„Makaronų tiltus“ nuties ir tarp universitetų

  • Teksto dydis:

Pavasarine tradicija jau tapęs išskirtinių tiltų statymo konkursas „Makaronų tiltai 2017“ šiemet grįžo su dar didesniais užmojais – kūrybiškos inžinerijos dvasia užkrėtęs Lietuvos mokyklas, šiemet čempionatas nusitaikė į universitetus.

„Jau nuo 2011 m. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentus, absolventus, mainų programos dalyvius bei mokinius vienija azartas ir noras vos iš 1 kg makaronų ir klijų, pasitelkus inžinerines žinias, pastatyti kuo didesnę apkrovą išlaikantį tiltą. Šiemet pakvietėme dalyvauti ir kitų Lietuvos universitetų bei kolegijų studentus. Jau sulaukėme susidomėjimo iš Kauno ir Klaipėdos aukštųjų mokyklų. Džiaugiamės, nes konkurencinga aplinka motyvuoja tobulėti ir siekti naujų rekordų,“ – sakė vienas iš čempionato organizatorių, VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto Inžinerinės grafikos katedros lektorius Arvydas Rimkus.

Pasak jo, dalyvauti konkurse gali ne tik inžinerinių specialybių studentai. Geriausias to įrodymas – Lietuvos moksleivių susidomėjimas šiuo konkursu.

Balandžio 20 d. VGTU vyko Lietuvos čempionato „Makaronų tiltai 2017“ moksleivių finalas. Renginyje dalyvavo net vienuolika komandų iš įvairių Lietuvos miestų – Molėtų, Vievio, Vilniaus, Alytaus, Klaipėdos, Šiaulių, Ukmergės bei kitų.

Geriausiai pasirodė ir visas prizines visas pelnė Vievio gimnazijos moksleivių komandos. Pirmąją vietą iškovojo konkurso senbuvių komanda „Marmašėliai“. Praėjusiais metais jie ne tik nugalėjo moksleivių finale, bet ir itin sėkmingai pasirodė didžiajame „Makaronų tiltų“ finale. Nugalėtojų tiltas, svėręs 995 g, atlaikė 188,7 kg apkrovą. Antrąją vietą laimėjo komanda „Living la vida loca“, jų tiltas atlaikė 152,1 kg, o trečią vietą pelnė komanda „Veni vidi vici“, pastatę tiltą, atlaikiusį 121,9 kg.

Prizines vietas pelniusios moksleivių komandos jau gegužės 3 d. susitiks didžiajame finale, kuriame varžysis su studentų ir absolventų komandomis.

Čempionato taisyklės: kiekviena komanda, sudaryta iš mažiau nei keturių narių, pasitelkusi 1 kg makaronų ir klijus turi pastatyti tiltą, išlaikantį kuo didesnę apkrovą. 2011 m. startavęs su keturiomis VGTU Statybos fakulteto studentų komandomis ir 23 kg apkrovą išlaikiusiu stipriausiu tiltu, praėjusiais metais čempionatas pritraukė net 10 dalyvių komandų, o šalies rekordas, užfiksuotas komandos „Špikis“, siekė net 307, 6 kg.

Kaip ir pernai, šiemet studentų komandos varžysis dėl didžiojo prizo – kelionės į pasaulinį turnyrą World Championship in Spaghetti Bridge Building 2017, kuris vyks gegužės 25 d. Budapešte, Vengrijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių