Lukiškių aikštėje Vyčio paminklas neiškils?

  • Teksto dydis:

Visuomenininkų planas Vilniuje, Lukiškių aikštėje, pastatyti Vyčio skulptūrą pasiekė paskutinę kryžkelę ir gali žlugti, sako Vyčio fondo pirmininko pavaduotojas Vilius Kavaliauskas.

„Esame dabar praktiškai paskutinėje kryžkelėje, jeigu dabar neįsuksime į teisingą kelią, galime pasakyti, kad šitas reikalas jau yra sužlugęs“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė jis.

V. Kavaliauskas apgailestavo, kad į vyriausybinę Lukiškių aikštės sutvarkymą koordinuojančią darbo grupę neįtraukti Vyčio fondo atstovai.

„Sudaryta darbo grupė tik iš pareigūnų, ir pareigūnų tokio lygio, kad kelia šiek tiek nusistebėjimą, ar jie turi teisę kalbėti valstybės vardu. Nė vieno iš jų nebuvo išrinkto ir nė vieno iš jų nebuvo prisiekusio valstybei, tai yra vicekancleris, viceministrė, vicemeras. Jie visi nusprendė tiesiog atiduoti tą aikštę Šiuolaikinio meno centrui. Sprendimas yra padarytas. Kaip buvo pasakyta, tai yra vienintelė institucija, kuria pasitiki Kultūros ministerija“, – tvirtino V. Kavaliauskas.

Jeigu tos institucijos viską tvarkys, tai Vyčiui, „Laisvės kariui“, vietos toje aikštėje nėra.

Jis kritikavo ir darbo grupės pasiūlymą Lukiškių aikštėje stovėsiantį memorialą atrinkti surengus kūrybines dirbtuves. Po balandžio viduryje įvykusio darbo grupės posėdžio kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė teigė, kad tokiose dirbtuvėse galėtų dalyvauti visi norintys menininkai, tarp jų – ir privatus Vyčio fondas, savo iniciatyva atrinkęs Arūno Sakalausko realistinį kūrinį „Laisvės karys“ statyti Lukiškių aikštėje. Ši iniciatyva neturi Vilniaus miesto savivaldybės, Kultūros ministerijos pritarimo.

„Jeigu tos institucijos viską tvarkys, tai Vyčiui, „Laisvės kariui“, vietos toje aikštėje nėra“, – įsitikinęs V. Kavaliauskas.

Visuomenininkų nerimą padidino ir praėjusį trečiadienį Vyriausybės sprendimu patvirtinta pakoreguota Valstybės šimtmečio minėjimo programa. Iš jos išbrauktas Lukiškių aikštės sutvarkymas.

Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis nesutiko su visuomenininkų kaltinimais. Jis BNS sakė, kad Lukiškių aikštė nėra niekam perduota, šiuo metu ieškoma būdų, kaip organizuoti viešą paminklo atrinkimo procedūrą.

„Nežinau, iš kur tokia informacija. Nėra sprendimo kam nors perduoti aikštę. Šiandien darbo grupė svarstys Kultūros ministerijos pasiūlymus, kokiu būdu organizuoti viešą paminklo atrinkimo procedūrą. Galvojama apie kūrybines dirbtuves. Niekas nedraudžia fondui jose dalyvauti“, – teigė A. Mačiulis.

Spręs ekspertai

Anot jo, Šiuolaikinio meno centro pavadinimas galėjo atsirasti dėl to, kad svarstoma galimybė jam pavesti organizuoti kūrybines dirbtuves.

„Tačiau tose kūrybinėse dirbtuvėse ne valdininkai, o ekspertai priims sprendimus, kuris variantas tinkamiausias ir mažiausiai diskutuotinas visuomenėje“, – tvirtino vicekancleris.

Vyčio skulptūros pastatymą, kaip laisvės kovotojų atminimo įamžinimą, Lukiškių aikštėje remia daug žinomų šalies menininkų, politikų, buvusių laisvės gynėjų, visuomeninių organizacijų.

Paminklą norima pastatyti iki 2018 metų vasario 16 dienos. Tam renkamos žmonių aukos. Pasak V. Kavaliausko, žmonės aukoja intensyviai ir nemažas sumas. Jis prisipažino nežinąs, ką reikės daryti, jeigu sumanymas žlugs.

„Nežinau, kuo tas mūsų darbas baigsis“, – teigė Vyčio fondo pirmininko pavaduotojas.

Šiuo metu Lukiškių aikštė Vilniuje rekonstruojama. Anksčiau skelbta, kad darbus ketinama baigti iki šių metų rudens. Į rekonstrukcijos projektą paminklo statyba neįtraukta, tik numatyta palikti jam vietą.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Vilnius su komisija paminklui susikompromitavo ir dabar pastatys paminklą ne lietuviams, galėsite ''džiaugtis''.

nijole

nijole portretas
KAUNAS TURES VYTI,o Vilnius suns buda ir dar tegu Gedimino kalnas nenuciuozia...

...

... portretas
Tai kad ten vieta rezervuota Dėdulės mauzoliejui, o tas - užsispyrė, ir vis nesutinka 'galų' atiduot.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių