Parodoje „Mokykla“ – pusantro šimto edukacinių renginių

Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ penktadienį prasidėjo dvi dienas truksiantis bene svarbiausias Lietuvos švietimo bendruomenės metų renginys - 8-oji nacionalinė švietimo inovacijų paroda „Mokykla 2018“.

Joje vyks net 150 įvairių edukacinių renginių visai švietimo bendruomenei.

Parodos atidarymo iškilmėse dalyvavęs Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad nereta inovacija nereikalauja didelių finansinių išteklių, nes tai nauja idėja vadyboje, didaktikoje, mokyklos kasdienybėje. Jas gali įsidiegti kiekviena mokykla, o tokios parodos suteikia galimybę pasisemti idėjų.

„Nuo šio rugsėjo mokyklose įvyko dideli pokyčiai. Reikia suprasti, kad tokie pokyčiai neįvyksta per metus. Tai neįmanoma. Suomiai reformas pradėjo 1970-aisiais, o dabar visi norime tai padaryti per metus. Procesas užtrunka, bet reikia noro kartu tuos pokyčius kurti“,- sakė premjeras.

S. Skvernelis palinkėjo visai švietimo bendruomenei, kad ši paroda įkvėptų optimizmo, ryžto ir jėgų, kartu kurti švietimo sistemą. Jis pakvietė dialogui, kaip sukurti ateities mokyklą, kurioje norime mokyti ir mokytis.

Parodoje „Mokykla 2018“ susitinka, mokosi, diskutuoja ir gerąja patirtimi dalijasi mokyklų steigėjai, švietimo centrų ir mokyklų vadovai, verslo įmonių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai, mokytojai, mokiniai bei jų tėvai. Parodoje prisistatys daugiau kaip 100 įmonių ir švietimo įstaigų.

Pirmą kartą parodoje mokiniai galės susipažinti su bendraamžių atliekamais tyrimais ir kuriamais išradimais, dalytis patirtimi, diskutuoti Mokinių mokslinių tyrimų idėjų mugėje, stebėti, ką mokslininkai pataria jauniesiems tyrinėtojams. Atradimų laboratorijų erdvėje - 8 laboratorijose - vyks kūrybinės tiriamosios veiklos mokiniams bei mokytojams.

Pirmą kartą parodoje veiks Profesijų galerijos erdvė, kurioje vyks susitikimai su mokytojais, verslininkais, mokslininkais, bus kalbama apie profesinį pašaukimą.

Švietimo politikos erdvėje bus laukiami besidomintieji švietimo kokybinių pokyčių tendencijomis: visos dienos mokyklos idėjų įgyvendinimu, mokinių ugdymosi poreikių atpažinimu, pedagogų etikos kodekso taikymu, informatikos pradinėse klasėse ugdymo idėjų sklaida.

Ateities mokyklos erdvėje savivaldybės ir mokyklos dalysis gerąja patirtimi stenduose, pristatymuose ir kolegų diskusijose. Bus kalbama apie atvirumą pokyčiams, asmeninę vaiko pažangą, dermę tarp bendrųjų ir dalyko kompetencijų.

Diskutuoti apie ateities mokyklą kviečia ir Švietimo ir mokslo ministerijos penktadienį inicijuojama diskusija „Kokią ateities mokyklą kuriame?“, kurioje kartu su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene, mokytojais, mokiniais, mokyklų vadovais bus diskutuojama, kokių įgūdžių mums reikės ateityje ir kaip juos įgyti mokykloje, ką jau šiandien galima patiems mokytojams keisti ugdymo formose ir kaip jas taiko savo darbe.

Šeštadienį Mokytojų kambaryje vyks pokalbis ant sėdmaišių su vaikais ir mokytojais, kurie jau pasinaudojo Kultūros paso priemone. Pokalbyje taip pat dalyvaus kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė ir švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas. Apie Kultūros pasą daugiau sužinoti ir konsultuotis bus galima abi renginio dienas Kultūros paso saloje.

Mokytojų kambaryje (4 salė) taip pat netils pokalbiai ir apie etatinį modelį: diskusijose dalyvaus mokyklų direktoriai, bus kalbama apie finansavimo pokyčius, dalijamasi patirtimi. Penktadienį Mokytojų kambaryje vyks diskusija „Kas yra gera darbo apmokėjimo sistema?“, o šeštadienį - konsultacinis seminaras „Kas pasikeitė įvedus etatinį?“.

Pernai parodose „Mokykla“ ir „Vaikų šalis“ apsilankė 17 800 lankytojų.

Parodą organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, Ugdymo plėtotės centras ir Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“. Parodą globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių