M. Mažvydo biblioteka skelbia laimėjusi teisme ginčą dėl baldų pirkimo

  • Teksto dydis:

Neseniai po rekonstrukcijos duris atvėrusi nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka skelbia laimėjusi teisme ginčą dėl baldų pirkimo.

Biblioteka pranešė, kad trečiadienį Vilniaus apygardos teismas nusprendė bendrovės „Idėjų parkas“ ieškinį atsakovui dėl perkančiosios organizacijos sprendimų panaikinimo atmesti.

Žiniasklaidoje anksčiau skelbta, kad nestandartinius baldus biblioteka pirko beveik ketvirčiu milijono eurų didesne kaina.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius Renaldas Gudauskas tvirtina, kad pirkimas vyko remiantis ekonominio naudingumo kriterijumi ir tariantis su Viešųjų pirkimų tarnyba.

Žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus bibliotekos atstovai vadina spekuliacijomis, kurias skleidžia dėl pažeidimo iš pirkimo eliminuota bendrovė „Idėjų parkas“.

Kaip teigiama bibliotekos pranešime, visiems konkurso dalyviams galiojo ta pati bendra taisyklė – pardavėjai privalėjo viešojo pirkimo komisijai pateikti sumontuotus baldų pavyzdžius iki 2016 metų gegužės 26 dienos 10 valandos.

Pasak pranešimo, bendrovė „Idėjų parkas“ iki nurodyto termino siūlomų baldų nesumontavo, todėl komisijos nariai voko su minėtos bendrovės pasiūlytomis kainomis  neatplėšė ir pasiūlymas buvo atmestas jau pirmajame viešojo pirkimo etape, nes Viešųjų pirkimų įstatymas nenumato jokių išimčių, jeigu yra nesilaikoma nustatytų terminų.

Be to, kaip nurodo nacionalinė biblioteka, bendrovės „Idėjų parkas“ teiginiai dėl pateiktos mažesnės kainos yra nepagrįsti ir nepatikrinti, nes Viešojo pirkimo komisija neatplėšė šio tiekėjo voko, kuriame nurodyta pasiūlymo kaina, todėl negalėjo žinoti, kurio tiekėjo pasiūlymo kaina mažesnė.

Portalas 15min.lt rašė, kad Lietuvos nacionalinė Martyno   Mažvydo  biblioteka baldus iš bendrovės „Narbutas“ įsigijo 250 tūkst. eurų brangiau nei pasiūlė kita įmonė „Idėjų parkas“. Įmonė „Idėjų parkas“ 78 nestandartinius baldus siūlė parduoti už maždaug 381 tūkst. eurų, o įmonė „Narbutas“ - už apie 630 tūkst. eurų.

Viešojo pirkimo komisija iš konkurso pašalino „Idėjų parką“ dėl to, kad bendrovė laiku nesumontavo baldų pavyzdžių, kuriuos vokų su bendrovių pasiūlymais atplėšimo dieną turėjo apžiūrėti komisijos nariai. Taip konkursą laimėjo „Narbutas“.

Vėliau M. Mažvydo  biblioteka su bendrove „Narbutas“ pasirašė papildomą susitarimą, pagal kurį nupirko daugiau baldų, nei anksčiau buvo numatyta – 101. Sutarties kaina tuomet šoktelėjo dar 160 tūkst. eurų iki 790 tūkst. eurų.

M. Mažvydo biblioteka po aštuonerių metų rekonstrukcijos buvo atidaryta rugsėjo pradžioje. Bibliotekos rekonstrukcijai išleista 25,9 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių