„Porsche“ centrui žaliąją elektros energiją tieks moderni saulės elektrinė

  • Teksto dydis:

Ant „Porsche“ centro stogo Vilniuje įrengta moderni saulės elektrinė, kuri tiesiogiai tiekia žaliąją elektros energiją čia įsikūrusio automobilių salono ir serviso reikmėms.

Naujoji saulės elektrinė, kurią įrengė atsinaujinančios energijos sprendimų bendrovė „Modus energija“, papildė kitų pažangiame „Porsche“ centre įrengtų aplinkai draugiškų technologijų sąrašą.

„Tvarumas yra viena iš „Porsche“ pamatinių vertybių – tiek savo kasdienėje veikloje, tiek kurdamas ateities automobilius koncernas orientuojasi į ekologiškus, aplinką tausojančius sprendimus. Kiekvienas naujas gamintojo modelis pasižymi vis mažesnėmis energijos suvartojimo sąnaudomis, modelių linijoje jau įsitvirtino hibridinės sportinių automobilių versijos, o iki 2020-ųjų „Porsche“ pristatys serijinės gamybos sportinį elektromobilį „Mission E“, kuris gatvėmis keliaus visiškai neteršdamas aplinkos. Lietuvoje mes taip pat siekiame perteikti šią „Porsche“ draugiškumo aplinkai filosofiją ir žaliosios energijos naudojimas yra svarbus žingsnis link švaresnės ateities“, – sako „Porsche“ įgaliotosios atstovės Lietuvoje įmonės „Prime Auto“ direktorė Rasa Klimavičiūtė.

„Porsche“ centras Vilniuje tapo pirmuoju automobilių salonu Lietuvoje ir vienu pirmųjų pastatų apskritai, ant kurio stogo nemokamai įrengėme saulės elektrinę, o pastato savininkai pirks joje gaminamą žaliąją elektros energiją ir naudos ją išskirtinai tik pastato reikmėms. Tokį naują bendradarbiavimo modelį dar tik pradedame siūlyti Lietuvoje, tačiau jau matome didelį susidomėjimą, nes pastatų savininkams nereikė nė cento investicijų, kad galėtų pereiti prie žaliosios energijos naudojimo“, – aiškina „Modus Group“ priklausančios bendrovės „Modus energija“ direktorius Nikolaj Martyniuk.

Skaičiuojama, kad ant „Porsche“ stogo įrengta 13 kW galios elektrinė per metus pagamins apie 10 tūkst. kWh elektros energijos. Tai patenkins apie 3 proc. dideliu energiniu efektyvumu išsiskiriančio „Porsche“ centro pastato poreikių. Pasak R. Klimavičiūtės, ateityje šioje jėgainėje pagaminta ekologiška elektra galės būti naudojama ir būsimiesiems „Porsche“ elektromobiliams įkrauti.

Praėjusių metų vasarą Vilniuje duris atvėręs „Porsche“ centras tapo moderniausiu automobilių pardavimo salonu Baltijos šalyse. Jame naudojamos tokios bendrą pastato energinį efektyvumą ženkliai padidinančios technologijos kaip geoterminis šildymas ir vėsinimas, rekuperacinė vėdinimo sistema, šalčio sijos, o patalpų apšvietimo intensyvumas reguliuojamas pasitelkus itin taupius LED šviestuvus ir specialius daviklius. Daugelį pastato inžinerinių sistemų galima reguliuoti nuotoliniu būdu – per išmanųjį kompiuterį ar telefoną.

N. Martyniuk aiškina, kad kartu su „Porsche“ salonu „Modus energijos“ įgyvendintas naujas bendradabiavimo modelis rinkoje leis didinti žaliosios elektros energijos rinkos dalį Lietuvoje. „Ši rinkos naujovė leidžia bet kuriam verslo centro ar kito pastato savininkui užsitikrinti žaliosios elektros energijos tiekimą be jokių papildomų rūpesčių – elektrinės projektavimu, įrengimu ir garantine priežiūra pasirūpina „Modus energijos“ specialistai. Klientas tik įsipareigoja už konkurencingą kainą pirkti visą pagaminamą elektros energiją ateityje“, – pasakoja N. Martyniuk.

„Modus energija“ neseniai įgyvendino pirmą tokio pobūdžio projektą įrengdama saulės elektrinę ant verslo miestelio „Technopolis“ stogo. Bendrovė pastebi, kad susidomėjimas tokio tipo elektros energija Lietuvoje auga, nes vis daugiau įmonių siekia vadovautis tvarios ir socialiai atsakingos veiklos standartais. Didelį dėmesį energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamybai skirianti ES yra numačiusi, kad iki 2030 m. ne mažiau kaip 27 proc. visos elektros energijos būtų pagaminama naudojant šiuos šaltinius. Tuo metu fotovoltinės saulės elektrinės yra vienas prieinamiausių būdų užtikrinti ekologišką decentralizuotą elektros gamybą.

„Porsche“ salonas Vilniuje – ne vienintelis žaliąją energiją naudojantis „Porsche“ pastatas – ant Vokietijos mieste Leipcige veikiančios gamyklos stogo yra įrengęs saulės elektrinę, kuri per metus pagamina net 800 tūkst. kWh žaliosios elektros. Kita koncerno tvarumo srities kryptis – pažangiomis hibridinėmis technologijomis aprūpinti modeliai, kurie išsiskiria ne tik dinamiškomis ypatybėmis, bet ir mažomis degalų sąnaudomis.

Prieš dvejus metus „Porsche“ pristatė hibridinį superautomobilį „918 Spyder“. Neseniai debiutavusi antros kartos „Panamera“ sedanų serija turės hibridinį modelį „Panamera 4 E-Hybrid“, kuris galės važiuoti vien elektriniu režimu ir kurį bus galima įkrauti iš tinklo. Šį modelį bus galima įsigyti nuo 2017 metų. Tuo metu per artimiausius ketverius metus rinkoje turėtų pasirodyti ir pirmasis „Porsche“ sportinis elektromobilis „Mission E“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių