Kultūros ministras: būtina rasti sutarimą dėl Vilniaus Lukiškių aikštės

Seime vėl pasigirdus raginimams įstatymu įteisinti Vilniaus Lukiškių aikštės statusą ir turinį, t. y. teisės aktu įtvirtinti, kad aikštėje turi stovėti valstybės simbolio Vyčio statula, naujasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas sako, kad pirma reikia sulaukti teismo sprendimo dėl projekto „Laisvės kalva“.

„Dabar vyksta teismų procesas dėl „Laisvės kalvos“ projekto. Aš, kaip ministras, žiūrėsiu, kokie bus rezultatai, kokios bus teismų išvados, ar čia yra tam tikrų paveldosaugos, procedūrų pažeidimų, ar nėra. Bet man labai norisi sutarimo, kad sunkiai, bet vis dėlto tą sutarimą pasiektume“, - „Žinių radijui“ trečiadienį sakė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Pasak M. Kvietkausko, sprendimą reikia priimti dėl labai svarbios miesto vietos ir esą normalu, kad vysta daug diskusijų. „Mes sprendžiame dėl tikrai labai svarbios erdvės. Vilniaus ir kitų miestų istorijoje yra daug pavyzdžių, kai tos diskusijos būna tikrai ilgos, karštos. Man atrodo, kad tai beveik simptomiška“, - sakė ministras.

Kartu M. Kvietkauskas pažymėjo, kad pagrindinė Vilniaus reprezentacinė aikštė vis dėlto yra ne Lukiškių, o Katedros aikštė.

Reaguojant į partizano ir politinio kalinio Jono Kadžionio-Bėdos pasisakymą iškilmingame Sausio 13-osios minėjime Seime, parlamentinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas paragino valdančiuosius nedelsti ir nacionaliniu teisės aktu įtvirtinti pagrindinės valstybės reprezentacinės Lukiškių aikštės statusą ir turinį.

Laisvės premiją atsiėmusių septynių Lietuvos partizanų vardu kalbėjęs Jonas Kadžionis-Bėda pasmerkė valdančiųjų elgesį dėl nederamo Lukiškių aikštės tvarkymo pagerbiant ir įamžinant Lietuvos laisvės kovas valstybės simboliu - Vyčiu. Partizanas pakvietė valdančiuosius imtis atsakomybės dėl tinkamo aikštės sutvarkymo.

Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro skelbtoje memorialo atrankoje laimėjęs Andriaus Labašausko projektas „Laisvės kalva“ supykdė antroje vietoje likusios, realistinės Vyčio skulptūros autorius ir šalininkus. Šie kreipėsi į teismą, remdamiesi Seimo priimta rezoliucija, kad kovotojų už Lietuvos laisvę memorialas turėtų būti su Vyčio skulptūra, taip pat paveldosaugininkų išaiškinimu, kad A. Labašausko kūrinys keistų aikštės reljefą, pripažintą vertingąja aikštės savybe.

Norėtų Vilniuje įkurti literatūros klubą

Kultūros ministras sako norintis Vilniuje įkurti literatūros klubą.

„Man atrodo, kad Vilniuje (...) labai trūksta demokratiško, gero literatūros skaitymo klubo, kuriame galėtų susitikti skaitytojai, rašytojai ne tik knygų mugėje ar tokiuose įprastuose renginiuose, bet kur virtų ta nuolatinė mūsų literatūrinė knygos pasaulio gyvybė“, – Žinių radijui trečiadienį sakė M. Kvietkauskas.

„Tai viena iš mano tokių slaptų idėjų, kurias aš turiu galvoje. Galbūt pavyks tokią erdvę sukurti“, – pridūrė jis.

Pats M. Kvietkauskas yra poetas ir literatūrologas. Jis yra buvęs ilgametis Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius, šiai mokslo įstaigai vadovavęs 2008 – 2018 metais. Iki paskyrimo ministru M. Kvietkauskas dirbo minėto instituto direktorės pavaduotoju.

Tai viena iš mano tokių slaptų idėjų, kurias aš turiu galvoje. Galbūt pavyks tokią erdvę sukurti.

Ministras Vilniaus universitete yra baigęs lietuvių kalbos ir literatūros studijas, studijavęs judaiką Oksfordo universiteto Hebrajų ir judaikos studijų centre, yra kelerius metus dirbęs žurnalo „Metai“ redakcijoje.

Kultūros strategiją parengė skubotai

M. Kvietkauskas trečiadienį pareiškė, kad jo pirmtakė pareigose Liana Ruokytė-Jonsson skubotai parengė dešimtmečio kultūros strategiją.

„Ji buvo parengta iš tikrųjų labai skubotai ir nėra iki galo parengta. Tai yra tik pirminis projektas svarstymui“, – Žinių radijui sakė M. Kvietkauskas.

Kultūros strategija iki 2030 metų buvo vienas paskutiniųjų gruodį atleistos L. Ruokytės-Jonsson darbų. Kad ji būtų parengta, prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pratęsusi ministrės darbo laiką, nors to nenorėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Prieš mėnesį pristatytoje strategijoje apibrėžiamos trys pagrindinės kryptys – subalansuota ir integrali kultūros politika, kūrybinga asmenybė ir stiprios tapatybės visuomenė, ekonominę vertę kurianti kultūra.

Dokumente numatyta skatinti kūrybiškumą, didinti kultūros paslaugų prieinamumą ir kokybę.

Turime nuosekliai pasakoti tiesą

Naujasis kultūros ministras mano, kad, reaguojant į Rusijos televizijos kanale „Rossija 24“ melagingos ir neapykantą kurstančios informacijos paskelbimą apie Laisvės premija apdovanotus Lietuvos partizanus, būtina visais komunikacijos kanalais nuosekliai pasakoti tiesą apie savo šalies istorijos skaudžius dalykus.

Ministro manymu, būtent toks elgesys gali duoti daugiausiai naudos, kovojant su dezinformacija.

„Žinote, labai tiesioginė reakcija kartais galbūt ir nėra reikalinga, kai yra tokie prasimanymai skleidžiami. Bet mums labai svarbu nuosekliai kurti savo pasakojimą apie tuos skaudžiausius klausimus įvairiausiomis priemonėmis, ir apie partizaninį karą taip pat. Čia, be abejo, svarbu ir žiniasklaidos diskursas, žiniasklaidos kuriamas pasakojimas. Čia svarbu ir kultūra, ir filmai - įvairiausi dalykai, kurie tą požiūrį kurtų“, - „Žinių radijui“ trečiadienį sakė kultūros ministras M. Kvietkauskas.

Ministras pažymėjo, kad kultūra yra laidas, per kurį mūsų šalies tapatybė geriausiai pažįstama kitiems.

Rusijos televizijos kanale „Rossija 24“ transliuotame reportaže partizanai buvo išvadinti nusikaltėliais ir taikių gyventojų bei vaikų žudikais, buvo parodyta žinoma nuotrauka iš „Lietūkio“ garažo Kaune, taip pat nuotrauka, kurioje lietuvė aprauda 1941 m. sovietų teroro aukas, - visa tai buvo pateikta kaip Lietuvos partizanų aukos. Taip pat buvo pateikta daug melagingos statistikos apie neva nuo partizanų nukentėjusių aukų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jOANA

jOANA  portretas
TIKRAS NEZABUTKINAS

Anarchistas

Anarchistas portretas
Toks kvailas pastebėjimas - ar parodysite nors vieną ministrą su savarankiška ,,galva"? O čia dar nezabutkinas.

...

... portretas
Taikad čia viskas AIŠKU: š.bus malamas TOL kol oželis kanopas užvers... nes ši vieta jau nuo kaži kada Dėdulės mauzoliejui (su 'nezabudkėmis') paskirta.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių