Ligoninės direktorės kėdė stipriai braška

Ministerija siekia užtikrinti, kad didžiausioms Lietuvos ligoninėms vadovautų tik nepriekaištingos reputacijos ir abejonių dėl skaidrumo nekeliantys asmenys.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) praėjusią savaitę paskelbė, kad Lazdynų ligoninės vadove siekianti tapti sostinės Karoliniškių poliklinikos direktorė Jelena Kutkauskienė tinkamai nenusišalindavo nuo sprendimų, susijusių su viešuosiuose pirkimuose dalyvavusia jos vyro įmone "Limeta". Medikės ir teisininkės išsilavinimą turinti vadovė "netinkamai sprendė interesų konflikto situaciją" jau ne pirmą kartą.

Interesų konfliktas

VTEK tyrimą atliko po žiniasklaidos pranešimų, kad VšĮ Karoliniškių poliklinika nuolat perka prekes ir paslaugas iš bendrovės, kuriai vadovauja direktorės J.Kutkauskienės sutuoktinis Kęstutis Kutkauskas, ir vienbalsiai nusprendė, kad vadovė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. Ji privalėjo nusišalinti ir jokia forma nedalyvauti sprendžiant su viešaisiais pirkimais susijusius klausimus.

Andriaus Ufarto / Fotobanko nuotr.

Tiriant nustatyta, kad poliklinikos direktorė apie jai kylančią interesų konflikto situaciją 2017 m. balandį informavo tam neįgaliotą subjektą – Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Personalo departamento Korupcijos ir nusižengimų prevencijos skyrių bei Socialinių reikalų ir sveikatos departamentą.

Negana to, informavo jau po to, kai savo pavaldiniams įsakymais pavedė vertinti prekių, paslaugų ir darbų viešųjų pirkimų poreikį bei organizuoti tokių pirkimų procedūras, pasirašyti viešojo pirkimo sutartis, kontroliuoti šių sutarčių vykdymą, organizuoti ir kontroliuoti viešųjų pirkimų vidaus kontrolės vykdymą.

VTEK konstatavo, kad savivaldybės administracijos padaliniams pateiktame rašte poliklinikos vadovė nenurodė nusišalinimo priežasčių ir apimties, o tai privalo būti aiškiai ir suprantamai išreikšta.

Dėl dviejų aplinkybių VTEK tyrimą nutraukė. Nenustatyta, kad J.Kutkauskienė būtų asmeniškai atstovavusi VšĮ Karoliniškių poliklinika, kai joje buvo tvarkomi su UAB "Limeta" susiję klausimai. Taip pat nenustatyta, kad ji būtų asmeniškai dalyvavusi rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, tiesiogiai susijusius su poliklinikos viešųjų pirkimų dalyve – UAB "Limeta".

Mat jai tapus poliklinikos vadove per kiek mažiau nei dvejus metus poliklinikos viešųjų pirkimų konkursuose ėmė klestėti bendrovė "Limeta", kurios akcininkas ir valdybos pirmininkas yra poliklinikos vadovės vyras K.Kutkauskas.

Nepaisant to, tyrimo duomenys rodo, kad J.Kutkauskienės veikloje lieka tinkamai neišspręsta interesų konflikto situacija. To nepadarius, VTEK vertinimu, kyla grėsmė galbūt šališkiems sprendimams poliklinikoje, kiek tai susiję su J.Kutkauskienės sutuoktinio vadovaujama bendrove.

Kaip VTEK sprendimą vertina pati J.Kutkauskienė, sužinoti nepavyko – praėjusią savaitę darbo vietoje jos nebuvo, kaip teigė poliklinikos darbuotojai, dėl ligos.

Ne pirmas kartas

Karoliniškių poliklinikai J.Kutkauskienė vadovauja nuo 2009 m. lapkričio vidurio – į šias pareigas ją paskyrė sostinės taryba.

VTEK pavedimu savivaldybė 2011 m. jau tyrė J.Kutkauskienės veiklą. Mat jai tapus poliklinikos vadove per kiek mažiau nei dvejus metus poliklinikos viešųjų pirkimų konkursuose ėmė klestėti bendrovė "Limeta", kurios akcininkas ir valdybos pirmininkas yra poliklinikos vadovės vyras K.Kutkauskas.

Savivaldybės patikrinimo metu nustatyta, kad poliklinikai viešaisiais pirkimais perkant iš direktorės vyro K.Kutkausko bendrovės "Limeta" prekių ir paslaugų už daugiau nei 2 mln. litų, J.Kutkauskienė pažeidė elgesio taisykles bei įstatymo reikalavimus, nerūpestingai ir aplaidžiai vykdė savo kaip įstaigos direktorės pareigas. Savivaldybė nubaudė direktorę... pastaba.

Laimėjo konkursą

Nepaisydama šių faktų, 2018 m. liepos pabaigoje Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad VšĮ Karoliniškių poliklinika direktorė J.Kutkauskienė laimėjo konkursą vadovauti Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei. Tačiau į pareigas pažadėjo skirti tik gavus informaciją iš specialiųjų tarnybų dėl jos patikimumo.

Tačiau iki šiol J.Kutkauskienė į ligoninės vadovės pareigas nebuvo paskirta, mat konkurso rezultatai vieno iš dalyvių buvo apskųsti, teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, draudžiančias priimti sprendimus dėl nuolatinio ligoninės vadovo.

"Vilniaus dienai" pasidomėjus, kokie po VTEK išvados bus tolesni ministerijos veiksmai dėl J.Kutkauskienės, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė teigė, jog į VTEK sprendimą bus atsižvelgta: "Ministerija siekia užtikrinti, kad didžiausioms Lietuvos ligoninėms vadovautų tik nepriekaištingos reputacijos ir abejonių dėl skaidrumo nekeliantys asmenys."

Anot jos, Korupcijos prevencijos įstatyme numatyta, kad į pareigas asmenį skiriančiam subjektui siekiant įvertinti asmens patikimumą eiti pareigas ir mažinti korupcijos pasireiškimo tikimybę valstybės įstaigose, pateikiama informacija ir apie atvejus, kai asmuo buvo pripažintas pažeidusiu Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Užkliuvo ir sesuo

Dėl santykių su "Limeta" 2012 m. VTEK turėjo aiškintis ir K.Kutkausko sesuo Irena Janušonienė, vadovavusi Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikai. VTEK neigiamai įvertino direktorės elgesį.

VTEK skelbė, kad I.Janušonienė įstatymui nusižengė "įdarbinusi sutuoktinio seserį (svainę), taip pat būdama viešųjų pirkimų komisijos pirmininke, sprendusi klausimus, susijusius su UAB "Limeta", kurios akcininkė yra I.Janušonienės motina, valdybos narė yra jos sesuo, o brolis yra šios bendrovės akcininkas ir valdybos pirmininkas".

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, I.Janušonienės vadovaujama Panevėžio rajono savivaldybės poliklinika su "Limeta" nuo 2008 m. rugsėjo buvo sudariusi sutarčių už beveik 446 tūkst. litų. Didžiausiame konkurse, po kurio poliklinika su "Limeta" sudarė sutartį už beveik ketvirtį milijono litų, buvo gauti dar keturių įmonių pasiūlymai, tačiau, CVPP duomenimis, jie visi buvo atmesti.

Trinkelių istorija

2012 m. J.Kutkauskienės sutuoktinio K.Kutkausko pavardė buvo linksniuojama ir visiškai kitame kontekste. Žiniasklaida skelbė, jog Vilniaus savivaldybės specialistai aptiko vietą, kurioje galimai neteisėtai atsidūrė dalis senojo Gedimino prospekto grindinio. Akmenimis, labai panašiais į senąją pagrindinės sostinės gatvės dangą, išgrįstas privataus namo kiemas Vilniuje. Žemės, ant kurios stovi šis prabangus namas, savininkas – verslininkas K.Kutkauskas.

Pirminiais savivaldybės duomenimis, šio namo kieme aptikta apie 100 kv. m, kaip įtariama, senojo Gedimino prospekto grindinio. Savivaldybė tuomet teigė neturinti jokių duomenų, galinčių patvirtinti, kad grindinys Lūkesčių gatvėje atsidūrė teisėtai. K.Kutkauskas žurnalistams tada tvirtino nepamenąs, kada ir iš ko įsigijo šias trinkeles.

Savivaldybės sandėliuose pasigesta maždaug 9 tūkst. kv. m senojo Gedimino prospekto grindinio. Tačiau ilgiau nei metus trukęs prokuratūros tyrimas baigėsi šnipštu. Tyrėjai nerado, ką patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nes nebuvo normalios apskaitos. Jie šią istoriją vadino "akivaizdžiu neūkiškumo pavyzdžiu".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sa7le

Sa7le portretas
O sita tulzinga direktore labai aukstai pasikelusi.Su darbuotojais bendrauja kaip su vergais.Zmoniskumo pas ja nulis.Nuleiskit ja ant zemes.

Nieko tokio

Nieko tokio portretas
PACIENTAI SUSIMES ANT FOTELIO....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių