Nacionalinėje bibliotekoje – edukacinės ekskursijos silpnaregiams

  • Teksto dydis:

Įgyvendindamos projektą „Kultūros paveldo atvėrimas akliesiems ir silpnaregiams“ Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo ir Lietuvos aklųjų bibliotekos pirmą kartą pakvies sutrikusio regėjimo žmones į edukacinę ekskursiją Nacionalinėje bibliotekoje.

Su XIX–XX a. pradžios dokumentiniu kultūros paveldu akluosius ir silpnaregius supažindins senųjų knygų bei dokumentų restauravimo ir konservavimo specialistai. Unikalių edukacinių užsiėmimų metu dalyviai susipažins su dokumentinio paveldo objektais ne tik klausydamiesi profesionalų paskaitų, bet ir patys juos liesdami.

Lankytojams bus pasiūlyta penkių dalių užsiėmimų programa. Pirmajame iš jų Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių formavimo ir vystymo centro direktorė Jolita Steponaitienė susirinkusiesiems pristatys projektą „Kultūros paveldo atvėrimas akliesiems ir silpnaregiams“ bei supažindins su senų knygų saugojimo ir naudojimo ypatumais.

Dokumentų konservavimo ir restauravimo centro specialistės dr. Birutės Sivakovos paskaitoje apie popierių ir jo gamybą užsiėmimo dalyviai susipažins su įvairių rūšių popieriumi, sužinos, kaip ir kokiais įrankiais jis gaminamas naudojant augalinius plaušus, taip pat atliks praktinę užduotį – patys gamins popieriaus lakštus. Kitame užsiėmime to paties centro specialistė Raimunda Vasiliauskienė papasakos, iš ko knyga sudaryta, kokiais būdais galima sutvirtinti jos lapus ir viršelį. Dalyviai patys turės galimybę pajausti iš kokių skirtingų medžiagų gaminami jų viršeliai. Su senosios raštijos dokumentų įvairove supažindins Retų knygų ir rankraščių skyriaus specialistė Rima Dirsytė. Susirinkusiesiems ji pristatys skirtingus dokumentų formatus. Vartydami senąsias knygas ir jų faksimilinius leidinius, liesdami jų dekoracijas dalyviai klausysis Informacijos išteklių formavimo ir vystymo centro specialistės Dalios Tarailienės paskaitos apie knygų puošybą.

Lietuvos nacionalinė ir Lietuvos aklųjų bibliotekos siekia užtikrinti žmonių su regos negalia integraciją. Išskirtinio projekto „Kultūros paveldo atvėrimas akliesiems ir silpnaregiams“ tikslas – padidinti Lietuvos bibliotekose saugomų kultūros paveldo objektų prieinamumą žmonėms, turintiems regos sutrikimų. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Užsiėmimai Nacionalinėje bibliotekoje vyks gegužės 26 ir birželio 2–3, 9–10 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių