NT projektai Vilniuje: Statybos inspekcija rado aibę pažeidimų

  • Teksto dydis:

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija, patikrinusi Vilniaus savivaldybės prokurorams perduotą nekilnojamojo turto projektų sąrašą, kurių plėtotojai įtariami piktnaudžiavimu, dalyje jų nustatė pažeidimų.

Anot inspekcijos, dviems projektams statybos leidimai buvo išduoti neteisėtai, dėl vieno teisėtumo dar vyksta tyrimas, dar keturiems statytojams nurodyta įrengti daugiau automobilių stovėjimo aikštelių.

„Inspekcijos pareigūnai nustatė įvairių pažeidimų. Neatsižvelgta į visas taikytinas teisės aktų nuostatas, pažeisti tam tikros paskirties pastatų projektavimo principai. Inspekcijos nuomone, dėl šių pažeidimų pagrindo kreiptis į teismą dėl statinių nugriovimo nėra, bet trūkumus ištaisyti būtina. Pasiūlyta ir atitinkamai įvertinti pažeidimus padariusių asmenų veiklą“, - teigiama pranešime.

Inspekcijos pareigūnai nustatė įvairių pažeidimų. Neatsižvelgta į visas taikytinas teisės aktų nuostatas, pažeisti tam tikros paskirties pastatų projektavimo principai.

Kaip BNS informavo inspekcijos atstovė spaudai Vida Aliukonienė, nustatyta, kad pastato J. Bobrovskio g. 11, kurį plėtoja bendrovė „Pilaitės kotedžai“, statybos leidimas išduotas neteisėtai ir šiuo metu tikrinama, ar „Registrų centrui“ pateiktos deklaracijos apie statybos užbaigimą atitinka teisės aktus. Taip pat savivaldybei, kuri išdavė statybos leidimą projektui, pasiūlyta įvertinti tarnautojų veiksmus.

Dėl pastato Aguonų g. 11, kurį plėtoja bendrovė „Orme investicijos“, statybos leidimo teisėtumo dar atliekamas patikrinimas, o dėl pastatų komplekso Sausio 13-osios g. 2, kurį plėtojo bendrovė „Neufeld Bau“ inspekcija dar balandį kreipėsi į teismą dėl statybos leidimo panaikinimo. Šiuo metu byla dar nagrinėjama.

Tuo tarpu pastatų Giedraičių g. 60A, kuriuos plėtoja bendrovė „Mortaga“, Kalvarijų g. 84, kurių statytojas bendrovė „Statyba ir projektai“, projekto „Ozo parkas“, kurį stato įmonė „Delta projektai“, „Ozo namai“, kurį stato įmonė „Zeta projektai“, plėtotojoms pateikti privalomieji Statybos inspekcijos nurodymai užtikrinti automobilių saugojimo ir stovėjimo vietų išdėstymui keliamus reikalavimus. „Projektai ir statyba“ plėtoja daugiabučius „Koriai“, „Ozo parko“ projektą plėtoja su koncernu „Icor“ susijusi įmonė, o „Ozo namų“ projektą - nekilnojamojo turto plėtotoja „Hanner“.

„Dauguma nurodytų pastatų suprojektuoti kaip mišraus naudojimo tipo viešbučių paskirties pastatai. Pagal projektus - tai svečių ar poilsio namai, viešbučiai, kuriuose numatytos ir negyvenamosios, ir gyvenamosios paskirties patalpos. Prie šių namų suprojektuotos vaikų žaidimo aikštelės, automobilių stovėjimo vietos, tačiau kai kuriuose projektuose jų skaičius nėra pakankamas. Surašyti privalomieji nurodymai pataisyti projektus pagal reglamentų reikalavimus“, - teigiama pranešime.

Inspekcija taip pat kreipėsi ir dėl pastatus projektavusių asmenų įvertinimo, tačiau jų pavardžių neatskleidžia.

„Projektų trūkumai verčia atsigręžti į problemos ištakas – projektuotojus, kurie paklusdami užsakovų norams, daugiau nei leistina gyvenamųjų patalpų „užprogramuoja“ statinio projekte. Statybos metu svečių namų numeriai transformuojami į atskiras patalpų grupes, kurios parduodamos kaip butai ar būstai. Pažeidžiami Vilniaus miesto bendrojo plano sprendiniai, nes realiai suprojektuojami užslėpti daugiabučiai tose miesto vietose, kur tokios paskirties arba tokio intensyvumo gyvenamosios paskirties pastatų statyba negalima. Šiais veiksmais daroma žala statybos rinkai, kadangi nesąžiningi statytojai įgyja pranašumą prieš sąžiningus. Taip pat ne visada sukuriama tokiems pastatams naudoti reikalinga infrastruktūra, dėl to kyla problemų ateityje ir jų sprendimo kaštus perkeliant savivaldybėms ir visiems mokesčių mokėtojams. Todėl inspekcija kreipėsi į atestavimo komisijas dėl projektus parengusių statinio projektų vadovų veiksmų įvertinimo“, - teigiama pranešime.

A. Ufarto / BFL nuotr.

Lapkritį gavusi Generalinės prokuratūros prašymą, Statybos inspekcija patikrino pastatų Giedraičių g. 60A (statytojas „Mortaga“), Kalvarijų g. 84 (statytojas „Statyba ir projektai“), „Ozo parkas“ (statytojas „Delta projektai“), „Ozo namai“ (statytojas „Zeta projektai“), Vytauto g. 16 (statytojas „GSD Baltic“), A. Mickevičiaus g. 5 (statytojas „GSD Baltic"), Turniškių g. 7a (statytojas „Tarp pušų“), Aguonų g. 11 (statytojas „Orme investicijos“), Mindaugo g. 1A (statytojas „Mažieji apartamentai“), Kareivių g. 2B (statytojas „Mažieji apartamentai“), J. Bobrovskio g. 11 (statytojas „Pilaitės kotedžai“), Sausio 13-osios g. 2 (statytojas „Neufeld Bau“) statybas.

Lapkričio pabaigoje Generalinė prokuratūra nusprendė kol kas netirti Vilniaus savivaldybės informacijos apie galimą kai kurių sostinės nekilnojamojo turto vystytojų piktnaudžiavimą ir informaciją perdavė Valstybinei teritorijų planavimo ir statybų inspekcijai ir Valstybinei Vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Savivaldybė į Generalinę prokuratūrą, prašydama ginti viešąjį interesą, kreipėsi lapkričio viduryje. Savivaldybė teigia nustačiusi 12 objektų, kuriems per pastaruosius trejus metus išduoti komercinės ar rekreacinės paskirties statybos leidimai, tačiau patalpos šiuo metu parduodamos kaip butai. Savivaldybės atstovai teigia, kad taip statytojai išvengė daugybės reikalavimų: vaikų žaidimų ir automobilių stovėjimo aikštelių, kitos infrastruktūros įrengimo, galėjo statyti aukštesnius pastatus, nei tai būtų registravus gyvenamąją statybą. Meras taip pat žadėjo kreiptis į teismą dėl galimo nuostolių gyventojams atlyginimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Absurdas

Absurdas portretas
Kazkoks absurdas, kalti projektuotojai, o projektu tikrintojai nekalti. Juk be ju prieziuros ir patikros nieko nepadarysi, ir taip jau biurokratai pastoviai issireikalauja to ko reik ir ko nereik. Ir kas paneigtu, kad nebuvo asmenines naudos?... statybos leidima isdave, nes visi patikrino ir pritare, o dabar - jau neteiseta. Tokiu atveju tiek savivaldybes, tiek kontroliuojancios Vtspi specialistai, turetu atsakyti savo asmeniniu turtu, taip pat ir "aiskiu ir nedviprasmiu" teises aktu ir Str kurejai bei tvirtintojai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių