Menininkų rengimą numatoma koncentruoti sostinėje

Švietimo ir mokslo ministerija numato menininkų rengimą koncentruoti Vilniuje.

Kaip nurodo ministerija, šiemet numatoma priimti 453 menų studentus, iš jų bent 225 studijuotų Vilniaus dailės akademijoje (VDA), 139 – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 26 menų pirmakursius numatoma finansuoti Vytauto Didžiojo universitete, aštuonis – Klaipėdos universitete. Be to, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Kauno technologijos universitetas ir VDA pasidalins 55 architektūros studijų vietas.

„Šiandien menų studijos yra vystomos daugelyje aukštųjų mokyklų, didžiausias potencialas yra sukauptas menų akademijose, tai yra Vilniaus dailės akademijoje, Muzikos ir teatro akademijoje – tai yra didžiausios (menų) mokyklos Lietuvoje. Turėti ir vystyti menų studijas visuose Lietuvos universitetiniuose miestuose nėra labai efektyvu“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienė sakė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Turėti ir vystyti menų studijas visuose Lietuvos universitetiniuose miestuose nėra labai efektyvu.

Paklausta, kodėl tiek nedaug menininkų numatoma rengti Klaipėdos universitete, ministrė aiškino, jog svarbu sutelkti potencialą.

„Tai jokiu būdu nėra susiję su menų kokybe konkrečiai Klaipėdoje, bet yra siūlomas tinklinis menininkų rengimo modelis, bendrai tikslinių vietų menams lyginant su pernai nėra sumažinta. Mes dėliodami finansavimą menininkams rengti, dėliodami poreikį tariamės su Kultūros ministerija, nes menininkų poreikis rinkoje yra labai sunkiai apskaičiuojamas, jis nėra labai didelis, tai siekiame sutelkti menininkų rengimą ir užtikrinti tinklinį menų rengimo modelį“, – aiškino ministrė.

Pagal šį modelį, pasak J. Petrauskienės, menininkai pagal poreikį galėtų būti rengiami ir kituose miestuose, tačiau už jų rengimą net už Vilniaus ribų daugiausia turėtų būti atsakingos didžiosios akademijos.

„Jeigu yra poreikis menininkus ruošti Klaipėdoje, tai menų akademijos, esančios Vilniuje, yra pajėgios užtikrinti studijų vykdymą Klaipėdoje. Tokiu keliu ir siūlome eiti (...). Šiandien mes turime daug tokių pavyzdžių, kada universitetai, esantys Vilniuje, Kaune ar kitur, vykdo studijas kituose miestuose. Tokiu būdu tikrai yra užtikrinamas ir studijų prieinamumas regionuose“, – kalbėjo ministrė.

Šiuo metu Klaipėdos universitete veikia Menų akademija su keturiomis katedromis: Architektūros, dizaino ir dailės, Muzikos, Šokio bei Teatro. Visgi, ministrės teigimu, norint uostamiestyje vykdyti menų studentus „tam nebūtina turėti Klaipėdoje menų fakulteto“.

Pagal Vyriausybės siūlomą aukštųjų mokyklų pertvarkos planą Klaipėdoje turėtų veikti technikos universitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių