Mitinge dėl VU – reikalavimai atsistatydinti R. Vilpišauskui

Trečiadienį Vilniaus forumas rengia šventinę eiseną su trispalvėmis, o Daukanto aikštėje - pilietinį mitingą „Lietuva yra čia!”, kuriame reikalaus grąžinti Vilniaus universitetą (VU) tautai ir Lietuvos valstybei, o prie VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto (TSPMI) primins, kad jis - ne vienos ,,partinės“ tiesos institutas.

Kaip pabrėžia mitingo organizatoriai, VU TSPMI buvo įsteigtas kaip valstybės išlikimui ir raidai strategiškai svarbi mokslo ir studijų institucija.

„Ilgą laiką gana sėkmingai vykdęs šią savo misiją, institutas dabar jos neatlieka. TSPMI studijų programose ir vykdomuose mokslo tyrimuose įtvirtinus neomarksizmo ir neoliberalizmo ideologines dogmas, smuko šios nacionaliniam saugumui itin reikšmingos įstaigos akademinis lygis. Visada gyręsis diskusijų laisve ir deklaravęs siekį ugdyti kritišką mąstymą, pastarąjį dešimtmetį VU TSPMI pamažu virto nepagrįstai liberaliomis pristatomų, bet iš esmės antitautinių ir antivalstybinių idėjų sklaidos židiniu. Iš jo tarybos ir dėstytojų kolektyvo nuosekliai išvalyti kitaminčiai“, - rašoma Vilniaus forumo kreipimesi.

Pasak mitingo organizatorių, sovietmetį primenančiais metodais slopinama akademinė laisvė ir pažeidžiamos „neteisingai mąstančių“ darbuotojų pilietinės ir profesinės teisės. Tęsiasi apie šias neigiamas tendencijas viešai kalbančio prof. Vytauto Radžvilo ideologinis ir politinis persekiojimas bei pastangos pašalinti jį iš instituto.

Mitinge bus pareikalauta esminių VU TSPMI pertvarkų. Kaip pabrėžia mitingo organizatoriai, subrendusi būtina jų sąlyga - instituto direktoriaus Ramūno Vilpišausko at(si)statydinimas.

Vilniaus forumo teigimu, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę visa šalis ir jos švietimo ir mokslo sistema bei akademinė bendruomenė buvo įtraukti į neoliberalizmo ideologija grindžiamą globalistinę rinkos revoliuciją. Jos idėjiniu vėliavnešiu ir avangardu tapo Vilniaus universitetas, didžiąją dalį savo istorijos buvęs tvarią vertę turinčių žinių kalve, tautos intelektinio potencialo kūrimo ir kultūros tradicijų puoselėtoju ir perdavėju, taip pat sąmoningų ir patriotiškų piliečių ugdymo židiniu.

VU sparčiai darosi ideologizuota neosovietinio stiliaus aukštąja mokykla.

„VU rektoriumi tapus prof. Artūrui Žukauskui šios universiteto misijos atsisakyta. Jo iniciatyva įgyvendinant neoliberalizmo ideologija ir pseudomoksline „naująja viešąja vadyba“ grindžiamas pertvarkas, VU vis labiau atsaistomas nuo įsipareigojimų bei atsakomybės visuomenei ir valstybei. Universitetas sparčiai darosi ištautinta ir išvalstybinta globalaus akademinio verslo įmone. Vis labiau surinkinamas ir suprekinamas universitetas faktiškai verčiamas specialistų rengimo fabriku“, - teigiama Vilniaus forumo pranešime.

Kaip pabrėžia mitingo organizatoriai, pertvarkos taip pat keičia pačios VU akademinės bendruomenės narių žmogiškuosius ir profesinius santykius - sveiką mokslinę konkurenciją ir akademinį bendradarbiavimą vis labiau išstumia bendruomenę ardanti kova dėl pelningų veiklų.

„Kartu stiprėja ideologinio ir politinio VU resovietizavimo tendencijos. Dangstantis „globalumo“ ir „tarptautiškumo“ šūkiais VU nuosekliai ir kryptingai ribojama lietuvių kalbos vartojimo erdvė ir griaunamas jos prestižas. Siaurinamos lituanistikos studijos ir menkinamas jų statusas. Studijų ir tyrinėjimų srityje įtvirtinamos neomarksizmo ir neoliberalizmo nuostatos, todėl VU sparčiai darosi ideologizuota neosovietinio stiliaus aukštąja mokykla“, - teigia mitingo organizatoriai, reikalaujantys grąžinti universitetą Lietuvai .

VU Tarybos pirmininkui ir Rektoriui planuojama įteikti Tautos forumo pareiškimą „Dėl VU misijos“ su konkrečiais reikalavimais sustabdyti VU kaip Lietuvos mokslo ir kultūros židinio griovimą.

Mitingas bus pratęstas prie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto, protesto akcija „VU TSPMI - ne vienos ,,partinės“ tiesos institutas!„

Kaip komentare Eltai teigė VU Viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys, akivaizdu, kad Vilniaus forumo išplatintas pranešimas yra tiesiogiai susijęs su profesoriaus V. Radžvilo atveju, kuris šiuo metu nagrinėjamas Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos.

„Vis dėlto neaiškūs išankstiniai reikalavimai ir jų motyvai verčia abejoti išsakomų problemų pagrįstumu, didelė dalis pateikiamos informacijos apskritai prasilenkia su realybe - išsakyti neaiškūs kaltinimai ir lozungai, gausu dogmatiškų, bet ne duomenimis ar įrodymais paremtų teiginių, kaip, pavyzdžiui, kaltinimai dėl menkinamos lituanistikos svarbos. Tiesa yra tokia, kad VU lituanistikos studijos užima itin svarbią vietą ir yra sudaromos visos sąlygos stiprinti šios srities mokslinius tyrimus bei studijų kokybę“, - pabrėžė E. Spūdys.

VU komunikacijos vadovas dėl vieno dalyko tikrai pritaria mitingo organizatoriams - universitetas iš tiesų siekia būti tarptautinis, modernus, globalus ir konkuruojantis ne tik regione, bet ir pasaulyje. „Šiandien dienai kalbėti apie modernų tautinį universitetą neturime jokių prielaidų, o aukščiausio lygio moksliniai pasiekimai apskritai yra įmanomi tik bendradarbiaujant globaliu mastu“, - pridūrė jis.

E. Spūdžiui svarbu pabrėžti, kad VU, įgyvendinantis itin daug struktūrinių pokyčių ir perimantis vis daugiau gerųjų pasaulinių praktikų, šiai dienai stabiliai gerina veiklos rezultatus visose jo veiklos srityse.

„VU TSPMI, kaip struktūrinis padalinys, universitete yra pavyzdinis. Jame sudaromos sąlygos pažinti visų krypčių politinę mintį, o pozityvius instituto rezultatus galima matyti vien pažvelgus į VU TSPMI studentų atsiliepimus apie studijas, absolventų įsidarbinamumo ir uždarbio rodiklius, puikiai vertinamą šalies diplomatinio korpuso veiklą, kurio didelę dalį sudaro VU TSPMI absolventai. Įvertinus šias ir kitas aplinkybes, nematome pagrindo svarstyti instituto valdymo pokyčių“, - Eltai komentavo VU komunikacijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
runkelinis svilpauskas ir toliau pildys lingvistika lageriniais priedeliais......

Šiandien

Šiandien portretas
Kas paaiškins: ar gali universiteto dėstytojas vartoti ,,šiandien dienai... arba šiai dienai"? kaimietis marozas - taip, o intelektualas?

Švilpauskas

Švilpauskas portretas
Ko čia putojatės, "drakonas žuvo, tegyvuoja drakonas!"
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių