Nepaisydami mero nepritarimo, visuomenininkai gamins paminklą Vyčiui

Visuomeninių organizacijų ir pavienių asmenų sukurtas Vyčio paramos fondas ketina gaminti Lukiškių aikštei skirtą paminklą, nepaisydami neigiamo sostinės mero Remigijaus Šimašiaus požiūrio į šį projektą.

Antradienį fondas planuoja pasirašyti preliminarią sutartį su Vyčio paminklo konkursą laimėjusiu skulptoriumi Arūnu Sakalausku. Pasak Vyčio paramos fondo atstovo Viliaus Kavaliausko, tai reiškia, kad paminklas bus pradėtas gaminti.

„Matyt, nepaisydami viso šito pradėsime rinkti dideles sumas. Šiuo metu buvome sustoję (...) Mes rinksime pinigus, finansuosime gamintojus, mes prižiūrėsime gamybą, mes turime užtikrinti, kad skulptūra būtų pastatyta, atidengta vasario 16 dieną“, – antradienį per spaudos konferenciją Seime sakė Vyčio paramos fondo atstovas.

V.Kavaliauskas apgailestavo, kad sostinės savivaldybė ir nebendrauja, ir nebendradarbiauja šiuo klausimu su visuomenininkais. Pasak jo, sostinės meras R.Šimašius, neatsako į kvietimus susitikti, nebuvo atvykęs pažiūrėti konkursui pateiktų projektų.

„Jis net nebuvo atėjęs į tą ekspoziciją, sako savo nuomonę, įžeidinėja mus, įžeidinėja konkurso organizatorius, įžeidinėja menininkus. Manau, kad taip neturėtų būti. Pagaliau mes nestatome Vilniaus paminklo, mes statome Lietuvos, Lietuvos sostinės paminklą“, – per spaudos konferenciją kalbėjo V.Kavaliauskas.

„Nemanyčiau, kad meras, nors ir Vilniaus piliečių išrinktas, turėtų tokius įgaliojimus, kad net nematęs sakytų savo triuškinančią nuomonę apie dalykus, kurių galbūt tiesiogiai ir neišmano. (...) Mes nematome jokios priežasties, kodėl meras sako, kad paminklas netinka, nesako jokių argumentų“, – pridūrė jis.

V.Kavaliauskas pabrėžė, kad idėja Lukiškių aikštėje pastatyti paminklą vienam iš valstybės simbolių – Vyčiui, gimė ne valdžios, o visuomenės atstovams. Ją remia daug žinomų, garsių žmonių, įsteigtam specialiam komitetui vadovauja kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Konkursą Vyčio skulptūrai sukurti rengęs Vyčio paramos fondas siūlo Lukiškių aikštėje statyti klaipėdiečio skulptoriaus A.Sakalausko realistinį kūrinį „Laisvės karys“. Fondas pasirengęs finansuoti paminklo gamybą.

Pagal pirminę sąmatą, daugiau nei šešių metrų aukščio bronzinio Vyčio išliejimas kainuotų apie 300 tūkst. eurų, dar apie 250 tūkst. eurų kainuotų postamentas, kuriame būtų įamžinti svarbiausi mūšiai. Vyčio paramos fondas tikisi, kad postamento gamybą finansuotų valstybė.

Lukiškių aikštę šiuo metu tvarkanti savivaldybė teigia, kad konkursas nebuvo su ja derintas.

„Tai, ką privatus fondas paskelbė laimėtojais, man atrodo, dar galutinai reikia įvertinti tas idėjas, pasižiūrėti. Aš kol kas dar nematau tokio varianto, kad būtinai statome ir būtinai šimtmečiui, kad būtinai turi kitais metais stovėti skulptūra. Man atrodo, vėliava irgi yra gerai“, – praėjusią savaitę žurnalistams sakė R.Šimašius.

Vyčio paramos fondo atstovai architektas Kęstutis Akelaitis antradienį pabrėžė, kad buvusi Vyriausybė ir ministerijos rėmė Vyčio paminklo idėją, meras pernai spalį savo ruožtu pasveikino visuomenininkų iniciatyvą ir žadėjo bendradarbiauti.

„Viskas vyko sklandžiai iki to momento, kai pasikeitė valdžia“, – tvirtino jis.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jonsson yra sakiusi, kad dėl memorialo Lukiškių aikštėje spręs atnaujinta Vyriausybės ir savivaldybės darbo grupė.

Visuomenininkai pabrėžė, jog jų tikslas – kad Vyčio skulptūra Lukiškių aikštėje stovėtų 2018 metų vasario 16 dieną, kai Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį.

A.Sakalauskas tvirtino, kad pagal numatytą grafiką, darbai turėtų būti baigti iki kitų metų vasario.

V.Kavaliauskas svarstė, kad sostinės savivaldybei nebendradarbiaujant, iniciatyvos imtis galėtų Vyriausybė, Aplinkos, Kraštos apsaugos ministerijos.

„(Lukiškių) aikštė, kiek žinau, yra valstybės, bet šiuo metu panaudos sutartimi atiduota miestui, kad jis galėtų dirbti darbus“, – sakė jis.

Šiuo metu Lukiškių aikštė uždaryta, ji rekonstruojama, darbus ketinama pabaigti iki šių metų rudens. Anksčiau skelbta, kad darbai kainuos 2,1 mln. eurų, tačiau vėliau savivaldybės atstovai pranešė, kad už šias lėšas bus tik sutvarkyta aikštės infrastruktūra, o architektūriniams sprendimams, aikštės prieigoms sutvarkyti reikės dar apie 1,7 mln. eurų. Šie pinigai neskirti.

Į rekonstrukcijos projektą paminklo statyba neįtraukta, tik numatyta palikti jam vietą.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.


Šiame straipsnyje: Vytisvisuomenininkaipaminklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

rn

rn portretas
Labai teisingas sprendimas.Juk jis siandiena meras ,o rytoj gali juo jau ir nebuti,todel sprendimas yra musu pilieciu ir gyventoju.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių