„MG Baltic“ koncernas J. Basanavičiaus paminklo Vilniui nebedovanos?

  • Teksto dydis:

„MG Baltic“ siūlytas paminklas įamžinti Jono Basanavičiaus atminimą sostinėje yra tinkamiausias, tačiau ar jis bus siūlomas Vilniaus vadovams, kol kas neapsispręsta, sako koncerno valdybos narys advokatas Romanas Raulynaitis.

„Manau, kad mūsų siūlytas Jakimavičiaus (tarpukario skulptoriaus Rapolo Jakimavičiaus - BNS) darbas savo menine ir idėjine verte yra tinkamiausias variantas. Peržvelgus praėjusią savaitę parodytus projektus, šis įsitikinimas dar labiau sustiprėjo“, - BNS perduotame komentare nurodė R.Raulynaitis.

„Tikėjomės, kad paminklas, kurio statybą nusprendė finansuoti „MG Baltic”, taps puikia dovana miestui, tačiau procesas tapo pernelyg politizuotas. Taip, esame nusivylę, tačiau kol kas negaliu pasakyti, kaip elgsimės toliau - ateitis parodys“, - teigia jis.

Tikėjomės, kad paminklas, kurio statybą nusprendė finansuoti „MG Baltic”, taps puikia dovana miestui, tačiau procesas tapo pernelyg politizuotas. Taip, esame nusivylę, tačiau kol kas negaliu pasakyti, kaip elgsimės toliau.

Dėl paminklo J.Basanavičiui diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos. Jo pastatymas numatytas Vyriausybės patvirtintoje Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programoje. Praėjusią savaitę savivaldybė pristatė 16 projektų, kurie dalyvauja J.Basanavičiaus įamžinimo konkurse. Savivaldybė žada nugalėtojus skelbti po kelių savaičių. Vilniaus vadovai tikisi, kad paminklą dabartinės automobilių stovėjimo aikštelės vietoje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją pavyks pastatyti iki 2018-ųjų, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis.

Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, kad peripetijos dėl paminklo vietos gali sietis ir su Generalinės prokuratūros bei STT atliekamu politinės korupcijos tyrimu, kuriame įtarimai dėl kyšininkavimo pateikti koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui. R.Raulynaitis šiame tyrime apklaustas specialiuoju liudytoju.

R.Raulynaitis BNS anksčiau yra sakęs, kad „MG Baltic“ prisidės finansuojant paminklo statybą sostinėje, tačiau norėtų, kad paminklo statybą organizuotų Nacionalinio muziejaus vadovė Birutė Kulnytė ir kad priimtina idėja statyti paminklą būtent K.Sirvydo skvere. Jis teisėsaugos tyrime yra apklaustas kaip specialusis liudytojas. Šis statusas suteikiamas kai yra duomenų apie galbūt padarytą nusikaltimą, bet to nepakanka įtarimams pateikti.

J.Basanavičius yra vienas iš ryškiausių XIX amžiaus pabaigos tautinio atgimimo pradininkų. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių