Prezidentė tikisi, kad Santaros klinikų tyrimas atgrasys nuo korupcijos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė besitikinti, kad teisėsaugos vykdomas tyrimas dėl Santaros klinikų atgrasys nuo korupcijos kitus pareigūnus.

„Norėčiau, kad šis tyrimas taptų tokiu atgrasančiu pavyzdžiu visiems, kurie mėgina piktnaudžiauti valstybės lėšomis, jas naudoja neskaidriai“, – žurnalistams Vilniuje sakė šalies vadovė.

„Tai reiškia, kad mūsų valstybė, kiekvienas Lietuvos žmogus yra apvagiamas būtent tokiais veiksmais“, – pridūrė ji.

Taip prezidentė komentavo pernai rudenį pradėtą tyrimą dėl galimos stambios Santaros klinikų ir kelių privačių įmonių korupcijos.

Tai reiškia, kad mūsų valstybė, kiekvienas Lietuvos žmogus yra apvagiamas būtent tokiais veiksmais.

Trečiadienį tyrėjai atliko kratas vienoje didžiausių šalies gydymo įstaigų – Santaros klinikose, taip pat bendrovėse, galbūt nusikaltimus padariusių asmenų namuose.

Ligoninės generaliniam direktoriui Kęstučiui Strupui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, klinikų Informatikos ir plėtros centro vadovui Romualdui Kizlaičiui – dėl kyšininkavimo. Kitų įtariamųjų teisėsauga kol kas nedetalizuoja.

Klinikų generalinis direktorius trečiadienį vakare po apklausos buvo paleistas į laisvę. Ligoninės dalininkai – Vilniaus universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija – svarsto, ką vietoj paskirti laikinuoju vadovu.

Pasak D. Grybauskaitės, korupcija labiausiai trukdo valstybei vystytis ir žmonių gerovei užtikrinti.

Anot jos, teisėsaugos tyrimas yra rimtas signalas visiems, kad „korupcija nebus toleruojama niekur“.

Teisėsauga įtaria, kad Santaros klinikų atstovai iš juridinių asmenų reikalavo neteisėto finansinio atlygio dėl laimėtų viešųjų pirkimų, jų vertė vien 2017 metais siekia beveik 2 mln. eurų. 

Pareigūnai tiria informaciją, kad įmonėms, pažadėjusioms skirti paramą, būdavo sudaromos sąlygos neteisėtai laimėti Santaros klinikų viešuosius pirkimus, o privačios bendrovės, laimėjusios viešuosius pirkimus, kyšius, užmaskuotus kaip paramą, pervesdavo ligoninei.

Nepakankamai naudojasi suteiktais instrumentais

Prezidentė D. Grybauskaitė sako, kad nepakitusios Lietuvos pozicijos Korupcijos suvokimo indekse rodo, jog institucijos nepakankamai naudojasi suteiktais instrumentais jai pažaboti.

„Instrumentai yra, bet jais dar naudojamasi nepakankamai, o tai jau atsakomybė ir teisėsaugos, ir vykdomosios valdžios“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė šalies vadovė.

Pasak jos, šiuo metu būtina didinti ikiteisminių tyrimų greitį ir kokybę.

D. Grybauskaitė neatsakingais pavadino siūlymus panaikinti ikiteisminio tyrimo terminus.

Tokią iniciatyvą teikusi Vidaus reikalų ministerija sako, kad tiksliai apibrėžti tyrimo terminai savaime neužtikrina jo atlikimo spartos, o yra daugiau formalumas bei pridėtinės vertės nesukuriantis kontrolės mechanizmas.

Trečiadienio vakarą tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ paskelbė, kad kasmetiniame Korupcijos suvokimo indekse Lietuva nepasistūmėjo ir išlaikė pernykštę poziciją.

Reitinge, kuris sudaromas pagal ekspertų ir verslo lyderių pateikiamus vertinimus, Lietuva užėmė 38 vietą 180 šalių sąraše. Pagal šį rodiklį Lietuva lenkia Latviją, bet atsilieka nuo Lenkijos ir Estijos.

Anot „Transparency International“, korupcijos suvokimo indeksas parodo, kaip įvairioms pasaulio valstybėms pavyksta kontroliuoti korupciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visur ta korupcija vyksta,o kodėl dar petrauskienei neuždėti antrankiai,nes jos vyrelis vis laimėdavo .O kiek dar tokių yra,skvernelis nedeklaravo tai ką žmona įsigyjo.Reikia pačią gretinėle už pakarpos paimti,o ir daug daug tokių mūsų šalyje privyso. Tokia jau mūsų valstybė.

Silva

Silva portretas
"Vargiai Jurgis dangų matys"- sakė jurgienė. Ji geriau nutuokia už Prezidentę...

...

... portretas
"Prezidentė tikisi, kad Santaros klinikų tyrimas atgrasys nuo korupcijos" - tikslinam: "...tyrimas PRIMINS kad PRIVALU dalytis".
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių