Popiežius: ši tauta iš tiesų turi tvirtą sielą

Prezidentūroje Šventasis Tėvas pasirodė netrukus po vidurdienio. Baltojoje salėje jis pozavo oficialiai nuotraukai ir pasirašė svečių knygoje.

S. Daukanto aikštėje prie prezidentūros į susitikimą su popiežiumi Pranciškumi susirinko apie 200 kviestinių svečių – aukščiausi valstybės pareigūnai ir užsienio šalių diplomatai, akademinės, meno visuomenės, verslo atstovai. Kvietimus į šį susitikimą gavo ir visi Seimo nariai.

Prezidentė padovanojo Šventajam Tėvui Laisvės varpo kopiją ir lietuviškai per vertėją paaiškino jo simboliką. Po to savo dovaną mūsų šalies vadovei įteikė ir svečias. Tai laiminantis Jėzaus paveikslas, puoštas auksu – Šv. Petro arkikatedroje bazilikoje esančios IX a. Kristaus ikonos-mozaikos reprodukcija.

Kaip sakė Vatikano žurnalistai, popiežius yra šaliai geriausia reklama, kurios nereikia pirkti.

Aplink S.Daukanto aikštę susirinko minia žmonių, kad išgirstų popiežiaus kreipimąsi į visuomenę.

Prieš išeidamas į aikštę pontifikas akis į akį susitiko su D.Grybauskaite prezidentūros rūmuose.

Minia aikštėje ovacijomis ir plojimais pasitiko popiežių ir prezidentę.

D.Grybauskaitė kreipėsi į Šventąjį Tėvą itališkai: „Sveikinu, šalies, išlikusios dėl pasitikėjimo, žmonių vardu“.

„Vatikanas vienas pirmųjų pripažino mūsų nepriklausomybę, - pabrėžė šalies vadovė ir priminė, koks reikšmingas mūsų šaliai buvo Jono Pauliaus II vizitas prieš 25 metus.

„Susitikimas su Jumis sustiprins mūsų tikėjimą bei suteiks naujų vidinių jėgų. Jus visada lydės Lietuvos žmonių širdžių šiluma ir dėkingumas už Jūsų revoliucines pastangas, įveikiant visus iššūkius, priartinti Bažnyčią prie kiekvieno žmogaus. Linkiu, kad jūsų žodžiai bet kokioje dirvoje sudygtų vilties daigais“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Į susirinkusiuosius Šventasis Tėvas kreipėsi italų kalba. Spausdintas popiežiaus kalbos vertimas buvo išdalytas visiems aikštėje susirinkusiems.

„Kreipdamasis į jus, noriu pasveikinti visus Lietuvos žmones, kurie šiandien man atveria savo namų ir savo tėvynės duris. Visiems jums reiškiu savo meilę ir nuoširdžią padėką. Šio vizito atvykau ypatingu Jūsų Valstybei metu, nes šiemet švenčiate nepriklausomybės paskelbimo šimtmetį, – sakė aukščiausias Bažnyčios hierarchas. – Šis šimtmetis jums buvo paženklintas daugybe išbandymų ir kančių: kalinimų, trėmimų, net kankinystės. Nepriklausomybės šimtmečio minėjimas – tai proga stabtelti ir prisiminti visas šias patirtis, atgaivinti ryšį su tuo, kas ugdė jūsų valstybę, rasti sprendimų šiandienos iššūkiams ir žvelgti į ateitį dialogo ir vienybės su visais čia gyvenančiais dvasioje, stengiantis, kad nė vienas jų nebūtų atstumtas“.

„Štai jūsų himno eilutė: iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia, kad drąsiai žvelgtų į akis ateičiai,“ - sakė popiežius. Į susirinkusiuosius jis kreipėsi italų kalba.

„Ši tauta turi tvirtą sielą, kuri jai padėjo nepalūžti ir nuolat kurti! Štai Jūsų himno eilutė: „Iš praeities tavo sūnųs te stiprybę semia“, kad kad drąsiai žvelgtų į akis dabarčiai“, – savo kalboje pabrėžė aukštas svečias. 

„Semdamiesi stiprybės iš praeities, iš naujo atrandate tas šaknis ir atgaivinate tai, kuo esate išskirtiniai ir saviti, tai, kas Jūsų valstybei padėjo augti, nepalūžti: toleranciją, svetingumą, pagarbą ir solidarumą. ... Megzdami dialogą, būdami atviri ir supratingi, galite tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“, – pridūrė pontifikas.

Šventasis Tėvas taip pat pabrėžė, kad semiantis jėgų iš praeities reiškia skirti ypatingą dėmesį jaunimui, „kuris yra ne tik Jūsų Valstybės ateitis, bet ir dabartis, jeigu tik sugebės neprarasti ryšio su su tautos šaknimis“.

„Tauta, kurioje jaunimui pakanka vietos augti ir dirbti, padės jauniems žmonėms jaustis svarbiems audžiant socialinį ir bendruomeninį audinį. Taip visi galės su viltimi žvelgti į ateitį“, – sakė popiežius. 

Baigdamas savo kalbą aikštėje prie prezidentūros Šventasis Tėvas kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę: „Gerbiamoji Prezidente, galite būti tikra, kad Katalikų Bažnyčia, kaip ir iki šiol, negailės pastangų ir visokeriopai prisidės, kad ši šalis galėtų išpildyti savo pašaukimą – tapti bendrystės ir vilties tiltu“. 

Baigęs kalbą, pontifikas įsėdo į „Fiat“ markės automobilį, kuriuo ir atvyko į prezidentūrą. Pavakare jis atvyks į Aušros Vartų šventovę, kur melsis rožinio dalį kartu su šeimomis, globojančiomis vaikus.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
To na na KGBistai ir tebevaldo kas yra prezidento vietoje KGBISTE irkoncrvai KGBISTAI o kas yra liberal istai tie patis kgbistai LIETUVOS ZIURKES.

Sanimideg

Sanimideg portretas
Lietuvos siela yra tokia kad 1385 m. uz sosta pardave savo ir tikra tikejima ir tevyne.

Anonimas

Anonimas portretas
Ko jūs visi burnojat, išsiplaukit burnas.Matomai turite daug nuodėmių ir esate iš KGB ar pedofilų,nes tiek apykantos turėti sąžiningas žmogus to nerašys.Gal mafijos gaujai priklausote,o gal valstiečių partijai tarnaujate Kiek jūms už tai moka. Patariu nueiti dar pas gydytojus.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių