Medikai švenčia pergalę

Naujosios Vilnios poliklinikos darbuotojai ir pacientai gali atsikvėpti – koncesijos sutarties nebus. Šis laimėjimas kovai įkvėpė ir Karoliniškių poliklinikos gydytojus.

Ankstesnės kadencijos Savivaldybės tarybos sprendimu buvo nuspręsta perduoti Naujosios Vilnios polikliniką privatiems investuotojams. Skelbto konkurso laimėtojais buvo pripažintos bendrovės Plungės sveikatos centras, „Medikona“ ir viešoji įstaiga „Auki sveikas“. Vilniaus miesto savivaldybė ir konkurso nugalėtojos pasirašė Naujosios Vilnios poliklinikos veiklos ir ūkio priežiūros koncesijos sutartį.

p>Sostinės vicemero Algirdo Paleckio teigimu, į valdžią atėjusius politikus apsigalvoti privertė ir sutartį nutraukti pastūmėjo gyventojų ir medikų protestai.
Pacientai, ypač neturtingi Naujosios Vilnios gyventojai, baiminosi netekti nemokamų sveikatos priežiūros paslaugų, todėl vos išgirdę apie koncesijos galimybę stojo prieš ją mūru.
Poliklinikos darbuotojai nuogąstavo, kad po koncesijos įstaiga anksčiau ar vėliau būtų privatizuota, o gydytojai, bent jau dalis jų, atleisti. Įtarimų medikams sukėlė sutartyje įtrauktas punktas, kad konkurso laimėtojas nepakitusį darbuotojų skaičių įsipareigoja išlaikyti tik trejus metus. Klausimas, ką daryti po to, kirbėjo ne vieno gydytojo galvoje.

Valdžia pripažino paskubėjusi

A.Paleckis situaciją komentavo lakoniškai: „Jeigu miestas padarė klaidą, miestas ją turi ir ištaisyti. Šiuo atveju pripažinome, kad tuometė valdžia paskubėjo priimti sprendimus.“
Politikas pabrėžė, kad jis nėra prieš pačią koncesiją.
„Gaila, bet Naujosios Vilnios poliklinikos koncesija sukompromitavo koncesijos idėją. Būtent čia ji netinka dėl geografinės gydymo įstaigos padėties. Jei koncesija Naujojoje Vilnioje būtų nepasiteisinusi, medicininės pagalbos ligoniai turėtų važiuoti į miestą. Jie sugaištų daug laiko, prisidėtų kelionės išlaidos“, – atkreipė dėmesį A.Paleckis.

Teismų maratono nebijo

Konkursą laimėjusios įmonės Savivaldybės tarybos sprendimo nutraukti su jomis sutartį nekomentuoja ir neatskleidžia, kiek toks sprendimas atneš joms nuostolių. Neoficialiais duomenimis, jos ketina kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo.
Tačiau A.Paleckio teigimu, savivaldybės galimas bylinėjimasis, net jei koncesininkai pareikalautų kelių milijonų litų kompensacijos, negąsdina.
„Manau, nesunkiai apsigintume, nes sutartį nutraukėme vieno iš sutarties punktų pagrindu. Jame sakoma, kad galima nutraukti sutartį, jeigu ji nėra vykdoma“, – aiškino vicemeras.
Šiuo atveju sutartis esą nebuvo vykdoma dėl to, kad konkurso nelaimėjusios bendrovės „Tamro“ ir Northway medicinos centrai ir laimėtojus, ir savivaldybę padavė į teismą. Pastarasis pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sutarties vykdymą apribojo.

Profesionalams grėsmės nėra

„Savivaldybės sprendimas visiškai nutraukti koncesijos sutartį atneš žalos ir pacientams, ir poliklinikai. Ji negaus numatytų 10 mln. litų investicijų, pacientai – kokybiškesnio aptarnavimo“, – kalbėjo profesorius Northway medicinos centro gydytojas Vytautas Basys.
Jo teigimu, Naujosios Vilnios poliklinikos medikų būgštavimai dėl galimo atleidimo buvo nepagrįsti.
„Jei esi kvalifikuotas, nieko nebijai. Bet darbuotojų, kurie laukia pensijos ir nori nieko neveikdami dirbti dar dešimt metų, poliklinikose neturėtų likti“, – sakė jis.

Ryžosi gintis ir kiti

Naujosios Vilnios poliklinikos pergalė kovai įkvėpė ir koncesijos grėsmės akivaizdoje atsidūrusius Karoliniškių poliklinikos darbuotojus. Iki šiol situaciją stebėję ramiai, vakar poliklinikos medikai buriavosi prie savivaldybės, kur rengė piketą.
„428 darbuotojų Karoliniškių poliklinikos kolektyvas, teikiantis sveikatos priežiūros paslaugas 70 tūkst. gyventojų, reikalauja anuliuoti 2006 m. gruodį poliklinikos veiklos ir ūkio priežiūros koncesijos suteikimo konkurso rezultatus. Poliklinikos kolektyvas nesutinka gera valia pasirašyti sutarties su koncesininku“, – reikalavimus dėstė Karoliniškių poliklinikos gydytoja Vanda Tumosienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių