Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkursas žlugo

  • Teksto dydis:

Galutinai žlugus kelerius metus užtrukusiam Lukiškių kalėjimo iškeldinimo iš Vilniaus centro konkursui, Teisingumo ministerija neatsisako ketinimų jį iškelti iš sostinės. Pasak teisingumo viceministro Julius Pagojaus, konkursas nutrauktas antradienį - dabar bus sprendžiama, ar skelbti naują konkursą ir projektą įgyvendinti viešosios ir privačiosios partnerystės (PPP) būdu, ar įprastai. Seimo antikorupcijos komiteto vadovas neatmeta galimybės, kad dėl konkurso bus kreipiamasi į prokurorus.

„Vyko gan ilgai derybos su konkurso dalyviais, nes pasiūlyta kaina buvo ženkliai didesnė nei numatyta kaina dar praėjusios Vyriausybės parengtame projekte. Deja, per tas derybas tos kainos iki priimtinos nesumažintos, tai buvo nuspręsta pirkimą sustabdyti. (...) Šitas sprendimas, mano žiniomis, sustabdytas pirkimo komisijoje vakar, o formaliai bus sustabdytas, pasibaigus apskundimo terminui“, - po Antikorupcijos komiteto posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė J.Pagojus.

Anot jo, neatsisakoma iškeldinti Lukiškių kalėjimą į Pravieniškes, tačiau dabar bus sprendžiama, kokiu būdu tai daryti.

„Pirmiausiai dabar reikės Vyriausybei (...) spręsti, kokia linkme bus judama - ar tai privataus sektoriaus partnerystės būdu, ar valstybės investicijų būdu. (...) Reikia pažiūrėti, koks būtų racionaliausias ir greičiausiais būdas“, - tikino viceministras.

Priimant sprendimą, jo teigimu, dalyvaus centrinė privataus ir viešojo sektoriaus partnerystės komisija, Kalėjimų departamentas ir Teisingumo ministerija.

„Ar iškelti, klausimas nėra keliamas, šį kalėjimą reikia iškelti, nes jį rekonstruoti kaip kultūros paveldo objektą, pastatytą prieš daugiau nei 100 metų, tikrai būtų dar daug brangiau nei pastatyti naują“, - pridūrė jis.

Anot J.Pagojaus, konkursas žlugo iš esmės dėl per didelės rangovų siūlomos kainos - buvo reikalaujama daug šalutinių paslaugų - maisto gaminimo, skalbimo ir kitų. Numatyta projekto vertė siekė 30 mln. eurų, o rangovai siūlė kur kas daugiau.

„Iš tikrųjų pradžioje buvo įtraukta daug paslaugų, minkštų paslaugų, kaip mes vadiname, - tai yra visokios skalbimo, valymo paslaugos, kurių kaštus numatyti 25-eriems metams į priekį rangovams tikrai yra sunku, nes jos priklauso ir nuo atlyginimų, ir nuo kitokių dalykų (...). Dėl to, mano žiniomis, buvo siūloma atsisakyti tokių paslaugų, bet Viešųjų pirkimų tarnyba pasakė, kad tai būtų šiurkštus pažeidimas, nes būtų keičiamos pradinės sąlygos“, - teigė J.Pagojus.

Pasak jo, dėl būsimo konkurso bus apsispręsta „artimiausiu metu“, o kalėjimą, anot jo, būtų realu iškelti iki 2020 metų - dvejais metais vėliau nei manyta anksčiau.

Seimo antikorupcijos komiteto pirmininkas Vitalijus Gailius teigia, kad konkursas galėjo žlugti dėl neskaidrių sąlygų ir neatmeta galimybės, kad bus kreipiamasi ir į prokuratūrą.

„Turbūt niekam nekyla abejonių, kad projektas būna dažniausiai nepavykęs, kai jis turi neskaidrių elementų, o šiandien mes buvome informuoti, kad prieš komisijos posėdį Vyriausybės komisija rekomendavo nutraukti šį konkursą. (...) Lukiškių kalėjimas nebus perkeltas į Pravieniškes ir nebus perkeltas todėl, kad visus tuos 5 metus, vykdant šį projektą, jį lydėjo šešėliai“, - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė V.Gailius.

Jis teigė, kad konkursą buvo galima nutraukti anksčiau, bet to nepadaryta dėl neveiklumo.

„Nutraukti buvo galima konkursą 2012 metais, 2013 metais, o dabar jau 2016 metai beldžiasi. Neveikimas - žala kartais yra padaroma neveikimu, o ar tas neveikimas susijęs su kažkokia piktnaudžiavimo nauda, į tai turi atsakinėti teisėsauga“, - sakė komiteto vadovas.

Anot V.Gailiaus, konkurse galbūt buvo proteguojama viena verslo grupė: „Tam tikros pirkimo dalys buvo bandomos atiduoti tam tikriems subjektams“.

V.Gailius tyrimą žada perduoti Audito komitetui bei toliau aiškintis situaciją - rasta pažeidimų, jis neatmeta galimybės kreiptis ir į prokuratūrą.

„Aš neslepiu nusikaltimų. Mes iš komiteto kreipėmės į Audito komitetą, o dar rinkdami medžiagą, jeigu mes gausime papildomų duomenų apie pareigūnų piktnaudžiavimą, mes tikrai inicijuosime kreipimąsi į teisėsaugos institucijas“, - sakė V.Gailius.

Anot V.Gailiaus, rangovų siūlomos sumos viršijo 30 mln. eurų maždaug dvigubai - Kalėjimų departamentui jų nepavyko pakankamai sumažinti. 

Arvydo Avulio „Hanner“ ir Dariaus Mockaus „MG Baltic“ netiesiogiai valdomos įmonės „Pilies projektai“ pasiūlymus pateikė pernai rugsėjį. „Hanner“, „Dailistos“ ir „Corpus A“ konsorciumas projektą įgyvendinti pradžioje siūlė už 79,124 mln. eurų, o „Pilies projektai“ - už 83,816 mln. eurų.

Planuota, kad perkeliant Lukiškių kalėjimo kompleksą į Pravieniškes, privatus investuotojas per trejus metus turėtų rekonstruoti keturis nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus investuotojas juos prižiūrėtų. Vėliau Lukiškių kompleksą planuojama parduoti - tikimasi, kad tai leis padengti dalį statybų Pravieniškėse išlaidų.

Tiek „Hanner“, tiek „Pilies projektai“ BNS pirmadienį teigė, kad beveik metus nevyko jokios derybos ir departamentas nereagavo į jų pasiūlymus. Tuo metu teisingumo viceministras tikino, kad derybos su rangovais vyko.

2014 metų liepą Vyriausybė patvirtino naują Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą, kurioje numatyta, kad Lukiškių kalėjimas bus iškeltas iki 2018 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių