Prekyba poveikiu įtariama prokurorė atleidžiama iš pareigų

Prekyba poveikiu įtariama Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Rita Aliukonienė atleista iš pareigų.

Įsakymą dėl prokurorės atleidimo Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pasirašė ketvirtadienį, pranešė Generalinė Prokuratūra.

Vasario 23-iąją teisėsauga pranešė atliekanti tyrimą dėl prokurorės įtariamos prekybos poveikiu, buvo atliktos kratos Vilniaus apygardos prokuratūroje o V.Aliukonienė - sulaikyta. Ikiteisminį tyrimą inicijavo E.Pašilis, dėl prokurorės tą pačią dieną pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Generalinės prokuratūros teigimu, tyrimas, kuriame įtariama R. Aliukonienė, susijęs su Darbo partijos bylos nagrinėjimu Lietuvos Aukščiausiame Teisme (LAT). Neoficialiomis žiniomis, tiriami įtarimai, jog galėjo būti siekiama paveikti LAT sprendimą tuometinio „darbiečio“ Vytauto Gapšio naudai siekiant jo išteisinimo. BNS žiniomis, įtarimai šiame tyrime pareikšti ir kelių ženklinimo bendrovės „Kasandros grupė“ savininkui Arūnui Cicėnui. STT nurodo, jog neteisėto atlygio už prekybą poveikiu stambiu mastu suma viršija 9,5 tūkst. eurų. Šiame tyrime teisėjas Viktoras Aidukas apklaustas kaip specialusis liudytojas, jis atsistatydina iš pareigų.

Kaip nurodo prokuratūra, tarnybinio patikrinimo išvadose konstatuota , kad eidama Vilniaus apygardos prokuratūros specializuoto skyriaus vyriausiosios prokurorės pareigas R. Aliukonienė tyčia, aktyviais savo veiksmais padarė keturis tarnybinius pažeidimus , iš kurių trys yra vertinami kaip šiurkštūs, vienas – tęstinis.

Teikime dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo nurodoma, kad nustatyti tarnybiniai pažeidimai bei pareikšti įtarimai padarius nusikalstamą veiką , tiesiogiai susijusią su einamomis pareigomis, yra „nesuderinami su prokuroro statusu“, todėl R. Aliukonienei skirtina griežčiausia tarnybinė nuobauda – atleidimas iš tarnybos.

Pranešime E.Pašilis teigia, kad visuomenė pagrįstai tikisi, jog Lietuvos valstybei tarnauti prisiekęs prokuroras ne tik atliks tiesiogines funkcijas, bet savo pareigas vykdys „garbingai, nešališkai, sąžiningai , saugodamas gerą prokuroro ir visos prokuratūros vardą, brangindamas visuomenės jam suteiktą pasitikėjimą“.

„Todėl tokie prokuroro veiksmai , kurie grubiai pažeidžia šiuos principus, kertasi su visuomenėje galiojančiomis moralės nuostatomis, griauna pasitikėjimą prokuratūra ir destruktyviai paveikia visą prokuratūros bendruomenę, yra netoleruotini, privalo būti išaiškinami, vertinami ir viešinami.“ – sprendimą komentuoja generalinis prokuroras.

Prokuratūros įstatyme numatyta, kad jeigu prokuroras padarė įstatymo pažeidimą, tarnybinė nuobauda gali būti paskirta neatsižvelgiant į kitą atsakomybę, todėl aplinkybė, kad prokurorės atžvilgiu šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimo padarymo ir ji yra įtariamoji šiame ikiteisminiame tyrime, netrukdo vertinti jos veiksmus tarnybinės atsakomybės prasme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
paklausti vyr prokuroru globeja nuomones? o gal ir cia ji nieprieko?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių