Prasidėjo Karoliniškių lietaus nuotekų valymo rekonstrukcija

  • Teksto dydis:

Sudervės upelio pakrantėje esantys Karoliniškių lietaus nuotekų valymo įrenginiai valo nuo aplinkinių sostinės mikrorajonų gatvių surenkamas paviršines nuotekas.

Po metų, pasibaigus rekonstrukcijai, padidės paviršinių nuotekų išvalymo efektyvumas, įrenginių valdymas bus automatizuotas, sumažės aplinkinių rajonų patvinimo rizika, sutvarkyta aplinka.

„Valykla pastatyta dar 1985 m., o išaugus aplinkiniams rajonams ir kietųjų dangų plotams, būtina ją rekonstruoti, padidinant našumą ir pajėgumus. Planuojame, kad jau kitų metų gale bus išvalomas kur kas didesnis paviršinių nuotekų kiekis, o įrengta akumuliacinė kaupykla padės suvaldyti į Sudervės upelį patenkantį paviršinių nuotekų srautą. Tai ypač aktualu Gudelių kaimo gyventojams, kurių kiemus po liūčių ar pavasarinio polaidžio metu užliedavo iš krantų išsiliejusio upelio vanduo“, - sako Kęstutis Vaicekiūtis, bendrovės „Grinda“, Vilniaus mieste prižiūrinčios lietaus nuotekynės sistemą, vadovas.

Ant Sudervės upelio esantys Karoliniškių lietaus nuotekų valymo įrenginiai aptarnauja didelį kritulių surinkimo baseiną, apimantį Karoliniškių, Pilaitės, Justiniškių ir Viršuliškių mikrorajonus bei dalį Vilniaus vakarinio aplinkkelio. Įgyvendinus rekonstrukciją, bus išvalomos nuo gatvių naftos teršalais ir kietosiomis dalelėmis užterštos paviršinės nuotekos. „Bus pastatytas įtekėjimo kolektorius, atitekančio ir išleidžiamo vandens kokybės monitoringo sistema, srauto akumuliavimo kaupykla, požemines smėlio ir naftos gaudyklės, o valymo įrenginių našumas sieks 2250 l/s – visa tai užtikrins, kad iš valymo įrenginių ištekantis vanduo būtų švarus“, - teigia K. Vaicekiūtis. 

Rekonstrukcijos darbai bus vykdomi jau esančių valymo įrenginių vietoje, o šalia jų esančioje šiuo metu apleistoje teritorijoje planuojama sutvarkyti reljefą, apsėti jį veja. Numatoma rekonstravimo darbų pabaiga – 2019 m. lapkritis.

Karoliniškių lietaus nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcija yra regioninės svarbos projekto „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“, finansuojamo ES Sanglaudos fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir „Grinda“ lėšomis, dalis. Projekto vertė yra 26 mln eurų, jo įgyvendinimą prižiūri LR aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių