Naujas elektros tarifas išpūs šildymo ir vandens kainas?

Kauno savivaldybės ir verslo įmonių atstovai šokiruoti – „Lesto“ įvestas naujas elektros tiekimo patikimumo dedamosios tarifas jų gaunamas sąskaitas išpūs nuo 17 iki 250 tūkst. litų per metus.

Vienašališkas sprendimas

„Bendrovė įvesti naują mokestį nusprendė nepasitarusi su suinteresuotomis pusėmis. Jų sprendimas buvo vienareikšmis. Netgi savivaldybė nežinojo apie jų planus“, – stebėjosi Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Vytautas Šileikis.

Pasak savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjo Algirdo Vaitiekūno, šis tarifas Kaune bus taikomos 1 424 vartotojams. „Tai didžiosios miesto įmonės, bendrovės, viešbučiai, ligoninės“, – vardijo A.Vaitiekūnas.

Didės paslaugų kainos?

Anot vedėjo, yra dvi patikimumo kategorijos: pirma ir antra. Pirmos kategorijos vartotojams, kaip pavyzdžiui, Kauno klinikoms, per mėnesį už 1 kilovatą (kW) galios reikės papildomai mokėti 3,64 lito (be PVM). Antrai kategorijai priklauso dauguma viešbučių, gamyklų. Jie už 1 kW galios primokės 1,82 lito.

„Ką reiškia „patikimumo tarifas"? Vartotojams elektros energijos tiekimas negali nutrūkti“, – paprastais žodžiais bandė paaiškinti A.Vaitiekūnas.

Patikimumo kategorijos dedamoji – tarifo sudėtinė dalis, mokama už vartotojo kiekvieno objekto vieną leistinosios naudoti galios kilovatą vienam kalendoriniam mėnesiui.

Vedėjas nuogąstauja, kad šis papildomas mokestis privers visas savivaldybės įmonės kelti kainas: iš pradžių šilumos, po to vandens.

Kilo abejonių

Įvedus papildomą elektros tiekimo patikimumo tarifą bendrovė „Autrolis“ per metus mokės 68 tūkst. litų daugiau, „Kauno vandenys“ – 250 tūkst. litų, „Kauno energija“ – 246 tūkst. litų, „Kauno autobusai“ – 17 tūkst. litų. Visiems kitiems verslo subjektas kaina išaugs nuo 10 iki 20 tūkst. litų.

Vakar posėdžiavusi Kauno miesto verslo taryba nusprendė kreiptis į Savivaldybių asociaciją, kuri inicijuotų kreipimąsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją, siekiant išsiaiškinti, ar toks mokestis legalus.

Siekia mažinti diskriminaciją

Bendrovė atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys nedramatizavo situacijos, nes šis mokestis palies tik verslo vartotojus.

„Tarifą mokės tik verslo vartotojai. Buitiniams vartotojams netaikomos dedamosios, susietos su leistinąja naudoti galia“, – atkirto E. Naprys.

Anot atstovo spaudai, aukštesnė patikimumo kategorija suteikia aukštesnį (papildomą) tinklo patikimumo laipsnį, prijungiant tą patį vartotojo objektą iš kelių nepriklausomų elektros šaltinių.

„Tai yra papildoma paslauga, kuri suteikiama tik daliai verslo klientų“, – sakė E.Naprys.

Šis mokestis įvestas nuo 2013 m. Verslo vartotojams, kuriems bendrovė suteikia papildomą pridėtinę vertę ir užtikrina pirmą ar antrą tiekimo patikimumo kategorijas, įvedami mėnesiniai įkainiai, priklausantys nuo galios dydžio, kuriam užtikrinamas papildomas elektros tinklo patikimumas.

„Tokiu būdu likusiems vartotojams ta dalimi mažėja persiuntimo paslaugos kainos. Tai leidžia užtikrinti socialinį teisingumą tarp skirtingų vartotojų grupių, nes iki tol suteiktas papildomas paslaugas apmokėdavo visi elektros energijos vartotojai“, – aiškino E.Naprys.

Anot atstovo spaudai, mažinama diskriminacija tarp tų vartotojų, kurie turi aukštesnę patikimumo kategoriją ir moka vienodai, kaip ir vartotojai, turintys žemiausią patikimumo kategoriją.

„Vartotojai, nesinaudojantys aukštesne patikimumo kategorija, gali jos atsisakyti“, – teigė E.Naprys.

Atstovas ryšiams su visuomene patikino, kad visi pakeitimai buvo suderinti ir patvirtinti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos.


Šiame straipsnyje: Lestoelektramokesčiaikainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
Bet elektra jau pabrango visiems. Tegyvuoja " saulės biznis"?

dzukas

dzukas portretas
Ka dar tie vagys -parazitai ateity sugalvos ?

Elektrikas

Elektrikas portretas
Nuo seno vartotojai yra skirstomi pagal patikimumo tiekimo kategorijas į tris grupes: I - su automatiniu rezervo įvedimu, t.y. maitinimas iš dviejų šaltinių, II-kai elektros tiekimas gali būti nutrauktas iki 4 val ir III - kai tiekimas nutraukiamas iki 8 val, tai įvairūs buitiniai ir nepramoniniai objektai. Niekuomet jokių papildomų mokesčių nebuvo. Čia tas pat kaip su tuo "gyvatuko" mokesčiu. Vagiai.
VISI KOMENTARAI 16

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių