organizacijų akcijos. Pasak asociacijos pirmininko Andriaus Laurinavičiaus, laukinė gamta negali būti vertinama tik privačių žemės savininkų ekonominės naudos ir žalos svertais. Vilkai yra reikalingi visavertei ekosistemai ir savo vaidmenį gamtoje gali atlikti tik tada, kai jų gausa reguliuojama visų pirma remiantis gamtosaugos prioritetais.“ GAA „Baltijos vilkas“ pirmininkas teigia, kad ši tema aktuali tiek Lietuvai, tiek Norvegijai.

„Mes raginame Norvegiją skirti daugiau dėmesio darnaus sugyvenimo su gamta idėjų sklaidai ir naujų veiksmingų vilkų ir ūkininkų konflikto sprendimų paieškai. Mūsų amžiaus ilgalaikis tikslas ir prioritetas turi būti biologinės įvairovės išsaugojimas, nes istorija jau parodė, kad siekiant tik asmeninių naudų, ją lengva sunaikinti. Šis tikslas neturi sienų, todėl ir mes jaučiamės esantys dalis to, kas vyksta su vilkais Norvegijoje“, - sako A. Laurinavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

runkeliniai

runkeliniai portretas
prieplakos.... o kas rupinsis pagrobtais vaikais kuriuos grobia pedofiline firma berneverner ir kas tuos piratus iteisino? /////////reiketu paduoti i Strasburo teisma Norvegu valdzia kad ji savo salyje globoja nusikaltelius nezinia kokiu cinisku pagrindu blokuojanti tyrimus su vaiku pradanginimu tai jau genocidas valstybiniu mastu stai kodel ji nenori tapti europos nare kad ir toliau galetu slepti nusikalstamas veikas zmonijos atzvilgiu o jav besirupindama ukrainos ? tegul pasirupina ir siuo arba nesikisa is viso ir susitvarko savo /kiema/ kur nemaziau /siuksliu/ kaip europoje jei ne daugiau?....

ALGIS

ALGIS portretas
Lietuvos ''maugliai'' palaiko Norvegijos vilkus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių