Ministras: VŠT dėl Vilniaus elektrinės skleidžia nereikalingą agresiją

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybės svarstymus kreiptis į teismą ir Europos Komisiją (EK) dėl Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės (TEC-3) veiklos pratęsimo energetikos ministras vadina nereikalinga agresija ir tikisi, kad klausimą pavyks išspręsti paprastesniu keliu.

„Aš tai vertinu kaip bereikalingą agresiją“, - paklaustas, kaip vertina Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) stebėtojų tarybos pirmininko Arvydo Sekmoko parengtą rezoliuciją dėl elektrinės ateities, BNS sakė Rokas Masiulis.

Ministras mano, kad tokia VŠT ir savivaldybės pozicija trukdo deryboms dėl TEC-3.

„Tą klausimą vienaip ar kitaip reikia spręsti. „Lietuvos energija“ jau buvo pradėjusi derybas su Vilniaus miesto savivaldybe ir to klausimo sprendimą tikrai turi tęsti. Bet iš Vilniaus šilumos tinklų sklindanti agresija vis atstumia nuo tų derybų, nuo klausimo sprendimo. Aš manau, kad tai tik trukdo“, - kalbėjo R.Masiulis.

Vilniaus taryba trečiadienį ketino svarstyti rezoliuciją, kuri leistų kreiptis į teismą bei EK dėl elektrinės veiklos pratęsimo, jei savivaldybei dėl to nepavyktų susitarti su Energetikos ministerija ir „Lietuvos energija“. A.Sekmokas BNS informavo, kad rezoliucija nebuvo svarstoma, nes dar vyksta derybos tarp savivaldybės ir Energetikos ministerijos.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius trečiadienį žurnalistams sakė, kad logiškiausias kelias dėl TEC-3 yra bendradarbiavimas kartu su „Lietuvos energija“. Mero manymu, Vyriausybė turėtų priimti sprendimus, kurie leistų jėgainei teikti šilumą ir gaminti elektrą.

Vyriausybei panaikinus VIAP kvotas termofikacinių elektrinių gaminamai elektrai, Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“ praėjusių metų pabaigoje išjungė TEC-3, nes esą jos veikla būtų nuostolinga. „Lietuvos energija“ anksčiau svarstė galimybę perimti jėgainę, tačiau dabar manoma, kad tai galėtų būti padaryta ne anksčiau kaip 2017 metais, kai jėgainę perims Vilniaus šilumos tinklai.

„Lietuvos energija“, kuri netoli TEC-3 su ES parama ketina statyti naują kogeneracinę jėgainę, anksčiau skelbė, kad iki šiol nebuvo galimybių įvertinti elektrinės, tačiau tokia galimybė atsiras, savivaldybei ją perėmus. Perimant turtą, bus būtina atlikti išsamią techninę, finansinę ir ekonominę analizę, o TEC turto vertę turi įvertini ekspertai.

Sutartis dėl Vilniaus šilumos ūkio nuomos su „Veolia“ baigiasi 2017 metų balandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių