Penktadienį Vilniuje prasidės Kaziuko savaitgalis

  • Teksto dydis:

Praėjusį savaitgalį Klaipėdos miestas pirmasis pakvietė į tradicinius Kaziuko mugės renginius, o Vilniaus gyventojai ir svečiai Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero šventę minės kovo 6-8 dienomis. Kas laukia apsilankysiančių Kaziuko savaitgalio renginiuose ir kas yra svarbiausias mugės atributas, šį trečiadienį keliautojai Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius pasakos televizijos žiūrovams.

Kasmet kovo pirmomis dienomis Vilniaus senamiesčio ir daugelio kitų miestų gatves užlieja Kaziuko mugės renginiai, tačiau turbūt ne daug kas žino, jog ši šventė yra skirta Lietuvos globėjui Šv. Kazimierui. Šventės ištakos sieja net VII a., o tik XIX a. minėjimas peraugo į vieną ryškiausių pavasario kalendorinių švenčių, kurioje pristatomi rankų darbo gaminiai, neturintys lygių kaimyniniuose kraštuose. Be to, mugę kasmet lydi ir kultūriniai renginiai.

Šiais metais Kaziuko mugė prasidės kovo 6 dieną, penktadienį, 12 val. Gedimino prospekto pradžioje ir tęsis iki pat sekmadienio vakaro visame Vilniaus senamiestyje. Vinco Kudirkos aikštėje visą savaitgalį nuo 12 iki 17 val. veiks „Vaikų ir jaunimo kiemas“, o Arkikatedros aikštėje, Rotušės aikštėje bei aikštelėje prie Nacionalinio dramos teatro kasdien nuo 13 iki 17 val. kvies meno kolektyvų ir teatrų pasirodymai.

Kaip jau įprasta, antrą mugės dieną, šeštadienį, vyks šventinės teatralizuotos eitynės, kuriose tradiciškai dalyvauja žymiausi amatininkai, liaudies meno, senovės amatų propaguotojai. Šios eitynės parodo meistrų vienybę ir nusiteikimą po viena vėliava siekti bendrų tikslų. Šiais metais teatralizuotos mugės eitynės vyks nuo 12 iki 13 val. nuo Nepriklausomybės aikštės Gedimino prospektu į Katedros aikštę, kur toliau tęsis meno kolektyvų pasirodymai.

Beje, Kaune Kaziuko mugė vyks kovo 13-15 dienomis. Čia, kaip tikimąsi, per visą Laisvės alėją ir Kauno Senamiestį nusidrieksianti mugė sukvies tūkstančius miesto gyventojų ir svečių. Planuojama, kad mugėje dalyvaus apie 1000 tautodailininkų ir ūkininkų, be to, laukiama svečių iš kaimyninių šalių, Skandinavijos, Šveicarijos, Vengrijos ir Ukrainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių