Ministrė aiškina, kad investicijos į Operos teatrą yra tęstinės

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sako, kad už šiemet Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui (LNOBT) skirtas lėšas tęsiami anksčiau suplanuoti darbai.

Ministerija patvirtina, kad, kaip skelbta žiniasklaidoje, šiemet investicijoms į LNOBT skiriami 1,76 mln. eurų. Pernai tam buvo skirta mažiau – beveik 1,4 mln. eurų.

„Projekto sąmata patvirtinta dar 2008 metais, ją sudaro 22 mln. eurų. Iš jų iki 2017 metų panaudota 15 mln. eurų. Taip pat primenu, kad nacionalinėms kultūros įstaigoms lėšas skiria ne ministras asmeniniu sprendimu, jų skyrimą reglamentuoja Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas, kurį priima Lietuvos Respublikos Seimas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė L.Ruokytė-Jonsson.

Kartu ji aiškino, kad „ši Vyriausybė neskyrė ir neketina skirti jokių papildomų lėšų LNOBT investiciniam projektui“. Į žurnalistų klausimus ministerijoje ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje L.Ruokytė-Jonsson neatsakinėjo – apsiribojo pareiškimu.

Savo pareiškime ministrė sakė, kad viešojoje erdvėje apie teatro finansavimą „sklando neteisingi faktai“. Pats LNOBT ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia, kad portale delfi.lt publikuotas straipsnis „gali sudaryti netikslų vaizdą“. Teatras aiškina, kad 2007 metais pradėto įgyvendinti projekto, kurio metu suplanuota rekonstruoti scenos įrangą, transformatorinę pastotę, pagalbines patalpas ir statyti priestatą, nebuvo spėta baigti iki 2010-ųjų, kai jo finansavimas nutrauktas. Tuo metu esą tebuvo atlikta maždaug pusė techniniame projekte numatytų rekonstravimo darbų.

„Taigi logiška, kad 2015 metais finansavimą atnaujinus, projekte numatyti darbai, tarp kurių esama ir Statybos reglamentu apibrėžtų kaip privalomų įgyvendinti techninių sprendimų, buvo vykdomi toliau (...). Dar kartą pabrėžiame, kad darbų apimtys, tęsiant investicinio projekto “Scenos įrangos rekonstravimas, transformatorinės pastotės rekonstravimas, priestato statyba bei pagalbinių patalpų rekonstravimas“ įgyvendinimą, nuo 2015 metais buvo perkamos vadovaujantis teisės aktais pagal šiam projektui vykdyti einamaisiais metais gautą finansavimą“, – nurodoma LNOBT pranešime.

Pats teatro vadovas Gintautas Kėvišas šiuo metu vieši Kinijoje ir situaciją žiniasklaidai žada komentuoti grįžęs kitą savaitę.

Ministerijoje žurnalistams ketvirtadienį išdalintame pranešime raštu taip pat skelbiama, kad 2017 metų Kultūros ministerijos pavaldžių įstaigų auditavimo plane yra numatytas LNOBT veiklos ir finansinis auditas.

2017 metų biudžetą gruodį tvirtino naujos sudėties Seimas. Kartu patvirtintoje Valstybės investicijų programoje ir numatyta didesnė nei pernai suma LNOBT rekonstrukcijai.

Dėl investicijų į LNOBT skaidrumo teisėsauga vykdo tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algimantas

Algimantas portretas
Tęstinis pinigų plovimas.

Dabar jau

Dabar jau portretas
Rimtai nusivyliau nauąja ministre.

???

??? portretas
Ar uz tokius pinigus ta scena bus auksine? Ar ne pigiau butu nauja teatra pastatyti.?Ar nereikia pakafrtotinai STT,prokaraturai isisukti???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių