Premjeras: įstatymai neturi reguliuoti, kokį paminklą statyti

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis nepritaria, kad Vyčio skulptūros pastatymas Lukiškių aikštėje, Vilniuje, būtų numatytas įstatyme.

„Manau, kad ne įstatymais mums reikia nuspręsti, koks paminklas, monumentas ar architektūrinis kūrinys turėtų būti viename ar kitame Lietuvos mieste pastatytas. Jeigu pradėsime Seime leisti ir priimti įstatymus, reguliuojančius, ką statyti, kaip statyti, dėl ko statyti, nemanau, kad tai yra Seimo pagrindinis ar vienas iš pagrindinių uždavinių“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

„Aš tikrai nepasirašysiu (įstatymo projekto – BNS). Turiu savo nuomonę, esu teisininkas, laukiame teisinių sprendimų ir bet kokiu atveju bus padaryta griežtai laikantis įstatymo“, – pridūrė jis.

Keli parlamentarai parengė Lukiškių aikštės įstatymo projektą, kad jai būtų suteiktas specialus reprezentacinis statusas. Jame taip pat siūloma numatyti, kad dominuojančiu Lukiškių aikštės akcentu būtų memorialas žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms ir istorinį laisvės kovų simbolį Vytį vaizduojantis monumentas.

Pasak S. Skvernelio, jeigu būtų Seimo valia priimti tokį įstatymą, jame turėtų „būti labai nuodugniai ir aiškiai aprašyta, kas ten turėtų būti“.

„Jeigu turėtų būti Vytis, reikėtų labai aiškiai įvardyti sąlygas, griežtai laikantis heraldikos ir pastatyti Vytį“, – teigė jis.

Kultūros ministerijai surengus kūrybines dirbtuves dėl laisvės kovotojų įamžinimo Lukiškių aikštėje, Vilniuje, komisija nugalėtoju pripažino ne Vyčio skulptūrą, o partizanų bunkerį primenantį paminklą. Tuo pasipiktino dalis visuomenės ir politikų, siekusių, kad aikštėje būtų pastatyta Arūno Sakalausko Vyčio skulptūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KALVIS

KALVIS portretas
Tauta nesusirinks į viečę.Todel pabandykime suveltą kaltūną išnarplioti.Tautos išrinktas SEIMAS turi nurodyti. /1. sostinei reikia erdvios reprezentacinės aikštės Nurodoma Lukiškių aikštė. 2. /Sukurtas objektas [aikštė, paminklas, aplinka ] turi simbolizuoti ilgametę, ilgaamžę lietuvių [ o gal visų baltų] ir Lietuvos valstybės istoriją.Tai vieta , kur dedamos gėlės Lietuvai. 3 /Nustatyti orent. sąmatą terminus. O koks simbolis tinkamiausias turi nuspręsti diskusijų būdu kūrybinės organizacijos ; istorikų, heraldikų architektų rašytojų visuomenės ir t.t. Vyriausybė meninį sprendimą viešo konkurso būdu paveda talentingiems atsakingiems menininkams ,o ne Pilypui iš kanapių.PAMINKLAS ILGAM. Tai Lietuvos simbolis, prie kurio dės gėles Lietuvai įvairių tautų ir religijų garbūs svečiai.Čia rinksimės ir mes visi.Čia turi būti jauku kaip pas mamą. Darbo metu neišvengiamai bus daug nepatenkintų..Stiprybės JUMS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių