Pasauliniame universitetų reitinge – įspūdingas VU ir VGTU šuolis

Vilniaus universitetas (VU) pateko tarp geriausių 410 pasaulio aukštųjų mokyklų, o Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) pakilo į geriausiųjų 600-uką.

Kaip rodo naujausias pasaulinis QS universitetų reitingas „QS  World University Rankings 2018“, VU dalijasi 401-410 vietas (prieš metus - 481-490), tuo metu VGTU rikiuojasi tarp 551-600 vietos (buvo už 700-tuko ribos).

Kauno technologijos bei Vytauto Didžiojo universitetai su kitais dalijasi 701-750 ir 801-1000 vietas (prieš metus - už 700-tuko ribos). Kiti šalies universitetai į reitingą, kuriame yra 1000 pasaulio aukštųjų mokyklų, nepateko.

VU rektorius Artūras Žukauskas džiaugiasi pastarųjų dvejų metų pasiekimais, kurie, anot jo, yra „sunkaus visos mūsų akademinės bendruomenės darbo rezultatas, demonstruojantis moksleiviams, kad Lietuvoje, Vilniaus universitete, galima įgyti aukštos kokybės, tarptautiniu lygiu pripažįstamą išsilavinimą“.

Pagal Vyriausybės parengtą universitetų tinklo optimizavimo planą, 2021 metais du Lietuvos universitetus norima matyti geriausiųjų 500-uke. Šių metų rezultatai patvirtina, kad šis tikslas yra realiai įgyvendinamas.

„Kartu tai ženklas, kad aukštojo mokslo reformos kontekste privalome ieškoti sprendimų, kurie dar labiau sustiprintų mūsų stiprybes, ir pagaliau pradėtume kalbėti apie lyderystę ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų“, – pranešime spaudai teigė A.Žukauskas.

VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas teigia, kad keturių Lietuvos universitetų patekimas į pasaulinį reitingą, taip pat dviejų universitetų šuolis, aplenkiant 100-150 aukštųjų mokyklų „ yra išties didelis“.

„Pagal Vyriausybės parengtą universitetų tinklo optimizavimo planą, 2021 metais du Lietuvos universitetus norima matyti geriausiųjų 500-uke. Šių metų rezultatai patvirtina, kad šis tikslas yra realiai įgyvendinamas, nes stipriausios Lietuvos aukštosios mokyklos dėl to jau aktyviai bei nuosekliai dirba. Jeigu sulauksime vyriausybės paramos, o aukštojo mokslo reforma bus įgyvendinta, tikimės, kad užsibrėžtą kartelę galėsime pakelti dar bent šimtu pozicijų aukščiau“, – sako VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

Geriausių pasaulio universitetų trejetuke, kaip ir praėjusiais metais, išlieka Masačusetso technologijos institutas, Stanfordo universitetas ir Harvardo universitetas. Iš viso buvo įvertinti 1000 iš 26 tūkst. pasaulyje veikiančių universitetų.

Universitetams balai buvo skiriami įvertinus jų akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, studentų ir dėstytojų santykį padaliniuose, citavimo dažnumo rodiklį, užsienio dėstytojų dalį ir užsienio studentų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių