Naujas traukos centras Viršuliškėse – skulptūros, užmenančios mįslę

  • Teksto dydis:

Viršuliškių miško parkas (Laisvės pr. 57) pradėtas pildyti trijų metrų betoninėmis skulptūromis, informavo Vilniaus savivaldybė.

Jų autorius Mykolas Sauka sako, kad nuošalų ir tik vietos gyventojų lankomą pušyną tarp sovietinių daugiabučių pasirinko specialiai tam, kad toliau nuo miesto centro susikurtų traukos taškas, kurį verta pamatyti. 

„Naujoji meno projektų rėmimo programa „Kuriu Vilnių“ skirta pagyvinti, o kai kuriais atvejais ir atgaivinti vietas, kurios svarbios tik vietos gyventojams, o kartais, net ir jų pačių pamirštos. Dauguma programos finansavimą laimėjusių projektų įsikurs ne sostinės centre, o miesto pakraščiuose. Tai yra vienas pagrindinių šios programos sumanymų. Būtent toks buvo Viršuliškių miško parkas. Sakau buvo, nes tikiu, kad čia įsikūrus M. Saukos skulptūroms, šis parkas taps vietos bendruomenės ir viso miesto nauju traukos centru“, –  sakė sostinės meras Remigijus Šimašius. 

Prisiruošusius aplankyti parką, einančius nuo Čiobiškio gatvės pusės pasitiks rankas išskėtusio vyro skulptūra, giliau – ir kitos dvi figūros.  Iki vasaros skulptorius M.Sauka  parką žada papildyti dar dviem.

„Viršuliškės yra tiek pat Vilnius, kiek Vokiečių gatvė. Kai tik savaitgalį pašviečia saulė, žmonės suplūsta į Bernardinų sodą, prie Pūčkorių atodangos arba į Vingio parką. Bet ar kas nors važiuos bent kiek toliau nuo centro, į nedidelį parkelį tarp Viršuliškių ir Šeškinės, apžėlusį laukinėmis avietėmis ir šermukšniais? Tai mano užduotis – juos sudominti. Noriu, kad čia važiuotų ne tik vilniečiai, bet ir turistai. Pasivaikščioti po Viršuliškes kaip po Père Lachaise kapines Paryžiuje. Šitas parkas, viena vertus, yra kitoks nei mums įprasta matyti: jis laukinis, mažai lankomas, kiek apleistas. Kita vertus, čia ramu, nes tuščia. Todėl čia žmonės ateina ne pasivaikščioti, o pasislėpti ar pavalgyti prisėdus ant išvirtusių kamienų. Betono skulptūros vaizduoja tokius pačius žmones, kokie gyvena aplinkui; vieni jų drįsta kirsti šį brūzgyną, kiti apeina aplinkui“, – sakė skulptorius M. Sauka.

Šis projektas yra vienas iš 19 projektų, kurie laimėjo finansavimą pagal meno projektų rėmimo programą „Kuriu Vilnių“.  Visi projektai  finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis. Tam skirta net 500 tūkst. eurų.

Meno projektų rėmimo programos „Kuriu Vilnių“ konkursas buvo skelbiamas pirmą kartą. Iš  120 novatoriškų, ryškių, unikalių miesto meno projektų, kuriuos siūlė įvairūs menininkai buvo atrinkta 19. Laimėję projektai papuoš ir papildys erdves ne tik miesto centre, Naujamiestyje ir Senamiestyje, bet ir atokesniuose nuo centro rajonuose: Viršuliškėse, Antakalnyje, Šeškinėje, Pilaitėje, Kirtimuose, Šnipiškėse. Meno kūriniais pasipuoš ir viešasis transportas. Projektai turi būti įgyvendinti iki kitų metų vasaros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vietinis

Vietinis portretas
Pats išsigandau, pamatęs šias creepy skulptūras. Nuvedžiau dukrą į miškelį, kuriame pats dar laksčiau ir rogėmis važinėjau. Dabar vien dėl šito "meno" jos ten nesivesiu. Alkoholikai ir narkomanai sakot? OK, tai dabar be jų dar ir apnuogintų senių kūnai krūmuose... Kodėl ne žvereliai, pasakų personažai?... Laukiu, kol vandalai pasidarbuos.

Tos skulpturos

Tos  skulpturos portretas
Rodytu,kad menininkas isauges kazkokioje siaubo aplinkoje

Rima

Rima portretas
idėja gera bet skulptūros tai siuabas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių