Ministrė: nėra gerų ar prastų specialybių

Ketvirtadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ atidarytoje 16-oje tarptautinėje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodoje „Studijos 2018. Įjunk ateitį“ prisistato Lietuvos ir užsienio profesinės, aukštosios, universitetinės neformaliojo ugdymo mokyklos.

Kaip planuoti savo karjerą ir kokias studijas rinktis, mokiniai svarstys ir diskutuos 200 renginių, kurie vyks tris dienas.

Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės teigimu, nėra gerų ar prastų specialybių. „Patarčiau abiturientams galvoti ne tik kurį universitetą ar kolegiją, kurią studijų programą rinktis, bet kelti klausimą, kuo jis nori būti, ką dirbti, kokias žinias ir kompetencijas nori įgyti. O tada ieškoti mokyklos, kuri gali tai pasiūlyti“, - sakė ministrė.

Kuo daugiau jaunas žmogus turi informacijos, tuo lengviau jam atsakyti į klausimą, kur stoti. Pasak J. Petrauskienės, ketvirtadienį atidaryta ir tris dienas vyksianti tarptautinė mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda - tinkamiausia vieta tai daryti, nes galima tiesiogiai aukštųjų mokyklų atstovams užduoti kylančius klausimus.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis moksleivius taip pat ragino rinktis, kas jų širdžiai artima. „Jei suklysite, neišgyvenkite, nes studijų programą galima pakeisti“, - moksleivius drąsino ministras pirmininkas.

Jei suklysite, neišgyvenkite, nes studijų programą galima pakeisti.

Pasak premjero, prieš metus būta daug nerimo dėl aukštojo mokslo reformos, bet šiandien galima kalbėti apie kitą jos etapą, kurį S. Skvernelis vadino geru. „Mechaninis universitetų jungimas būtų buvusi pseudoreforma, tačiau dabar vyksta dialogas“, - kalbėjo Premjeras, neabejodamas, kad Lietuvoje turėsime geriausias aukštąsias mokyklas, kolegijas, profesinį mokymą.

„Mūsų tikslas, kad švietimas ir mokslas būtų kokybiškiausias, geriausias ne tik regione, bet ir visoje Europoje“, - sakė S. Skvernelis.

Parodoje veikia nauja tematinė salė „Renkuosi pažangią Lietuvą“, kurioje pristatomos perspektyvios, aukštos kvalifikacijos specialistų poreikį atitinkančios specialybės, demonstruojami pažangūs technologiniai sprendimai, inovacijos ir mokslo idėjos.

Besidomintys naujomis technologinėmis specialybėmis iš arti galės pažvelgti į šiuolaikinę inžineriją, moderniausias informacines technologijas, aviaciją.

Vienoje iš parodos erdvių - karjeros planavimo mugė „Renkuosi profesiją“. Čia moderniose ir atnaujintose ekspozicijų salėse jaunimui nuo 14 metų pristatomos Lietuvos darbo rinkai aktualios profesijos.

Karjeros planavimo mugėje ir nacionaliniai profesinio meistriškumo konkursai, kuriuose savo įgūdžius ir kūrybiškumą demonstruoja virėjo ir automechaniko specialybių mokiniai iš skirtingų Lietuvos profesinio mokymo įstaigų.

Restoranų virtuvių ir autoservisų įrangą galės išmėginti ir parodos lankytojai.

Pirmąją parodos dieną Švietimo ir mokslo ministerija „Vero cafe“ rengia diskusiją apie pedagogų rengimą #BūtiMokytoju - apie tai, kokio mokytojo reikia šiandien, kas yra geras mokytojas, kodėl mokytojo specialybė yra svarbi.

Diskusijoje dalyvaus švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė, pedagogus rengsiančių Vilniaus, Šiaulių, Vyrauto Didžiojo universitetų prorektoriai, mokytojai.

Apie mokymosi perspektyvas ir tai, ką galima daryti kitaip, kad pasiektum išsvajotų studijų ir užsibrėžtų tikslų, Švietimo ir mokslo ministerijos stende su mokiniais kalbėsis švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Antrą parodos dieną, penktadienį 11 val., Konferencijų salėje 5.1 vyks diskusija apie profesijų pasirinkimą abiturientams „Bilietas į ateitį“ - apie perspektyvas Lietuvoje, brandos egzaminus, priėmimą studijuoti, studijų kokybę.

Diskusijoje dalyvaus švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas, Ministro Pirmininko patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Unė Kaunaitė, „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Eigirdas Sarkanas, Nacionalinio egzaminų centro (NEC) ir Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atstovai.

 

 


Šiame straipsnyje: paroda StudijosLitexpo

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Yra: vienose gali imt kyšius, kitose ne.

Anonimas

Anonimas portretas
Visi geri darbai uz juos reikia moket gerai.O ne kad galo su galu nesuduri.Mokesciai dideli maistas brangus.Reikia mastyt kodel emigruoja.

Anonimas

Anonimas portretas
idiotai , Lietuvoje darbo nėra , kaip ir pasaulyje siūlomai didžiajai daliai profesijų
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių