Prezidentė: Sveikatos ministerija kurčia žmonių skundams

  • Teksto dydis:

Vaiko raidos centro (VRC) perkėlimas į tinkamas patalpas iki sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės pažadėtos rugsėjo 1-osios - jos politinis įsipareigojimas, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vaiko raidos centro (VRC) perkėlimas į tinkamas patalpas iki sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės pažadėtos rugsėjo 1-osios - jos politinis įsipareigojimas, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ketvirtadienį apsilankiusi Vilniaus vaiko raidos centre prezidentė išsakė priekaištų ministerijai, jog vieninteliam Lietuvoje kompleksinį gydymą raidos ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams teikiančiam centrui mažinamas finansavimas, centras negali teikti visų gydymo paslaugų, o vaikams gydymo tenka laukti ir pusę metų.

„Sistema, kuri prižiūri vaikus, tiek globos namuose, tiek kitur, yra labai atsilikusi, ir gauname neigiamas pastabas iš tarptautinių organizacijų - tiek Jungtinių Tautų, tiek Europos Komisijos dėl paslaugų teikimo. Konkreti situacija šitame centre - prieš dvejus metus griuvus stogui buvo uždarytas vienas pastatas, užuot sprendusi klausimą, kaip išlaikyti tą patį paslaugų ir gydymo lygį, Vyriausybė sprendė atvirkščiai - mažino paslaugų kiekį, ir net finansavimas šitam centrui 2015 metais buvos sumažintas puse milijono eurų“, - žurnalistams VRC sakė šalies vadovė.

Sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė žadėjo, kad centras iki rugsėjo bus perkeltas į sanatorijos „Pušyno kelias“ patalpas Vilniuje - du korpusus reikės renovuoti, o kitiems užteks kosmetinio remonto, tam jau numatyti pinigai.

„Pažadai, kuriuos šiandien išgirdau iš ministrės, kad neva bus galima laikinai spręsti ir iškeldinti dalį šio centro iki rugsėjo pirmosios, skamba šiek tiek nerealiai, bet pažadas toks yra. Labai gerai, labai konkreti data, tai yra ministrės politinis įsipareigojimas. Tikiuosi, ji jums į kameras pakartos, ir bus labai geras atskaitos taškas - ar ministerijos ir toliau gamina popierius, rinksis darbo grupėse ir nieko nesugebės padaryti konkrečiai žmogui. Labai trumpas laikas, labai greitai pamatysime, ar tai sprendžiama“, - sakė prezidentė.

Sveikatos apsaugos ministrė tvirtino, kad iki rugsėjo bus spėta perkelti VRC į „Pušyno kelią“ - iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tam Sveikatos apsaugos ministerijai perduodami aštuoni pastato korpusai. Sanatorijai atlaisvinus šias patalpas, vaikai reabilitacijai bus nukreipiami į Druskininkų „Saulutės“ sanatoriją, jos vadovas tvirtino, kad vietų yra pakankamai.

„Praktiškai yra didžioji dalis darbų padaryta, kadangi VRC perkėlimas į „Pušyno kelią“, kur šiandien vyksta vaikų reabilitacija, komplikuotas tuo, jog pastatai priklauso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, ir mūsų ministerijai visų pirma reikia perimti šituos pastatus. Visi sprendimai padaryti, Vyriausybei bus patekti projektai, jog SADM perduoda aštuonis korpusus“, - žurnalistams sakė R.Šalaševičiūtė.

Jos teigimu, jau numatyti pinigai 2016 metams dviejų korpusų renovacijai, o šešiuose korpusuose bus atliktas kosmetinis remontas. Pasak ministrės, „Pušyno kelias“ turi apie 8 tūkst. kvadratinių metrų, o VRC užima tik 1,2 tūkst. kvadratinių metrų plotą.

„Manau, kad rugsėjo pirmą dieną Vaiko raidos centras puikiai ir didesnėse patalpose vykdys savo funkcijas“, - tvirtino R.Šalaševičiūtė.

Klausiama, ar prisiims politinę atsakomybę ir atsistatydins, jei iki rugsėjo VRC perkelti nepavyks, ministrė sakė neabejojanti, kad centras naujose patalpose atsidarys numatytu laiku.

Šalies vadovė ketvirtadienį Vaiko raidos centro padėtį aptarė su šio centro direktore Jovita Petrulyte, sveikatos apsaugos ministre R.Šalaševičiūte, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų generaliniu direktoriumi Kęstučiu Strupu, klinikų filialo Vaikų ligoninės vadovu Juozu Raistenskiu, vaikų ir paauglių psichiatru Dainiumi Pūru, nevyriausybinių organizacijų atstovais.

„Vaiko raidos centro padėtis atspindi Sveikatos apsaugos ministerijos požiūrį į vaikų ir paauglių sveikatos problemas. Ministerija neranda laiko pasirūpinti pažeidžiamiausiais vaikais. Jau daugiau nei metus jie gauna tik dalį reikiamo gydymo. Jeigu šie vaikai laiku sulauktų pagalbos, išvengtume daugelio tragedijų ir vaikų netekčių", - spaudos pranešime cituojama prezidentė. 

Kaip nurodo Prezidentūra, dėl šių problemų į D.Grybauskaitę kreipėsi tėvai ir nevyriausybinės organizacijos. Vaiko raidos centre, kurio steigėjai yra Sveikatos apsaugos ministerija ir Vilniaus universitetas, kasmet gydoma iki 2000 vaikų, bet poreikis esąs kur kas didesnis.

Nuo 2013 metų rudens, kai įgriuvo šios gydymo įstaigos stogas, pagrindinis korpusas yra uždarytas. Vaikai ir darbuotojai esą priversti glaustis likusioje įstaigos dalyje „apgailėtinomis sąlygomis“, o pastaraisiais metais daugiau nei puse milijono eurų sumažėjo šios įstaigos biudžetas.

Šalies vadovė pabrėžė, kad sveikatos apsaugos ministrės, dirbančios pusę metų, „apšilimo laikas jau pasibaigė“ ir laukiama konkrečių darbų.

„SAM turi inicijuoti Vyriausybės sprendimą, kad Vaiko raidos centras vėl dirbtų visa apimtimi, ir vaikai gautų ne dalinį, o visą gydymą“, - teigia valstybės vadovė.

Prezidentė taip pat išsakė priekaištus dėl prieš metus ministerijos išsakyto, tačiau iki šiol neįgyvendinto įsipareigojimo pagerinti Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės sąlygas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam humusas

tam humusas portretas
ar nesupranti, kad ne prezidentė turi spręsti tokias problemas, bet SAM ir socialinių reikalų ministrė, bet akivaizdu, kad jos tai padaryti nenori ir neįstengia ar nesugeba. Prezidentės užduotys yra visai kitos, tačiau po didžiulių skandalų, atidėjus kitus darbus į šalį, prezidentė turi spręsti kitiems tiesiog "neįkandamus" uždavinius. Kol nebus pasodinti į teisiamųjų suolą nieko neveikiantys tokių namų direktoriai ir tie, kurie žinojo, kas vyksta, bet nieko nedarė,tol ledai nepajudės.

humusas

humusas portretas
kokia sauni prezidente! pries metus igriuvo stogas, o susirupino tik dabar.kodel iki to daejo?kodel vaikai tapo nasta vyriausybei?o vaikai-lietuvos ateitis...reiskia, politikams ateities nereikia...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių