Planus ant Tauro kalno statyti koncertų salę sutvirtins protokolu

Kultūros ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės vadovai trečiadienį pasirašys ketinimų protokolą, kuriuo įtvirtins koncertų salės ant Tauro kalno būsimų darbų grafiką.

Susitarimą pasirašys ministrė Liana Ruokytė – Jonsson bei Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Kaip BNS informavo Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybės tarybai ėmusis pirmųjų žingsnių dėl teritorijos ir pastatų perėmimo, ketinimo protokolu būtų įtvirtinti ir kiti konkretus darbai pradedant architektūrinės idėjos atrankomis, baigiant pačiomis statybomis. Tikimasi, kad naujas pastatas ant kalno galėtų būti pastatytas iki 2023-iųjų.

Savo ruožtu mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas pabrėžė, kad ketinimų protokolas pažymi galutinį sutarimą dėl projekto reikšmės Lietuvai ir Vilniui bei jo įgyvendinimo pradžią.

Be protokolo, bus pasirašytas ir susitarimo veiksmų planas, jame numatyta iki 2018 birželio parengti Nacionalinės koncertų salės urbanistinę, programinę ir akustinę galimybių studiją.

„Bus sutarta dėl salės valdymo modelio. Iki 2018 metų rugsėjo bus parengtos koncertų salės tarptautinio architektūrinis konkurso sąlygos ir kartu su Tarptautine architektų sąjunga bus paskelbtas Nacionalinės koncertų salės tarptautinis architektūrinis konkursas. Planuojama salės statybos ir aplinkos tvarkybos darbus baigti iki Vilniaus 700 metų jubiliejaus, jis bus švenčiamas 2023 metais“, – BNS sakė A. Zubriakovas.

Planuojama iki šių metų liepos perimti ant Tauro kalno stovinčio buvusio Profesinių sąjungų rūmų pastatą, jo griovimo darbai prasidėtų liepą ir būtų baigti per metus. Jau rugsėjį ketinama skelbti ir tarptautinį architektūrinį konkursą naujajai salei, apsispręsti dėl jos valdymo modelio, 2019 metais parengti techninį projektą. Pačios statybos, planuojama, vyktų 2020–2022 metais. Kartu planuojama sutvarkyti ir kalno teritoriją – parką ir liuteronų sodą.

Prastos būklės pastatą šiuo metu valdo bankrutuojanti bendrovė „VIPC Vilnius“, vasarą skelbtose varžytinėse bankroto administratorius Stasys Poškus nesulaukė nė vieno pasiūlymo – bankrotą inicijavę kreditoriai tuomet buvo nustatę 11,53 mln. eurų pradinę pastato pardavimo kainą. Šiuo metu varžytinės sustabdytos. Administratorius taip pat pateikė ieškinius sostinės savivaldybei ir valstybei, jais reikalauja priteisti daugiau nei 12 mln. eurų žalos.

„VIPC Vilnius“  2004 metais Profsąjungų rūmus įsigijo iš bendrovės „Hermis Capital“. Rūmus, mainais siūlant kitą savivaldybės turtą, bandė perimti ir praėjusios kadencijos savivaldybės politikai, tačiau įsikišus teisėsaugai procesas nutrūko.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius Jonas Basanavičius važiavo į Jungtines Valstijas rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas pastatytas sovietmečiu, 1964-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Na, tas 'Vilniaus priešas' tai ne iš valstiečių...

ein

ein portretas
ein tie kolchoznikai i savo kolchozus! toks grazus pastatas su didingom kolonom, o nori statyt beverte deze!!! tai gal ir senamiest nuverskit tas senas bakuzes ir pristatykit deziu...TAS MERAS VILNIAUS PRIESAS!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Fui kokia šlykštynė.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių