Linkėjimai ateities kartoms suguls į knygą

Katedros aikštėje Vilniuje šeštadienį rinkosi ir Baltijos kelio dalyviai, ir jauni žmonės. Jie rašė savo palinkėjimus ateities kartoms. Nuoširdūs žodžiai ir vaikų piešiniai bus įdėti į „Baltijos kelio knygą“.

Ankstų rytą Katedros aikštėje vilniečius žadino būrys jaunų žmonių. Bendru šokiu ir gera nuotaika jie pradėjo kelionę į Baltijos kelią. Tada, prieš 25-erius metus, daugelis jų dar nebuvo net gimę.  Vėliau aikštėje pradėję rinktis žmonės dalijosi prisiminimais ir rašė palinkėjimus ateities kartoms. Kas nemokėjo rašyti – piešė. Žmonėms svarbiausia, kad ateities kartos išsaugotų Lietuvos laisvę.

„Tai nėra duotybė, tai – kovų  kelias. Linkiu, kad ateities kartos saugotų laisvę, už kurią padėtos ir gyvybės“, – linki vienas iš susirinkusiųjų.

„Norėti. Laisvės reikia tikrai norėti. Kartais būna, kad šneka kokie nelabai sąmoningi žmonės – mes ne tokios norėjom. Tada man kyla mintis – tai tik norėjot? Sėdėjot ir norėjot? O ką darėt?“ – svarsto Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis.

„Linkiu, kad visos kitos kartos taip pat mylėtų nepriklausomybę ir Lietuvą, kaip prieš 25 metus mylėjo. Ir kaip mes mylim“, – kalba jaunas vaikinas.

Prieš 25-erius metus milijonas Lietuvos gyventojų stovėjo kelyje, jungiančiame tris Baltijos šalis. Nuo Vilniaus iki Talino rankomis susikibę žmonės visam pasauliui parodė siekiantys laisvės, kuri iš jų buvo atimta po Ribentropo-Molotovo pakto pasirašymo. Per tris Baltijos sostines – Vilnių, Rygą ir Taliną – nusidriekė 650 km žmonių grandinė.

Katedros aikštėje šeštadienį surinkti palinkėjimai iškeliavo į Baltijos kelią. Čia žmonės rinkosi iš visos Lietuvos. 47-iose numatytose vietose, kaip ir prieš 25-erius metus, kiekvienas miestelis turėjo sau priskirtą kilometrą. Prie atminimo ženklų gyventojai taip pat rašė palinkėjimus, dalijosi prisiminimais.

„Man jau 83 metai, bet dieve mano, koks aš laimingas, kad tai buvo“, – sako senolis iš Birštono.

„Norime parodyti, kad toks scenarijus, kaip Ukrainoje, Lietuvoje nepraeis. Mes šauliai. Bent šauliai turėtų Lietuvą apgint“, – tvirtina šaulys iš Varėnos.

„Svarbiausia, kad einam kartu. Dvasingumas svarbiausia. Džiaugiamės“, – teigia buvusi tremtinė.

Surinkti žmonių palinkėjimai bus sudėti į „Baltijos kelio knygą“, kuri bus saugoma Gedimino pilyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių