Penktokai mikrokompiuteriais kuria netikėčiausius projektus

  • Teksto dydis:

Vilniuje gimusi idėja visiems vaikams padovanoti po mikrokompiuterį labai sparčiai artėja prie realybės – 110 micro:bit kompiuteriukų jau išdalinta, o vos per mėnesį penktokai jais prikūrė netikėčiausių projektų.

Įvairūs žaidimai, žingsniamatis, nuotoliniu būdu valdoma planšetė, iš kelių micro:bit‘ų sumontuota švieslentė ir daug kitų – šiuos projektus „Vilnius Tech parke“ pristatė penktokai kūrėjai. Iniciatyvos autoriai tikisi, kad jau šį rudenį micro:bit kompiuteriuką dovanų gaus kiekvienas Lietuvos penktokas.

„Pilotinis projektas tikrai sėkmingas – vaikams labai patinka dirbti mikrokompiuteriu. Vos per mėnesį jie sukūrė tai, ko mes net patys nesitikėjome. Viliamės, kad jau šį rudenį galėsime išdalinti 30 tūkst. tokių kompiuteriukų visiems penktokams, kaip kasmet išdalinami matematikos ar lietuvių kalbos vadovėliai, o kiekviena mokykla turės iniciatyvius mokytojus ir atviras erdves, kuriose vaikai galės tais mikrokompiuteriukais mokytis“, – sakė Vilniaus mero patarėjas Povilas Poderskis.

Vilniaus savivaldybės Jaunimo informacijos centre neseniai atidaryta atvira erdvė ir mikrokompiuterių paroda – prototipas, kaip galėtų atrodyti erdvės visose mokyklose.

„Padovanoti kiekvienam vaikui po mikrokompiuterį – labai sveikintina idėja, tačiau labai svarbu, kad mokyklos, dienos centrai, bibliotekos įkurtų vaikams atviras saugias erdves dirbti su mikrokompiuteriais, kad mokiniai per pertraukas, pamokas ar po pamokų galėtų laisvai naudotis programavimui skirta erdve. Jau išleidau potvarkį visiems Vilniaus mokyklų vadovams, kad jų  mokykla pasirūpintų tokia draugiška ir atvira erdve“, – sakė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Vos per mėnesį jie sukūrė tai, ko mes net patys nesitikėjome.

Vaikų idėjos

Vakar „Vilnius Tech Park“ susibūrę beveik šimtas penktokų pasakojo, kaip jiems sekėsi dirbti su iniciatyvos „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams“ padovanotu micro:bit kompiuteriuku

„Man labai patinka dirbti micro:bit‘u. Galiu nesunkiai realizuoti savo idėjas ir daug ką su juo nuveikti. Galima daug dalykų ir kasdienybėje panaudoti – mikrokompiuteryje palikti žinutę mamai ar dar ką nors įdomaus sugalvoti“, – kalbėjo Marija, mikrokompiuterio pagalba sukūrusi nuotoliniu būdu valdomą planšetinį kompiuterį.

Penktos klasės mokinys Martynas vos per mėnesį sukūrė net keletą projektų – žingsniamatį, žaidimą „Atspėk“ ir iš kelių micro:bit‘ų sukonstravo tekstą rodančią švieslentę. „Įdomu, kad galima įsigyti visokių priedų prie mikrokompiuterio, tuomet dar daugiau dalykų galima sukurti – pavyzdžiui, kambario signalizaciją suprogramuoti“, – sakė Martynas.

„Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams“ autoriai inicijuos renginius, mikrokompiuteriukų olimpiadas, mokymo programas vaikams ir mokytojams, kad padovanoti mikrokompiuteriai būtų kuo dažniau naudojami ne tik IT būreliuose, bet ir įprastų pamokų metu.


Visi, kas nori išbandyti mikrokompiuterį ir su juo sukurti kažką įdomaus ir modernaus, nuo šiol yra laukiami atviroje erdvėje Vilniaus Jaunimo informacijos centre (Sostinės savivaldybės I a., Konstitucijos pr. 3), kur galės atsinešti savo mikrokompiuterį arba pasiskolinti vieną iš erdvėje esančių septynių skirtingų mikrokompiuterių. Erdvė jaunųjų programuotojų laukia darbo dienomis nuo 14 iki 18 val. (rekomenduojama iš anksto užsiregistruoti tel. 8 640 10996).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių