Nacionalinis stadionas – tarsi užkeiktas: grįžtama į konkurso pradžią

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimu į Vilniaus nacionalinio stadiono statybų konkursą grąžintas „Vilniaus nacionalinis stadionas“ pasiūlymą turėtų pateikti per 1-2 mėnesius, sako savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Grąžintas pasiūlymas atgal, reiškia, kad turime grįžti atgal procedūrose: grįžtama į preliminarių pasiūlymo teikimo metą. Šią savaitę važiuosime į Viešųjų pirkimų tarnybą ir fiksuosime, kaip pateikiamas „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pasiūlymas, vertinsime dalyvio atitikimą kvalifikacijai“, – žurnalistams pirmadienį teigė savivaldybės administracijos vadovas.

Pasak jo, išsamų pasiūlymą „Vilniaus nacionalinis stadionas“ turėtų pateikti per 1-2 mėnesius, tuomet pasiūlymai būtų vertinami.

Per mėnesį savivaldybė planuoja patikrinti dokumentus ir užsitikrinti, jog dalyvis atitinka konkurso sąlygose keliamus reikalavimus, dar daugiausiai apie mėnesį būtų laukiama paties pasiūlymo.

„Tikimės, kad iki keturių mėnesių turėtų viskas užtrukti ir tuomet turėtumėme aiškų scenarijų“, – teigė P. Poderskis.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ teigia dar nesulaukęs oficialaus savivaldybės kvietimo, tad kol kas savo veiksmų detaliau nekomentuoja.

„Tikime savo idėja ir komanda, todėl po LAT sprendimo penktadienį, jau spėjome susidėlioti artimiausių mėnesių planus, jog tolesnis dalyvavimas konkurse būtų sklandus“, – BNS persiųstame komentare sakė „Vilniaus nacionalinio stadiono“ vadovas Renatas Načajus.

P. Poderskis sako nematantis prasmės koreguoti galutinę stadiono statybų pabaigos datą – 2022 metus.

„Tikimės, kad spėriai judės naujas esamas, tai yra buvęs dalyvis, ir taip pat spėriai judės visos institucijos. Tikimės kitais metais pasirašinėti sutartį su dalyvių, kas jis bebūtų“, – tvirtino P. Poderskis.

LAT spalio 19 dieną sustabdė 80 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono statybos koncesininko konkursą ir įpareigojo nesudaryti sutarties su koncerno „Icor“ valdomos bendrovės „Axis Industries“ vadovaujamu konsorciumu. Maždaug pusmetį trukusios derybos buvo baigtos spalio 11 dieną, o sutartį planuota pasirašyti jau gruodį.

LAT įpareigojo Vilniaus valdžią priimti iš konkurso pašalintos bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ preliminarų pasiūlymą ir jį svarstyti.

Bendrovės pasiūlymas buvo nepriimtas, nes ji nespėjo jo pateikti per centrinę viešųjų pirkimų sistemą ir pristatė tik popierinį variantą. Pasak P. Poderskio, Vilniaus savivaldybė siekė priimti ir šį dalyvį, tačiau tuo metu buvo atsižvelgta į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) bei Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) išvadas, kurios „įpareigojo tą pasiūlymą atmesti“. Tai patvirtino ir du žemesnės instancijos teismai.

Vilniaus savivaldybė kartu su Vyriausybei atstovaujančiu Kūno kultūros ir sporto departamentu (KKSD) tuomet tęsė derybas su vienintele likusia konkurso dalyve – „Axis Industries“ bei jos partneriais, tačiau LAT sprendimas procesą pristabdė.

Po 50 proc. bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ valdo Renato Načajaus kontroliuojama įmonė „Nacionalinio stadiono operatorius“ ir Anelės Irutės Brusokienės valdoma įmonė „Naudos virsmas“.

„Axis Industries“ kartu su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų bendrovėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“, Nacionalinio stadiono kompleksą žada pastatyti už 79,9 mln. eurų, o vien futbolo stadiono kaina siekia 33,8 mln. eurų.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ kartu su Turkijos grupe „Kayi Insaat“, stačiusia prekybos centrą „Ozas“ Vilniuje, darbus siūlė atlikti už 77,886 mln. eurų.

22 ha komplekse, be mažiausiai 15 tūkst. žiūrovų talpinančio futbolo stadiono, turėtų atsirasti trys lauko futbolo aikštės, šešios dengtos krepšinio aikštelės, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis ir nacionalinis sporto muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laisve

Laisve  portretas
Kam tas stadijonas,geriau Nato karių daugiau pasikvieskim,pinigų yra biudžete,išlaikymas juk pigus ... ha ha ha.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių