Prasidėjo registracija į Vilniaus mokyklas: kam teiks pirmenybę

Kovo 1-ąją prasideda elektroninė registracija į sostinės mokyklas naujiems mokslo metams.

Skirtingai nei pernai, būsimiems pirmaklasiams ar vaikams, kurie baigia mokyklą, tėvai galės parinkti po 3 mokyklas, tačiau registruojantis būtina pasirinkti mokyklą, kuri yra priskirta pagal gyvenamąją teritoriją ir dar dvi mokyklas, kuriose moksleivis taip pat norėtų mokytis.

„Nustatėme aiškius pirmumo kriterijus, kai norinčių patekti į mokyklą skaičius didesnis, nei mokykloje yra laisvų vietų, gauna vaikai, kurie auga su vienu tėvu arba globėju, turintys teisę į specialiąją pagalbą mokykloje, taip pat daugiavaikių šeimų vaikai, dvynukai, trynukai norintys eiti į tą pačią klasę, vaikai, kurių broliai ar seserys jau mokosi toje pačioje mokykloje“, - sakė švietimo klausimus kuruojanti mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Pasak jos, pirmumo taškai bus skiriami tiems moksleiviams, kurie jau daugiau nei porą metų yra deklaravę savo gyvenamąją vietą mokyklai priskirtoje teritorijoje.

Šių metų e. registracijoje išskirtos tos mokymosi įstaigos, kurios priima moksleivius iš viso Vilniaus, ne tik gyvenančius mokyklai priskirtoje teritorijoje.

Tarp priimančių moksleivius konkurso būdu - Vilniaus Žirmūnų gimnazija, Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazija, Vilniaus licėjus. Kitos - įgyvendinančios specializuoto ugdymo (inžinerinės) krypties programas: Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjus, Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazija. Mokykloms, kurios taiko savitos pedagoginės sistemos elementus, - Vilniaus Tuskulėnų gimnazija, Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinė gimnazija, Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnazija. Prašymai mokytis šiose mokyklose turi būti pateikti iki kovo 31 dienos, į visas kitas mokyklas - iki gegužės 31 dienos.

Jeigu mokykla nėra pavaldi savivaldybei, prašymai į šias mokyklas yra teikiami ne per elektroninę registravimo sistemą, o pagal tų mokyklų direktorių įsakymais patvirtintas priėmimo tvarkas.

Apie priėmimą į mokyklą tėvai bus informuoti elektroniniu būdu: informaciją bus galima matyti registracijos sistemoje. Jei vaikas yra priimamas į kelias mokyklas, apie tai taip pat bus informuojama. Šiuo atveju, registracijos sistemoje reikės patvirtinti, kuri iš mokyklų yra pasirenkama.

Sutartį su mokykla tėvai turi pasirašyti iki rugpjūčio 31 dienos.

Prašymus elektroniniu būdu turėtų pateikti būsimųjų pirmokų tėveliai, taip pat moksleivių, keičiančių mokyklas, pereinančių iš progimnazijas į gimnazijas, atvykusių gyventi į sostinę, tėvai.

Mokiniai, kurie pereina mokytis į aukštesnio lygmens programą (penktą, devintą (I gimnazijos) ar vienuoliktą (III gimnazijos) klasę) toje pačioje mokykloje, kaip ir pagal dabar galiojančią tvarką, mokyklos direktoriui pateikia laisvos formos prašymą ne per elektroninę prašymų registravimo sistemą, o mokyklos direktoriaus nustatyta tvarka.

Mokyklą parodys interaktyvusis žemėlapis

Pirmą pavasario dieną pradėjo veikti interaktyvusis Vilniaus mokyklų žemėlapis, kuriame, įvedus adresą, bus matyti, kokia mokykla vaikui priklauso pagal gyvenamąją vietą.

Keičiantiems mokyklas, pirmaklasiams ar penktokams bei jų tėvams rasti savąją mokyklą bus visai nesunku.

Įvedus namų adresą, pasirinkus mokomąją kalbą ir klasę, žemėlapis parodys mokyklą, priklausančią pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.

Teritorijos mokykloms nustatytos įvertinus toje teritorijoje registruotų mokyklinio amžiaus vaikų skaičių, rajono mokyklų tinklą, įvertinus tų mokyklų projektinį pajėgumą.

Jeigu vienos mokyklos aptarnavimo teritorijoje gyvena daug daugiau vaikų, nei yra vietų mokykloje, jos aptarnavimo teritorija buvo mažinama. Mokyklų, kuriose yra daugiau laisvų vietų, nei aplinkui gyvena vaikų, - teritorija didinama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių