MO muziejus žengė dar vieną svarbų žingsnį finišo link

Nepraėjus nė metams nuo statybų pradžios, trečiadienį MO muziejus žengė dar vieną svarbų žingsnį finišo link - baigta naujojo muziejaus stogo konstrukcija ir tradiciškai iškeltas vainikas.

Statybų darbai vyksta be pertrūkio ir jau šių metų pabaigoje yra tikimasi atverti MO muziejaus duris, kuris taps nauja kultūrine erdve įkvepiančiam laisvalaikiui ir pačiame muziejuje, ir aplink jį sutvarkytoje aplinkoje - MO muziejaus sode ar kavinės terasoje.

MO muziejus sumanytas ne tik kaip parodinė erdvė, bet įkvepianti vieta, keičianti kasdienybės rutiną. Apie įvairias požiūrio ir matymo galimybes kalba ir pastatas. Nors iš pirmo žvilgsnio gan nuosaikus, Danielio Libeskindo suprojektuotas statinys dėl savo sudėtingos konstrukcijos viduje tampa dinamiška erdve, kurioje lankytojams atsivers įdomių žiūros taškų, kai iš vieno taško galima matyti skirtingas pastato ar gatvės vietas.

„MO muziejus yra kompaktiškas, užimantis tik 50 procentų sklypo. Jo aukštis atitinka šalia esančius objektus, fasadas lygiagretus Pylimo gatvei, o nuėmus statybų pastolius atsivers platus šaligatvis ir MO muziejaus skulptūrų sodas, skirtas miestiečiams susitikti ir bendrauti. Čia įsikurs nacionalinėmis premijomis apdovanotų skulptorių kūriniai. Mąstant apie naująjį muziejaus pastatą visų pirma buvo galvojama apie lankytoją“, - sako architektė Sabina Daugėlienė.

Pagrindinius statybos darbus planuojama baigti iki 2018 m. vasario. Tada bus pradėti vidaus inžinerinių sistemų ir apdailos darbai. Atšilus orams, balandžio-gegužės mėnesiais, bus tvarkoma aplinka. Muziejaus technologinius įsikėlimo darbus planuojama pradėti vasaros pirmoje pusėje. MO muziejaus duris atidaryti yra numatoma šių metų ketvirtą ketvirtį.

MO statybos finansuojamos išskirtinai privačiomis filantropų Viktoro ir Danguolės Butkų lėšomis. Tai pirmas tokio masto kultūros mecenatystės projektas, įgyvendinamas Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje. Naujos kultūrinės erdvės mieste sukūrimas mokslininkų šeimai atsieis daugiau nei 10 mln. EUR. Į šią sumą neįtrauktos lėšos, skirtos sukaupti meno kūrinių kolekciją.

Vilniaus širdyje iškilsiantį unikalios architektūros pastatą suprojektavo tarptautinė architektų įmonė „Studio Libeskind“ ir Lietuvos architektų komanda „Do architects“. Projekto planavimo, projektavimo ir statybų valdytojai - inžinerinio konsultavimo įmonė „Baltic Engineers“, projekto rangovas - „Naresta“, techninis prižiūrėtojas - „Keista“.

Nuo 2009 m. iki atidarymo MO muziejus veikia kaip „muziejus be sienų“ - įgyvendina visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“, „Keliaujantis muziejus“), leidžia meno edukacijai skirtas knygas. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1950-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau nei 4500 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažintų menininkų kūrinių.


Šiame straipsnyje: Mo muziejusstatybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių