Litvakų keliai veda į Lietuvą

Visą šią savaitę Lietuvoje vyks Europos žydų kultūros dienos. Atsitiktinai, o gal ir neatsitiktinai prieš šiuos renginius Vilnius sulaukė išskirtinių litvakų vizitų. Labiausiai dėmesio susilaukė premjero Benjamino Netanyahu viešnagė.

Bus dar vizitų

Rugpjūčio priešpaskutiniąją savaitę net keturias dienas Lietuvos sostinėje praleido su oficialiu vizitu atvykęs Izraelio ministras pirmininkas B.Netanyahu. Šios šalies vyriausybės vadovas ne taip dažnai tiek daug laiko skiria vienai valstybei. Ypač nedidelei ir pasaulyje svarbaus vaidmens nevaidinančiai. Gal vis dėlto kelionės trukmę nulėmė ir tai, kad B.Netanyahu šaknys lietuviškos – seneliai kilę iš Krėvos (dabar – Baltarusija) ir Šeduvos?

"Penktadienio vakaras, šeštadienis į vizitą įsiterpė. Negalėjo išskristi, net jei ir norėjo, – "Vilniaus dienai" sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. – Su malonumu liko, nes čia dabar gaivus oras, o Izraelyje yra labai karšta. Patiko ir gamta, ir šiaip Lietuva. Labai norėjo nuvažiuoti į Šeduvą, savo gimtąjį miestą, bet tiesiog neužteko laiko. Manau, kad kito vizito metu jis aplankys gimtąsias vietas. B.Netanyahu buvo atvykęs susitikti su Baltijos šalių premjerais, nes šios valstybės yra labai svarbios. Sakyčiau, seniai šis vizitas turėjo įvykti."

Anot F.Kukliansky, naudinga būtų, jei Izraelio ir Lietuvos santykiai toliau plėtotųsi. Ji mano, kad mūsų valstybę turėtų dominti žydų pasiekimai technologijos srityje. O viską pradėti būtų galima nuo meno.

"Svarbu dabar ir žydo įvaizdžio pakeitimas, – susirūpino Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė. – Tai nėra tik prekybininkas, tai nėra tik amatininkas, tai yra patriotas, kuris kovoja už savo tėvynę nepriklausomai nuo lyties. Moralinis Izraelio jaunimo veidas, man atrodo, yra labai svarbus. O šiaip, bet kuri draugystė nekenkia. Ir stebėtis tuo, kad atvažiavo Izraelio valstybės ministras pirmininkas, nereikėtų. Reikėtų džiaugtis ir tikėtis, kad santykiai ateityje ne blogės, o gerės."

Neturiu teisės pasakoti, kas vyksta neoficialiuose pokalbiuose. Bet ten jokie užkulisiniai žaidimai nežaidžiami.

Ką mes galime duoti?

Lietuvą senokai iš naujo atrado po pasaulį išsibarstę litvakai. Rudeniop, kai baigiasi lietuvių atostogų bumas ir atlėgsta karščiai, gerokai padidėja žydų poilsiautojų, turistų srautai. Ypač daug jų apsigyvena Druskininkuose, iš ten ir Vilnius beveik ranka pasiekiamas.

"Izraeliečiai su mielu noru atvyksta čia, – pasakojo F.Kukliansky. – Leidžia laiką. Kas gali, perkasi butus, kad galėtų dažniau lankytis Lietuvoje. Lygiai taip pat mums kartais nusibosta lietūs ir norisi šilumos. O Izraelis turi tokių unikalių dalykų, kaip Negyvoji jūra, kurioje atgaunamos jėgos po įvairių ligų. Yra Eilatas, kuriame visus metus vienoda temperatūra. Manau, kad galėtų daug daugiau pamatyti tiek lietuviai, tiek izraeliečiai, jei valstybių santykiai būtų artimesni."

Gal tokių, kaip B.Netanyahu, svečių vizitai gali pakeisti Lietuvos gyvenimą, gal kažkas atkreips dėmesį į tai ir susilauksime investicijų. Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės teigimu, jau dabar yra intensyvūs prekybiniai santykiai su Izraeliu.

"Yra ten parduotuvė, kuri veikia ir šeštadieniais, jei užeitumėte, pamatytumėte daugybę lietuviškų produktų, – sakė F.Kukliansky. – Sūriai, kuriuos izraeliečiai labai pamėgo. Pavyzdžiui, vietinių sūrelių Izraelyje negausi, jie negaminami,  importuojami iš kažkur kitur. Mūsų pieno produktai vertinami, nes karvės ganosi laukuose, nesuvarytos į tvartus, nepririštos. Tokie gamtiniai ištekliai ir resursai turi didžiulį potencialą."

Stipri nostalgija?

Oficialios Lietuvoje besilankančių aukštų svečių kalbos visiems girdėtos. Tačiau visiems žinoma, kad svarbiausi valstybiniai sprendimai priimami neoficialiuose susitikimuose. Oficialiai tik paskelbiama apie juos. Gal galima tikėtis, kad litvakai padės Lietuvai išbristi iš nesėkmių, kurios kamuoja įvairiose gyvenimo srityse. Ar nekalbama už uždarų durų apie tai?

"Neturiu teisės pasakoti, kas vyksta neoficialiuose pokalbiuose, – nukirto F.Kukliansky. – Bet ten jokie užkulisiniai žaidimai nežaidžiami."

Bet vis dėlto. Prieš tris geras savaites Vilniuje apsilankė lietuviškų šaknų turintis verslininkas Romanas Abramovičius, Izraelio pilietis-Rusijos milijardierius, turintis verslą ir Anglijoje, ten valdantis futbolo klubą "Chelsea". Žurnalas "Forbes" turtingiausiųjų pasaulyje žmonių sąraše jį dabar įrašęs 140-ojoje vietoje. Kažin ar toks žmogus žino apie, švelniai tariant, prastą Lietuvos futbolą? Gal jam garbės reikalas būtų pamokyti lietuvius, kaip auginti pergales skinsiančią futbolininkų kartą?

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė sakė, kad su ja apie Lietuvos futbolą nebuvo kalbėta: "Bet kas gali žinoti, gal ir įvyks tai."

B.Abramovičiaus seneliai kilę iš Tauragės krašto. Buvo pasiturintys, todėl 1941-aisiais prieš pat Vokietijai užpuolant SSRS, sovietai ištrėmė.

"Tai buvo giminės susitikimas, nieko bendro neturi su politika, – paaiškino F.Kukliansky, paklausta, kodėl B.Abramovičius atvyko į Vilnių. – Gal ir nostalgija? Na, į žmogaus vidų neįlįsi. Bet tai buvo labai didelis giminės susitikimas. Buvo susirinkusi šeima iš viso pasaulio. Vilnius pasirinktas todėl, kad čia išlikusi vienintelė Lietuvoje veikianti sinagoga."

Laukia ir popiežiaus

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė džiaugiasi, kad Lietuva tapo labai dideliu traukos objektu: "O mums tai irgi labai gerai, išsisprendžiame ir savo problemas, savo klausimus. Rugsėjo 23 d. bus 75 metai, kai likviduotas Vilniaus žydų getas. Tikimės irgi sulaukti įvairių žydų organizacijų atstovų. Ir ne tik. Manome, kad Romos popiežius, kuris lankysis tuo metu Vilniuje, neaplenks mūsų. Mano galva, Bažnyčia turi ką pasakyti tokia proga."

Iš tiesų praėjusį penktadienį Lietuvos Vyskupų Konferencijos pasiruošimo popiežiaus vizitui komitetas pranešė, kad rugsėjo 23-iąją popiežius Pranciškus, grįždamas iš Kauno, sustos pagerbti Holokausto aukų Vilniaus gete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkada kryžiuočiai, dabar litvakai...

Heras-nuomone

Heras-nuomone portretas
Vyt lauk žydus ,Lietuvai jie nereikalingi

Anonimas

Anonimas portretas
Nereikalingi tie žydai mums važiuokite namo go home Jewish
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių