Lietuvos ir Vilniaus konservatorių vertybės – visiškai skirtingos

Seimo konservatoriai viešai smerkia sostinės merą Remigijų Šimašių dėl vandališkai nuluptos antinacinio ir antisovietinio pogrindžių dalyvio Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentos, įvykį ištirti prašo prokurorų.

Tačiau Vilniaus konservatoriai elgiasi visiškai priešingai – jie R.Šimašiaus partijos koalicijos partneriai. Kuo toks dviveidiškumas baigsis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai (TS-LKD)?

Laukia kompromisų

Laisvės partijos partnerės Vilniaus valdančiojoje koalicijoje – Darbo partija, Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija "Krikščioniškų šeimų sąjunga" ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija (TS-LKD). R.Šimašiaus demaršą prieš istorinės atminties ženklus viešai pasmerkė tik pastarosios politinės jėgos atstovai, ir tai – tik Seimo nariai, tarp jų ir partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Pati TS-LKD frakcija savivaldybės taryboje sėdi kaip pelė po šluota ir kantriai laukia, kol meras grįš iš atostogų, kad patektų į priėmimą ir pateiktų pasiūlymus dėl savivaldybės Pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos darbo. Beje, R.Šimašius, prieš liepdamas nuplėšti nuo Vrublevskių bibliotekos sienos J.Noreikos atminimo lentą, komisijos nuomonės nesiteikė atsiklausti.

Sostinės savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Liutauras Kazlavickas "Vilniaus dienai" teigė, kad nuspręsta ieškoti sutarimo mechanizmų dirbant istorinės atminties klausimais: "Sakėme merui, kad jeigu jis nori sukurti laisvą Vilnių, tai 4 valandą nakties plėšti atminimo lentų negalima niekam. Tai vertybiškai prieštaraujantys dalykai. Šis klausimas liko atviras, nes prieš mero atostogas susitikti nepavyko. Norėtųsi tikėti, kad jis, kaip patyręs politikas, supranta, į kokį politinį kontekstą išaugo jo neatsakingas sprendimas, ir imsis lyderystės situacijai atitaisyti ar bent jau parodys norą ieškoti kompromisų šiuo klausimu."

Paklaustas, gal esant akivaizdiems vertybiniams prieštaravimams svarstyta ir galimybė TS-LKD frakcijai trauktis iš valdančiosios koalicijos, L.Kazlavickas tai paneigė.

Žodžiai skiriasi nuo darbų

O nuo 2002-ųjų TS-LKD gretose buvęs, bet šių metų birželį narystę partijoje sustabdęs Seimo narys Rimantas Jonas Dagys teigė, kad ankstesniais laikais po tokio akibrokšto, kokį iškrėtė R.Šimašius, konservatoriai tokią valdančiąją koaliciją būtų palikę su trenksmu.

"Deja, pastaruoju metu konservatoriams nutiko blogiausia, kas tik gali nutikti politinei partijai – žodžiai pradėjo labai smarkiai skirtis nuo darbų, – konstatavo parlamentaras. – Pasižiūrėjus kad ir į dabar galiojančią TS-LKD programą, ji liberalizmu nekvepia, bet iš esmės vykdoma liberali politika, o žmones, kurie ragina programos laikytis, vadovybė siekia šalinti. Vienu žodžiu tai galima apibūdinti kaip virsmą iš Idėjos partijos į Valdžios partiją."

R.J.Dagio įsitikinimu, G.Landsbergio vieša kritika R.Šimašiui dėl paryčiais nuplėštos memorialinės lentos Generolui Vėtrai tebuvo suvaidinta emocija.

"Jeigu tai būtų nuoširdus pasipiktinimas, tai politinė partija iš tiesų turi daug daugiau instrumentų, kaip reaguoti į tokį poelgį, o ne tik viešai pareikšti pasipiktinimą. Čia gi ne šiaip sau nuomonių išsiskyrimas – tai yra požiūris į praeitį, istorijos vertinimas, partijos ideologijos klausimas. Dėl tokio įsitikinimų skirtumo partijos net nesijungia į koalicijas, o Vilniuje konservatoriai ir toliau laikosi įsikandę valdžios. Tai rodo, kad savivaldybėse ideologiniai dalykai, kuriant valdančiąsias koalicijas, dažniausiai tėra trečiaeiliai arba dar toliau nustumti."

Vilniuje konservatoriai ir toliau laikosi įsikandę valdžios. Tai rodo, kad savivaldybėse ideologiniai dalykai, kuriant valdančiąsias koalicijas, dažniausiai tėra trečiaeiliai arba dar toliau nustumti.

Laikas keisti principus

Tarp pirmųjų politikų, viešai sureagavusių į R.Šimašiaus išpuolį, buvo ir Seimo TS-LKD frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas. Kartu su partijos kolega Audroniumi Ažubaliu jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši vienasmenį sostinės mero sprendimą įvertintų teisiškai. Praėjusią savaitę viename didžiausių ES aktualijų portale politico.eu pasirodžius kontroversiškam straipsniui apie atminimo lentos J.Noreikai pašalinimą, šiedu konservatoriai paragino užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių netylėti ir duoti atkirtį atviram Tautos herojaus šmeižtui.

"R.Šimašius tik "nuleido gaiduką", ir Vakarų Europoje visiškai nesigilinant "išlindo" versija, kad ir mūsų valstybingumas atsirado neva kaip fašizmo rezultatas, – piktinosi L.Kasčiūnas. – Tuo netruko pasinaudoti ir Kremlius, per Rusijos "Pirmąjį kanalą" mačiau laidą, kur R.Šimašius apibūdinamas kaip vietinis herojus, metęs iššūkį fašistuojančiai lietuvių tautai – "nastojaščij mužčina" (tikras vyras – rus.). Sunku apie tokį "heroizmą" mandagiai kalbėti, ir Laisvės partija parodė, kad ji nesiskaito nei su koalicijos partneriais, nei su teismo sprendimu, kad J.Noreika-Generolas Vėtra nekolaboravo su naciais."

L.Kasčiūnas pripažino, kad jam asmeniškai būtų labai sunku dirbti koalicijoje su tokia agresyvaus liberalizmo partija, kokia pasirodė esanti Laisvės partija, tačiau buvimas koalicijoje šiuo atveju yra sprendžiamas "savivaldybininkų lygmeniu".

"Tai iš dalies natūralu, nes savivaldybių tarybų užduotys labiau susijusios su ūkiniais reikalais, paslaugomis gyventojams, miestų plėtra, o ideologiniai dalykai nėra itin akcentuojami. Bet R.Šimašiaus sprendimas kaip vulkanas, kuris verčia iš naujo permąstyti nusistovėjusias koalicijų formavimo politikas ir principus. Manau, ir savivaldos lygmeniu yra žmonių, turinčių tvirtą politinę savivoką, jie tikrai galėtų kelti savivaldybių tarybose ir ideologinius klausimus. Aš tikrai būčiau už tai, kad partija peržiūrėtų iki šiol vyravusias nuostatas dėl koalicijų formavimo, kad jų pagrindu būtų ne vien ūkiniai ar rajoninio lygmens dalykai", – vylėsi L.Kasčiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Juos visus vienoje kameroj uždaryt ir valgyt neduot - įdomu kas išliks.

Anonimas

Anonimas portretas
Vienas pidarastas kitas supuves VAGYS abudu reikia sodinti##:-)

Kurjeris

Kurjeris portretas
Niekaip nesuprantu kam Simasius kure partija. Jo arogancija darbai veiksmai mintys yra 1000 proc kaip valstieciu! Tik jo, jis antras negali but, kaip ir Karbauskis.. Simasius niekada nebuvo liberalas, dabar jau akivaizdu
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių