Nesutarę dėl 100 eurų paramos darželinukams, sostinės politikai sprendimą atidėjo

  • Teksto dydis:

Vilniaus valdantieji, nesutarę dėl detalių skiriant 100 eurų paramą visiems eilėje darželio nesulaukiantiems sostinės vaikams, klausimą atidėjo.

Sostinės taryba klausimą ketino priimti trečiadienį, tačiau nukėlė iki kito posėdžio, nes išsiskyrė valdančiųjų nuomonės dėl to, nuo kada tvarka įsigaliotų ir kam tiksliai ji būtų taikoma.

Projekte buvo numatyta, kad kompensaciją galėtų gauti nuo 2 iki 6 metų vaikai, kurie vietos darželyje savivaldybės eilėje laukia mažiausiai metus ir nelanko privačios įstaigos. Projekto galutiniame variante siūlyta, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo 2017-ųjų rugsėjo - anksčiau buvo svarstoma, jog tai galėtų įsigalioti jau nuo sausio. Be to, net keli pataisas svarstę komitetai ragino atsisakyti nuostatos, jog vaiką prižiūrint močiutėms ir kitiems giminaičiams, jie turėtų išsiimti tokią veiklą leidžiančius verslo liudijimus.

Opozicija bei socialdemokratai ragino atsisakyti nuostatos, jog norintieji gauti kompensaciją turėtų bent metus laukti eilėje. Anot socialdemokratų frakcijos seniūno Mariaus Skarupsko, priėmus tokią tvarką būtų dalis vilniečių vistiek būtų diskriminuojami, nes norėdami skirti pinigus auklei turėtų laukti metus ir samdyti auklę be kompensacijos, tuo metu gavę valstybinį darželį vaiką į jį leistų iškart ir taip turėtų pranašumą.

Projekto rengėjai argumentuoja, kad vienų metų laukimo eilėje terminas nustatytas, nes „yra tikimybė, jog vaikas gaus darželį per jau pirmus metus nuo prašymo pateikimo datos“. Be to, savivaldybėje taip pat suteikta teisė registruoti vaiką tik jam gimus, o savivaldybės darželiuose nėra grupių, kuriose vaikai ugdomi nuo gimimo iki 1 metų.

Už švietimą atsakingo vicemero konservatoriaus Valdo Benkunsko skaičiavimais, jei būtų pritarta, jog vaikai turėtų laukti darželio bent metus, kompensacijoms iš biudžeto reikėtų papildomai skirti 780 tūkst. eurų, jei tokios nuostatos būtų atsisakyta, tai pareikalautų bent dvigubai daugiau lėšų.

„Žinant, kad eilėje yra 3,8 tūkst. vaikų, tai visi yra potencialūs paramos gavėjai“, - dėstė V.Benkunskas, paklaustas, kiek vaikų tuomet gautų paramą.

Projekte taip pat numatyta įdiegti saugiklius, kad nebūtų registruojamasi tik į itin populiarius darželius, kuriuose yra didžiulės eilės ir tikimybė patekti net ir po kelių metų yra minimali. Meras Remigijus Šimašius prieš posėdį žurnalistams pažymėjo, jog į norimą darželį sostinėje nepatekusio vaiko tėvams bus siūlomas ir kitas, jo gyvenamojoje ar greta esančioje seniūnijoje įkurtas darželis.

„Jei žmogus atsisako šito darželio, jis tuo pačiu atsisako ir 100 eurų kompensacijos. Jei nėra tokio darželio pasiūlyta, žmogus gauna ir 100 eurų“, - aiškino R.Šimašius.

Iki kito posėdžio atidėtos ir pataisos, kurios aktualios lankantiems privačius darželius vaikams ir jau dabar gaunantiems 100 eurų paramą. Sprendime numatyta sutrumpinti paramos skyrimą nuo 12 iki 11 mėnesių per metus.

V.Benkunskas sako, kad paramos skyrimas būtų trumpinamas pagal analogiją su savivaldybės darželiais, o sutaupyti pinigai būtų skiriami kompensacijoms visiems į savivaldybės įstaigas nepatenkantiems darželinukams.

Šiuo metu Vilniuje 100 eurų mėnesinio mokesčio kompensacijos mokamos tik privačius darželius lankantiems vaikams. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šią tvarką yra pripažinusi diskriminacine.

„Tikrai nemanau, kad jos buvo pagrįstos ir logiškos“, - žurnalistams prieš posėdį tvirtino meras.

Pasak jo, nauji pasiūlymai teikiami „norint užtikrinti visiems vilniečiams jų interesų atstovavimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių