Premjeras: šilumos jėgainės partnerių paieška Vilniuje nutraukiama

  • Teksto dydis:

Energetikos įmonių grupei "Lietuvos energija" įgyvendinant šilumos ūkio pertvarkos projektus dviejuose didžiausiuose miestuose, Kaune jis bus vystomas su partneriais, o Vilniuje - kol kas be jų, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

Energetikos įmonių grupei "Lietuvos energija" įgyvendinant šilumos ūkio pertvarkos projektus dviejuose didžiausiuose miestuose, Kaune jis bus vystomas su partneriais, o Vilniuje - kol kas be jų, BNS sako premjeras Algirdas Butkevičius. Vyriausybė trečiadienį uždarame pasitarime pritarė projektų eigai.

"Vilniuje pasiūlyta nutraukti atrankos procedūras ir šiame etape tęsti projektą savarankiškai, partnerius pritraukiant vėliau, nes iki šiol gauti pasiūlymai Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektui neleidžia pasiekti nustatytų tikslų - tai yra neužtikrina mažiausios šilumos gamybos kainos bei maksimalios elektros gamybos", - BNS sakė premjeras A.Butkevičius, kuris yra už projektus atsakingos valstybinės komisijos pirmininkas.

"Nuspręsta, jog partneriams Vilniuje nepasiūlius sąlygų, kurios leistų pigiau ir greičiau įgyvendinti Vyriausybės nustatytus tikslus, naudingiausia būtų finansinių partnerių sostinėje ieškoti tolesniuose projekto etapuose", - pridūrė premjeras.

Anot jo, "Lietuvos energija" sulaukė pasiūlymų iš potencialių partnerių tiek Kaune, tiek Vilniuje. Juos išanalizavusi ir įvertinusi, bendrovė pasiūlė Kaune baigti atrankos procedūrą ir projektą vystyti kartu su pasirinktu partneriu.

Neoficialiomis BNS žiniomis, tai bus Suomijos kapitalo įmonė "Fortum Heat Lietuva", kuri yra toliausiai pasistūmėjusi su savo projektu Kauno LEZ.

"Lietuvos energija" potencialius partnerius turėtų paskelbti kovo pabaigoje, pasibaigus atrankos procesui ir pasirašius sutartis.

"Lietuvos energija" baigs vertinti gautus pasiūlymus ir potencialių partnerių atrankos rezultatus paskelbs iki kovo pabaigos. Tuomet galėsime pateikti daugiau informacijos apie geriausius pasiūlymus pateikusius konkurso dalyvius ir tolesnę projektų įgyvendinimo eigą", - BNS sakė bendrovės generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

"Fortum Heat Lietuvos" vadovas Vitalijus Žuta BNS anksčiau sakė, jog bendrovė turi visiškai paruoštą sklypą ir projekto dokumentus kogeneracinei jėgainei, trūksta tik statybos leidimo.

Vilniuje"Lietuvos energija" iš valstybės jau išsinuomojo sklypą naujos kogeneracinės jėgainės statybai - jis yra šalia "Vilniaus energijos" trečiosios termofikacijos elektrinės Gariūnuose ir sklypo, kuriame "Icor" grupės įmonė "Reenergy" planavo statyti atliekų deginimo gamyklą.

Galutinius pasiūlymus, be "Fortum Heat Lietuvos", konkursui buvo pateikusios energetikos įmonių grupė "E energija", Rimando Stonio valdoma Kauno termofikacijos elektrinė (KTE), "Reenergy", centralizuotai šilumą teikianti "Kauno energija" bei Vilniaus šilumos tinklai.

"Lietuvos energija" Vilniuje ir Kaune jau įsteigė specialios paskirties bendroves, kurios valdys kogeneracines jėgaines ir kuriose jos dalis ateityje sieks 51 proc., o 49 proc. - konkurso keliu pasirinktas privatus investuotojas.

Vilniuje ketinama pastatyti iki 274 megavatų šiluminės ir 145 MW elektrinės galios jėgainę, o Kaune - atitinkamai 134 ir 41 megavato. Anksčiau A.Butkevičius yra kalbėjęs, jog projekto Kaune apimtys mažės, tačiau Vilniujetokių planų nėra, nes planai jau patvirtinti.

Premjeras BNS pakartojo, kad įgyvendinus Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektą, bendra vidutinė šilumos gamybos kaina galėtų sumažėti apie 20 proc., palyginti su 2013 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių