Tyrime dėl korupcijos Santaros klinikose – aštuoni įtariamieji

Atliekant tyrimą dėl galimos korupcijos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose įtarimai iš viso pateikti aštuoniems asmenims, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Anot STT pranešimo, įtariama, kad jie galėjo dalyvauti neteisėtos paramos reikalavimo, skyrimo ir panaudojimo mechanizme.

Tarp įtariamųjų – Santaros klinikų direktorius Kęstutis Strupas ir dar trys ligoninės darbuotojai.

Nuo pareigų ketvirtadienį nušalintam K. Strupui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo. Kyšininkavimu taip pat įtariami klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis, klinikų Informatikos ir plėtros centro Informacinių technologijų skyriaus projektų vadovas M. G. bei klinikų Informatikos ir plėtros centro vadybininkė I. L.

Įtarimai dėl papirkimo pateikti ir keturiems privačių bendrovių atstovams.

Anot STT, trečiadienį visi įtariamieji buvo sulaikyti, Santaros klinikų generalinis direktorius K. Strupas ir Informatikos ir plėtros centro vadybininkė po apklausų paleisti, jiems skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Prokurorai trečiadienį pranešė atliekantys tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo bei papirkimo Santaros klinikose organizuojant viešuosius pirkimus. Pareigūnų teigimu, tiriamas galimas kyšininkavimo mechanizmas, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš juridinių asmenų reikalauta neteisėto finansinio atlygio, kuris užmaskuotas kaip parama.

Pareigūnai trečiadienį lankėsi Norvegijos kapitalo informacinių technologijų bendrovėje „Atea“. Pernai lapkričio pradžioje Santaros klinikos su „Atea“ pasirašė 502,5 tūkst. eurų vertės sutartį dėl kompiuterių su programine įranga įsigijimo, o tų pačių metų liepos pabaigoje – beveik 150 tūkst. eurų vertės ugniasienės su programine įranga ir diegimo darbų sutartį su bendrovėmis „Atea“ ir „Fortevento“.

Teisėsauga įtaria, kad Santaros klinikų atstovai iš įmonių reikalavo neteisėto finansinio atlygio dėl laimėtų viešųjų pirkimų, jų vertė vien 2017 metais siekia beveik 2 mln. eurų.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas lankydamasis Seime minėjo 10 įtariamųjų. Prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS patikslino, jog jo žodžius reiškia suprasti taip, kad įtariamųjų ratas gali plėstis, tačiau STT informacija apie aštuonis pareikštus įtarimus yra tiksli.

„Kaip jau vakar (trečiadienį – BNS) buvo pranešta, įtariamųjų skaičius gali svyruoti iki 16 asmenų, kalbant apie fizinius asmenis, tame tyrime gali figūruoti ir juridinių asmenų atsakomybė“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Ž. Radišauskas.

Nušalintas vienam mėnesiui

Piktnaudžiavimu korupcijos byloje įtariamas Santaros klinikų generalinis direktorius K. Strupas ketvirtadienį nušalintas nuo pareigų, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Toks sprendimas priimtas Santaros klinikų dalininkų – Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vilniaus universiteto atstovų – susirinkime.

„Reikiami dokumentai dėl įstaigos vadovo nušalinimo jau parengti. Su dalininkų sprendimu dėl nušalinimo nuo pareigų nuo vasario 22 dienos prof. K. Strupas jau susipažino bei patvirtino tai parašu“, – BNS informavo ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Remiantis Darbo kodekso nuostatomis, vadovas nušalintas vienam mėnesiui, ateityje dalininkai svarsto kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl nušalinimo ilgesniam terminui. 

Dalininkai taip pat sutarė inicijuoti specialų auditą išsiaiškinti, kaip įstaigos vadovas kontroliavo ir užtikrino viešųjų pirkimų skaidrumą praėjusiais metais.

Laikinai vadovauti Santaros klinikoms nuspręsta skirti Santaros klinikų Vaikų ligoninės direktorių Juozą Raistenskį.

„Jis vadovautų, kol bus rastas ir paskirtas laikinasis vadovas iš šalies, kuris būtų nesusijęs su Santaros klinikomis ir sveikatos sistema. Prof. J. Raistenskis laikinai direktoriaus pareigoms skiriamas eiti, kad nesutriktų įstaigos darbas, būtiniausi sprendimai, be kurių gali kilti keblumų organizuojant pacientų gydymą“, – BNS informavo ministro patarėja.

Specialiųjų tyrimų tarnyba trečiadienį pranešė tirianti galimą kyšininkavimo mechanizmą, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš įmonių reikalauta neteisėto finansinio atlygio, kuris užmaskuotas kaip parama.

Pareigūnai lankėsi IT bendrovėse „Atea“ ir „Fortevento“

Tyrimą dėl galimos korupcijos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose atliekantys teisėsaugos pareigūnai trečiadienį lankėsi Norvegijos kapitalo informacinių technologijų sprendimų grupei „Atea Baltic“ priklausančioje bendrovėje „Atea“ ir Lietuvos kapitalo IT bendrovėje „Fortevento“.

Apie pareigūnų vizitą bendrovėje „Atea“ BNS ketvirtadienį patvirtino įmonės rinkodaros direktorius Simonas Stūrys.

„Taip, buvo teisėsaugos institucijos mūsų patalpose, bet ką apklausė, ar apklausė, negalėčiau apie tai komentuoti“, – BNS sakė S. Stūrys.

„Negaliu nieko komentuoti šiuo klausimu, nes vyksta tyrimas ir mes teikiame informaciją teisėsaugos institucijoms, bendradarbiaujam, bet nieko negaliu kol kas komentuoti“, – pridūrė jis.

„Fortevento“ vadovas ir vienas iš akcininkų Aurelijus Šaltenis BNS patvirtino, kad teisėsaugos pareigūnai trečiadienį lankėsį įmonės biure Vilniuje, tačiau plačiau komentuoti atsisakė.

STT atstovė Renata Endružytė BNS teigė negalinti komentuoti, ar pareigūnai atliko veiksmus bendrovėse „Atea“ ir „Fortevento“.

Prokurorai trečiadienį pranešė atliekantys tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo bei papirkimo, Santaros klinikose organizuojant viešuosius pirkimus. Pareigūnų teigimu, tiriamas galimas kyšininkavimo mechanizmas, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš juridinių asmenų reikalauta neteisėto finansinio atlygio, kuris užmaskuotas kaip parama.

Pernai lapkričio pradžioje Santaros klinikos pasirašė 502,5 tūkst. eurų vertės kompiuterių su programine įranga sutartį su bendrove „Atea“. 2017-ųjų liepos pabaigoje klinikos sudarė beveik 150 tūkst. eurų vertės ugniasienės su programine įranga ir diegimo darbų sutartį su bendrovėmis „Atea“ ir „Fortevento“.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, „Atea“ ir „Fortevento“ 2013 ir 2016 metais yra kartu gavusios atitinkamai 1,2 ir 1,55 mln. eurų vertės Muitinės departamento užsakymus

„Atea“ atstovas S. Stūrys BNS teigė, kad įmonė nėra suteikusi paramos Santaros klinikoms.

Pareigūnai antradienį sulaikė Santaros klinikų generalinį direktorių Kęstutį Strupą ir Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį. Tyrėjai nurodė, jog tarp sulaikytųjų yra ir verslininkų. K. Strupas ketvirtadienį nušalintas nuo pareigų.

100 proc. „Atea“ akcijų valdo „Atea Baltic“, kurią savo ruožtu valdo Norvegijos „Atea“. Bendrovę „Fortevento“ lygiomis dalimis valdo A. Šaltenis, Vytenis Beinortas, Giedrius Frankas, Igoris Gorbačiovas ir Žilvinas Kundrotas.

Prioritetas – kova su stambia korupcija medicinoje

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius sako, kad teisėsaugos prioritetas yra kova su stambiąja korupcija.

Seime ketvirtadienį surengtame pasitarime dėl korupcijos sveikatos apsaugos sektoriuje S. Urbanavičius dėstė, kad STT turi pajėgumų tirti stambios korupcijos bylas ir tą sėkmingai daro.

„Dėl stambios korupcijos, tai (...) visą laiką papuola tarp mūsų prioritetų. Bendradarbiaudami su pačiomis įstaigomis, su Sveikatos apsaugos ministerija, ko gero, turime pajėgumų, turime galimybių ir turime kompetencijos tai kažkiek, kiek įmanoma, kartas nuo karto ištirti, kol kas dar nesubliuško nė viena byla, nes tyrimai arba baigiami, arba atiduoti ir šiandien yra teismuose. Aš labai tvirtai jaučiuosi tiek dėl Panevėžio, dėl Šiaulių, ir dabar šitoje (Santaros klinikų) byloje, aš manau, kad subliuškimu negresia“, – sakė STT vadovas.

Pasitarimas Seime surengtas iš karto po to, kai teisėsauga ėmėsi veiksmų dėl galimos korupcijos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

S. Urbanavičius taip pat pažymėjo, kad smulkiosios korupcijos realybė tokia, jog jos rizika sveikatos apsaugos srityje yra didžiausia.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės inicijuotoje diskusijoje, kurioje dalyvavo parlamento, Vyriausybės, Prezidentūros, kontrolės ir teisėsaugos institucijų atstovai, be kita ko, dėstytas susirūpinimas, kad dalis medikų nesilaiko reikalavimo deklaruoti interesus, o viešojo sektoriaus darbuotojai nenusišalina nuo sprendimų, kuriais yra suinteresuoti.

A. Veryga žada įvertinti paramą ligoninėms

Teisėsaugai atliekant tyrimą galimos korupcijos Santaros klinikose Vilniuje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada įvertinti paramos teikimo ligoninėms korupcijos rizikas.

„Turėsime į tai pasižiūrėti sistemiškai ir įvertinti, kiek tame yra korupcijos rizikos“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė ministras.

Pasak jo, visiškai uždrausti ligoninėms gauti paramą nėra logiška, bet būtina įvertinti, kaip jos mechanizmo neišnaudoti korupciniais tikslais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STT

STT  portretas
Viena nerami siela apsirūpinkite džiūvėsiais ir šiltais rūbais. Areštinė -tai ne apsilankymas pas mamą.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Kaip Vilniuje bus, nežinau, bet STT Klaipėdos skyrius vis šauna pro šalį. Turiu galvoje licėjaus ir jūrininkų ligoninės direktorių bylas. O kiek buvo triukšmo su suėmimais ir kratomis!

daina

daina portretas
o kada pajudins Kl? Gal čia kyšių neima? Iš to ką girdėjau, nesitiki
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių