Naujajam teismų pastatui sostinėje – 18 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Nacionalinė teismų administracija šiemet pradės įgyvendinti 18 mln. eurų vertės naujo teismų pastato statybos Vilniuje projektą. Teigiama, kad jo projekto rengimas truks iki 2018 metų vidurio.

„Projektavimo konkursą planuojama skelbti šių metų viduryje. (...) Projektavimui numatoma skirti apie 1 metus laiko. Tikslesni terminai bus nurodomi viešojo pirkimo sąlygose, kai jos bus parengtos ir išviešintos“, – BNS teigė administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabija Vaičeliūnaitė.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino 2017 metų Valstybės investicijų programą, kurioje pastato projektavimui numatoma skirti 50 tūkst. eurų. Joje nurodoma, kad projekto vertė siekia 18,441 mln. eurų.

Projektas jau buvo pradėtas, tačiau jo statybos viešosios ir privačios partnerystės (PPP) būdu rangovo konkursas pernai rugpjūtį nutrauktas, statybų kainoms išaugus beveik dvigubai. Tuomet Finansų ministerija nesutiko jo vertės padidinti apie 40 mln. eurų – nuo 59 mln. iki maždaug 100 mln. eurų.

Pasak G. Vaičeliūnaitės, šį kartą pastatą ketinama statyti valstybės lėšomis.

„Vyriausybei nusprendus, kad viešosios ir privačios partnerystės būdu projekto tolesnis vystymas yra netikslingas, jis buvo nutrauktas ir pasirinktas kitas projekto įgyvendinimo būdas – teismo pastato statyba iš valstybės kapitalo investicijų“, – BNS sakė ji.

Pirmajame konkurse mažiausią kainą pasiūlė bendrovės „Hanner“ antrinė įmonė „Teikonta“ – 98,77 mln. eurų. Bendrovės „Eika“ antrinė įmonė „Partnerystės projektai du“ siūlė 100,26 mln. eurų kainą, o „MG valdos“ antrinė įmonė „Pilies projektai“ – 104 mln. eurų. Dėl per didelių kainų visi pasiūlymai pernai liepą atmesti.

Anksčiau skelbta, kad teismų pastato statyba kainuos apie 17,09 mln. eurų - tiek turėtų investuoti privatus investuotojas, o per 17 metų valdytojui už įvairias paslaugas ir pastato priežiūrą būtų išmokėta 55,9 mln. eurų.

Tai ne pirmas PPP konkursas, kuriame dalyviai pasiūlo itin dideles kainas. 2015 metais Kalėjimų departamentas, organizavęs 30,08 mln. eurų vertės Lukiškių kalėjimo iškeldinimo PPP konkursą, buvo priverstas jį nutraukti, nes tiekėjų siūlomos kainos 2,3 karto viršijo planuotą vertę.

Planuota, kad naujas teismų pastatas užims apie 15 tūkst. kv. metrų plotą, jame bus 32 posėdžių salės, šalia – apie 400 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, jame dirbs apie 630 darbuotojų. Pastatas Vilniuje turėtų iškilti Šeimyniškių gatvėje, šalia Generalinės prokuratūros. Jame iki 2017 metų turėtų įsikurti Aukščiausiasis, Apeliacinis, Vilniaus apygardos teismai, Nacionalinė teismų administracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

virsazmogiai

virsazmogiai portretas
indeksuokite zmonems pensijas o nestatykite /mafijai/ palociu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių