Pasas iškilmingai įteiktas 107-erių metų vilniečiui

  • Teksto dydis:

Naują pasą 107-erių metų Jonui George Kučinskui sostinės Migracijos valdyba įteikė jo gyvenamojoje aplinkoje – Gerontologijos ir reabilitacijos centre.

Tradiciją naujai užsakytus asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančius dokumentus šimtmetį perkopusiems vilniečiams Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba puoselėja trečius metus. Mintis taip pagerbti senolius kilo nepriklausomos Lietuvos pasui suėjus 20-iai metų, kai, pasibaigus pirmųjų pasų galiojimo terminui, masiškai imta juos keisti.

Garbaus amžiaus sulaukusių žmonių Migracijos valdyba tuomet sulaukė itin daug, turintieji negalią ar dėl kitų svarbių priežasčių negalintieji atvykti į migracijos padalinį buvo aptarnaujami jiems įprastoje aplinkoje, naudojant mobilią asmens biometrinių duomenų registravimo įrangą. Būtent tuo metu buvo suvokta, kiek daug garbaus amžiaus sulaukusių žmonių gyvena sostinėje, kiek yra artėjančių šimtmečio link ir jį peržengusių. Siekdama išskirti gražaus amžiaus sulaukusius žmones, Migracijos valdyba sumanė juos pagerbti iškilmingai įteikdama naujai užsakytą asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą, dažniausiai – pasą.

„Pastebėjome, kad mūsų lankomi šimtamečiai mieliau užsisako pasą. Manome, šis dokumentas jiems labiau įprastas savo forma ir prasme – jaunesnės kartos pamėgta asmens tapatybės kortelė jiems kažkodėl neatrodo pakankamai solidus asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantis dokumentas, – pastebi laikinai Migracijos valdybos viršininko pareigas einanti Edita Prilepskienė. – Yra buvę atvejų, kad, vaikų ar provaikaičių įkalbėti senoliai renkasi asmens tapatybės kortelę arba užsisako abu asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančius dokumentus. Tačiau, teikdama minėtus dokumentus, pastebiu, kad pasas į rankas imamas su didesne meile.“

Taip buvo ir šį kartą – Marijampolės apskrityje prieš 107-erius metus gimęs, per Antrąjį pasaulinį karą į JAV emigravęs ir po daugelio dešimtmečių į nepriklausomą Lietuvą grįžęs J. G. Kučinskas taip pat pasirinko pasą. Jį Gerontologijos ir reabilitacijos centre daugiau kaip dešimtmetį gyvenančiam J. G. Kučinskui, kaip įprasta, įteikė E. Prilepskienė.

Išsiilgto paso įteikimo ceremonijoje J. G. Kučinskui įprastoje aplinkoje – Gerontologijos ir reabilitacijos centre dalyvavo ir jo direktorius Vytautas Gricius, socialiniai darbuotojai ir Migracijos valdybos specialistai, nuolat aptarnaujantys asmenis mobilia biometrinių duomenų registravimo įranga namuose ar kitoje šiems įprastoje aplinkoje.

„Neretai, įteikdama pasą garbingo amžiaus sulaukusiam žmogui, galvoju, kad mums trumpas prisilietimas prie šimtmetį skaičiuojančios gyvenimo istorijos yra daug svarbesnis nei faktas, kad tam žmogui suteikėme jo lauktą paslaugą“, – sako E. Prilepskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių