Nuošliaužas Gedimino kalne sukėlė betoniniai žiedai?

  • Teksto dydis:

Nuošliaužas Gedimino kalne Vilniuje sukėlė prieš 16 metų pastatyti betoniniai žiedai, jie pajudėjo ir sukėlė avariją, teigia Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Geologai savo ruožtu įspėja apie dar vieną gresiančią nuošliaužą.

„Matome, kad grunto masyvas, esantis šlaito viršuje spaudžia šiuos rostverkus (viršutinį šlaitą prilaikančius betoninius žiedus – BNS), sutrūkinėjusi yra armatūra. Gresia dar viena nuošliauža viršutinėje šlaito dalyje“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas.

Jis nesiėmė prognozuoti, kada nuošliauža gali įvykti.

„Matote, nuošliauža – ne autobusas, kuriam galima nustatyti grafiką. Ji gali įvykti dėl įvairiausių priežasčių. Jeigu dabar būtų staigus atšilimas... Gerai, dabar šaltis sukaustęs šlaitą, jeigu būtų atšilimas ir iškristų didelis kritulių kiekis, nuošliauža pradėtų judėti. Todėl neatidėliotinai ją reikia sutvirtinti lynais, kaip numatyta geotechnikų konstruktorių“, – sakė J.Satkūnas.

Matote, nuošliauža – ne autobusas, kuriam galima nustatyti grafiką. Ji gali įvykti dėl įvairiausių priežasčių.

B.Kulnytės teigimu, betoniniai žiedai viršutinėje kalno dalyje, šalia gynybinės sienos, pradėti statyti 2000 metais neparengus jokio projekto. Be to, jais apjuostas ne visas kalno viršus, o tik dalis.

„Anksčiau ar vėliau turėjo atsitikti tai, kas atsitiko“, – trečiadienį per Seimo Kultūros komiteto posėdį sakė B.Kulnytė.

Geologijos tarnybos vadovo teigimu, plika akimi nematomi betoniniai žiedai (rostverkai), kuriuos laiko į šlaitą įkalti armatūros poliai, būtini, nes stiprina šlaito viršutinę dalį, juos būtina išlaikyti.

Anot jo, artimiausiu metu rostverkai bus tvirtinami lynu.

K. Kovalėlio / BFL nuotr.

B.Kulnytė teigė, kad Gedimino kalno tvarkymu turėtų užsiimti ne Kultūros ministerija ar muziejus, o Aplinkos ministerija su Valstybės saugomų teritorijų tarnyba.

„Ten yra ir specialistai, ir lėšos“, – sakė Nacionalinio muziejaus vadovė.

Tam pritarė ir Seimo Kultūros komitetas. Jo pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad vos pradėjus dirbti naujai Vyriausybei, jos bus paprašyta sudaryti darbo grupę Gedimino kalno ir viso Vilniaus pilių rezervato teritorijos sutvarkymo klausimams spręsti.

„Ne muziejus turėtų būti atsakingas (už Gedimino kalno tvarkymą – BNS). (...) Tai visiškai ne jūsų funkcija“, – sakė R.Karbauskis.

Sostinės meras Remigijus Šimašius trečiadienį pranešė, kad saugant Gedimino kalną šiemet Katedros aikštėje nebus šaudomi fejerverkai.

„Tiesą sakant, jeigu kas nors šiek tiek pasigedo fejerverkų įžiebiant eglutę šiemet, tai yra ir dėl to, kad netyčia nepakenktumėm Gedimino kalnui. Vibracijos tokioje vietoje irgi gali daryti įtaką. Fejerverkai bus ne iš Katedros aikštės“, – žurnalistams sakė meras.

Valstybės simbolio – Gedimino kalno – būkle ypač susirūpinta, kai šių metų vasarį čia įvyko didelė nuošliauža. Spalį po gausaus lietaus įvyko dar viena didelė nuošliauža.

Dėl Gedimino kalvos, kuri yra beveik 40 metrų aukščio, sudėtingos geologinės struktūros ir stačių šlaitų praeityje būta ir katastrofiškų grunto nuošliaužų. Viena iš jų, istorinių šaltinių liudijimu, – Gedimino kalno nuošliauža 1396 metais – nuslinko nuo kalno vakarinio šlaito, sugriovė Vilniaus vaivados Montvydo rūmus ir nusinešė net 15 žmonių gyvybes. Šiam šlaitui sutvirtinti XVI amžiuje buvo įrengta atraminė siena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

greit

greit portretas
kalčiausiais liks tie , kurie viduramžiais pilį ant kalno statė .......nepasikonsultavo su nacionalinio muziejaus eksperte

gyventojas

gyventojas portretas
koks silpnaprotis sunaikino augmenija ant sio kalno, jei nebuvo proto, kam nos patarti arba uzdrausti naikinti medzius tai dabar turite ka turite
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių